„Duplán taburól lesz ma szó” – kezdte előadását a mindig csinos előadónő. A szociális nyomás és a média hatása miatt egyre kevesebben érzik úgy, hogy „megérdemlik” a szexet, mivel nem felelnek meg a tökéletes test elvárt ideáljának. Kiváltképp egy bizonyos kor után emeli meg a szorongásszintet az intimitás iránt. Ezt a hamis képet közvetítik felénk a filmek, amelyek szinte soha nem is sejtetnek idősebbek és házastársak közötti szeretkezést – mintha nem is létezne. E torzító sugalmazás pedig sokakat megfoszt egy fontos örömforrástól: a test mellett a lélek kielégülésétől is. Dr. Hevesi Krisztina január végén a Kossuth Klubban mesélt a szeretetben-szerelemben megélt időskor szépségeiről, a berögzült sztereotípiákról, valamint arról, hogy a szexualitás márpedig kortalan. Tudósításunk.

 Mivel kell megküzdeni az élet előrehaladtával?

 

dsc_4561-modified-001
Hevesi Krisztina az előadás napján szerezte meg legújabb titulusát: szexuálpszichológiai szakpszichológus. (Fotók: Csányi István)

„Mindannyian öregszünk. Ez az élet velejárója” – nyitotta meg a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány által szervezett előadást Hevesi. Ám korántsem mindegy, hogyan küzdünk meg az elénk táruló nehézségekkel. Sokan érzelmi akadályokat állíthatnak maguk elé, amelyek a „nem való ez már nekem” típusú kijelentésekhez vezetnek. Gondot okozhatnak a fizikai változások is: az őszülő haj, a saját test elfogadása, a ráncokkal való megbékélés. Ekkora már sajnos többeknek gyógyszert kell szedniük, amelyeknek lehetnek nem kívánt mellékhatásai a szexuális működésre is. Mindezek együttesen csökkenthetik az önértékelést, s ezzel párhuzamosan az intimitáshoz való viszonyt. A szakértő szemléletes példaként hozta fel a menopauzát, amely férfiakat és nőket egyaránt érinti – igaz, másként. Azonban egy nő többféle módon is megélheti ugyanazt a helyzetet: „a természet üzenete, hogy a szex már nem nekem való” vagy akár „de jó, végre nem kell bajlódnom a védekezéssel”. Így egyáltalán nem mindegy, hogyan viszonyulunk a dolgokhoz – valamint az sem, hogy mit teszünk annak érdekében, hogy fittek maradjunk. Azt is hozzátette az előadónő, hogy akik rendszeresen élnek szexuális életet, náluk későbbre tolódik a menopauza, kevesebb tünettel jár, az önértékelést is kevésbé tépázza meg, s a hangulati is pozitívabb marad.

Kulturális különbségek

A média sajnos azt sugallja, hogy csak a fiatal, szép és a tilosban járó emberek kiváltsága a szex. Nem igazán mutatják be az idősebb korban lévők szexuális életét. 

„Valamiféle szociális prüdéria lengi körül a világ egyik legtermészetesebb dolgát” 

– folytatta a pszichológus. Saját tapasztalatát idézi, mennyire nem mindegy, hogy az adott kultúra miképp viszonyul a férfi-nő viszonyhoz. A mediterrán országokban – mint például Mallorca szigetén, ahova rendszeresen ellátogat – sokkal természetesebben viszonyulnak ahhoz, ha a férfi bókol, megdicséri a nőt csinos megjelenéséért. S teszik ezt bármely életkorban, társaságban, a partner jelenlétében, mivel köztudott, hogy ez nem udvarlás, nincs mögötte „hátsó szándék”, pusztán annak kinyilvánítása, hogy a másik üde, csinos, ápolt. Hiába: szép az, ami érdek nélküli… Viszont szebbé teszi a mindennapokat. Az előadó kiemelte egykori holland professzora szavait is: „Egy betegség sohasem lehet gátja a szexuális együttléteknek.” Arra biztatta tanítványait – köztük Krisztát is –, hogy mindig meglehet találni a kiutat a bajból. Magyarországon sajnos gyerekcipőben jár a szexuális edukáció, a fiataloknál és az idősebb korosztálynál is. Holott szükség lenne rá, jelzi ezt az a tény is, hogy a szép korúak körében is jelen vannak a szexuális úton terjedő betegségek. Ez egyértelművé teszi: bizony, ők sem vetik meg a nemi örömöket. Időskori tünetek közt jelentkezhetnek azonban a gyógyszer mellékhatások is, például nőknél a hüvelyi nedvesedés elmaradása, vagy férfiaknál az ideiglenes merevedési zavar, ami az orvosság szedését követően jellemzően elmúlik. Ám ha erről nem tájékoztatják a beteget szakszerűen, megijedhet, s olyan szorongások, félelem és kudarcérzéseket alakíthat ki magában a szexualitással szemben, ami a későbbi boldog együttlétek akadálya lehet.

Az élet egy társasjáték.
Az élet egy társasjáték.

Sztereotípiák

„Az idős emberek aszexuálisak, vagyis nincsenek szexuális vágyaik” – hiszik ezt sokan. Ezzel szemben a pszichológusnő számos kutatási eredményt mutatott be, amely az előbbi kijelentést igencsak megcáfolta. Egy 2007-es amerikai tanulmány szerint:

  • az 57-64 év közöttiek 73%-a
  • a 65-74 év közöttiek 53%-a
  • és a 75-84 év közöttiek 26%-a aktív szexuális életet él.

Emellett az intim együttlét más formája, vagyis az orális szex is megjelenik a 75 és 84 év közöttiek 31 százalékánál.

Sikeres öregedés

Erre az időszakra tekinthetünk úgy is, mint egy második serdülőkorra. Hiszen nem kell már munkába járnunk, csökkennek a kötelezettségeink, gyermekeink már valószínűleg kirepültek, így sokkal kevesebb a feladatunk. Újra van időnk magunkra, párunkra és az esetleg háttérbe szorult vágyainkra. Hevesi Kriszta elmondása szerint ebben az időszakban két okból is kissé átalakul a szexuális együttlét. Egyrészt az előbb említett szabadidő növekedésével (van időnk egymásra, nem fekszenek közénk a gyerekek, s a munkából sem késünk el miatta), másrészt viszont a biológia funkcióink terén is következik be változás – ez tagadhatatlan – a hormonális háttér, illetve a csökkenő érzékenység és megnövekedett reakcióidő folytán. A nők lassabban nedvesednek szexuális izgalom hatására, a férfiaknak pedig kicsit tovább tarthat akcióba lendülni. „Ez egy természetes folyamat, ami azonban több intimitással, érintéssel, simogatással, öleléssel, hosszabb előjátékkel áthidalható.”

Ne felejtsük el: van rá időnk!

A rendszeres szeretkezés emellett fizikai egészségünkre is jótékonyan hat. Természetesen nem szükséges hozzá a napi rendszeresség: ahogy az élet minden területére igaz, a mérték az érték, a mértékletesség – fejtette ki az előadó. Az aktív szexuális élet javítja a hangulati életet, magasabb boldogságszintet ad, élettel való elégedettséget, s a testi funkciók terén pedig segíti a zsírbontást, javítja a vérkeringést, lassítja a menopauza megjelenést, ezenkívül a férfiaknál kisebb lesz a prosztatarák esélye is. Egy dél-walesi longitudinális (vagyis utánkövetéses) kutatást is megismerhettünk, ahol azt találták – közel 1000, 45 és 59 év közötti férfit vizsgálva –, hogy 50 százalékkal alacsonyabb az esélye a kardiovaszkuláris megbetegedéseknek, ha rendszeres szexuális életet élünk.

Ami a legfontosabb

Hevesi szerint a legfontosabb, hogy sose veszítsük el humorunkat. Még a legnehezebb pillanatokban is segíthet a perspektívaváltás, ami egyszerűbbé teheti a negatív helyzetekkel való megküzdést. Szerelmi életünk terén pedig fontos a felszabadultság, a játékosság. Hisz ne felejtsük:

a szex a felnőttek játéka

– amely az egyik legtöbb örömet jelentő társasjáték. Az egymásra való odafigyelés és az adás-kapás szépségével. Az egymásra fordított figyelem növeli a párkapcsolati elégedettség szintjét, a gyakori ölelés emellett az immunrendszert is támogatja! Az idősebb kor pedig egyfajta bölcsességgel, s a felhalmozott tapasztalatok hasznosításával is jár – ami igaz lehet a szexualitás terén is! A szexuálpszichológus az alábbiakat tanácsolta:

  • Fogadd el, értékeld magad, és használd ki az évek során felhalmozódott tudásodat!
  • Légy kíváncsi és merj kísérletezni! Segít a pozitív attitűd, a kreativitás és a nyitottság!
  • Kommunikálj! Mondd el őszintén a vágyaidat!
  • Fókuszban az intimitás és az érintés!
  • Nyújtsd el az élményt! Végre van időd rá!
  • Engedj a játékosságnak és a humornak!
  • Ne engedd, hogy kiszoruljon az életedből!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE