Magyarországon jelenleg az ELTE szexuálpszichológiai szakirányú továbbképzésén képződhetnek a diákok szexuálpszichológusnak. Hevesi Krisztina, Rigó Adrien és Urbán Róbert, az ELTE PPK oktatói a Szexuálpszichológia című hiánypótló kötetben foglalták össze mindazon tudást, amelyre a hallgatóknak szüksége lehet a szakvizsgához. A könyv nemcsak a hallgatóknak szól, hanem minden pszichológusnak, orvosnak, szociális munkásnak, tanárnak, és minden laikusnak is, akit érdekel a téma. A könyv bemutatóján jártunk, tudósításunk következik.

A könyvbemutatón a három szerkesztő felváltva beszélt a szexuálpszichológia fontos témaköreiről, útjáról, valamint a könyv felépítéséről. Urbán Róbert, egészségpszichológus, tanszékvezető, az MTA doktora és egyetemi oktató kezdte a prezentációt. Feltette a kérdést, hogy szükségünk van-e a szexre és szexuálpszichológiára – erre egyszerűen mondhatnánk, hogy igen, és haza is mehetnénk, tette hozzá viccesen, ám értelemszerűen ez egy ennél bonyolultabb téma.

A szexuálpszichológia története

A szexuálpszichológia mérföldkövei közé tartozik Krafft-Ebing Psychopathia Sexualis című műve, mely kíváncsiskodó számvetése a furcsa szexuális viselkedéseknek. Ezt követi a Kinsey reports, ahol meg is számolják a szexuális jelenségeket, itt megjelenik a statisztikus perspektíva is. Masters és Johnson ezután megvizsgálták és megmérték a szexualitást, Helen Singer Kaplan pedig elkezdte gyógyítani a szexuális problémákat. Nála jelent meg a szexterápia megközelítése, amely a szexuálpszichológia alapja. Modern szexuálpszichológiai ismereteinket ugyanakkor Magyarországon Buda Béla, Lux Elvira, Szilágyi Vilmos és Czeizel Endre munkássága adják.

Urbán Róbert a szexuálpszichológia történelméről és a szexről tájékoztatta a bemutatóra érkezőket

Mi a szex?

A szexualitás biológiai és társadalmi jelenség is, hiszen a biológiai folyamatokat nagyban befolyásolják a társadalmi folyamatok. A szexuálpszichológia pontosan ezt kutatja: vajon hogyan keletkeznek a zavarok, milyen szociális tényezők mentén. A szexualitás életünk természetes és sokszorosan szabályozott része,

ha az evés körül is ennyi szabály lenne, hamarosan éhen halnánk.

A szex jótékony hatásai közé tartozik a szív-érrendszeri kockázatok csökkenése nők esetében, immunoglobulin- A szint növelése mindkét nemnél, továbbá a prosztatarák kockázatának 20%-os csökkenése férfiak esetében. Testmozgásban, önfeltárásban, a stressz levezetésében és az intimitás kifejezésében van szerepe. A másik része pedig a szerelem, ami kölcsönös függést okoz, segít fenntartani a kapcsolatot, csereaktust és örömforrást jelent.

Mi a szexuális probléma lényege?

Urbán szerint a problémák gyökere a tökéletes szex iránti vágy, ez okozza a frusztrációt. Legyünk inkább elégedettek az elég jó szexszel. Ha megértjük, hogy nem kell tökéletesnek lennie, csökken a feszültség és a teljesítményszorongás. Nem valakinek az elkápráztatása a lényeg, hanem hogy jól érezzük magunkat. A szexuálpszichológusnak nehéz a feladata, mert nincs kész recept, a szex sokféle, ezt az egyediséget kell figyelembe venni és átadni a kliensnek.

Rigó Adrien a könyv felépítéséről beszélt az ELTE Kazinczy utcai épületének aulájában

Hogyan épül fel a könyv?

Urbán Róbert után Rigó Adrien egyetemi docens, egészségpszichológus és oktató vette át a szót és mutatta be a kötet felépítését. Az első fejezetben a szexuális egészség alapjairól olvashatunk. Ez a rész hat tanulmányt tartalmaz, melyekben tájékozódhatunk többek között a nemről, mint társas kategóriáról, a szexuális identitás társas konstrukciójáról, az LMBTQ pszichológiáról, a szerelem és a szexualitás kapcsolatáról, a szexuális életre való felkészítésről és a fogamzásgátlásról.

A második fejezetben a szexuális medicina integratív szemléletéről tudhatunk meg többet, ahol az alapvető biológiai működések állnak a fókuszban. Ebben a részben négy tanulmány szerepel mindkét nem nemi szerveinek működéséről és zavarairól.

A harmadik fejezet a szexuális úton terjedő és szexualitást erősen érintő betegségekről szól. Három tanulmány tartozik ide. A fejezet bevezet a szexuális úton terjedő betegségek epidemiológiai és orvosi aspektusaiba. A reproduktív egészség, betegség alfejezetben pedig a policisztás ovárium szindrómáról és az endometriózisról is olvashatunk, amelyek egyre gyakoribb betegségek hazánkban. Ezután pedig láthatjuk azt is, hogyan jelenik meg a szexualitás olyan krónikus betegségekben, mint a diabétesz vagy a daganatos betegségek.

A negyedik fejezet a konzultációs gyakorlatra fókuszál a szexuálpszichológiában, öt tanulmány ismerteti átfogóan a különböző terápiás és tanácsadási módszereket, valamint ezek hatékonyságait. Olvashatunk a pszichoanalízis és a szexuálpszichológia kapcsolatáról, a kognitív viselkedésterápiáról, az affírmatív terápiáról, és az etikai alapokról is.

Az ötödik és egyben utolsó fejezet a szexuálpszichológia speciális területeit fogja át. A pornográfiától a szexuális függőségeken át az időskori szexualitásig csemegézhetünk az izgalmas témákból.

Mit csinál a szexuálpszichológus?

A fejezetek bemutatását Hevesi Krisztina egyetemi adjunktus, szexuálpszichológus és oktató prezentációja követte. Hevesi arról beszélt, hogy mit is csinál tulajdonképpen a szexuálpszichológus. Minden ember életében van elakadás, kétely, szorongás, és ezek gyakran összekapcsolódnak a nemi szerveinkkel. Nagyon fontos, hogy a környezet hogyan reagál arra, amikor felfedezzük a nemi szervünket, ez végigkíséri az életünket. A gyerekkori szorongásainkra rárakódhat az, hogy valami serdülőkorunkban vagy túl kicsi vagy túl nagy. A serdülők ugyanis gyakran elégedetlenek a testükkel, szexualitásukkal. Ekkor megjelenik a nemi identitás kérdése is. Ezekre a korai élményekre rakódnak rá a felnőtt ember szorongásai. Van-e köztünk kémia? Normális-e a heti öt szex? Emellett megjelenik a féltékenység, a későbbiekben pedig a klimax is. A szexuálpszichológus ezt a felnőttet gyógyítja az éppen aktuális elakadásával, próbálja a jelenben orvosolni a problémát.

Mit csinál a szexuálpszichológus? Hevesi Krisztina erről tartott prezentációt

A PLISSIT-modell nagy segítséget nyújt a szexterápiában, amelyben a P Permissiont, tehát engedélyt jelent. A szexuálpszichológus azt jelzi a kliens felé, hogy amit csinál, az teljesen rendben van, nem kell miatta szorongani. A párok például gyakran szorongnak amiatt, hogy a nők hüvelyi orgazmusa elmarad, pedig Freud szerint ez a „fejlettebb” orgazmus. A pszichológus segítheti őket ebben az esetben is, elmondhatja, hogy nincs olyan, hogy fejlett vagy nem fejlett orgazmus. Az L a Limited information, tehát túl kevés információ, ami lehet egy kommunikációs zavar is a pár tagjainál. Hevesi példájában a nőnél jelen levő fájdalomzavar járhat férfiak esetében erekciós zavarral, tehát tovagyűrűzik a szexuális probléma. Mindez történhet azért, mert nem beszélték meg az első problémát. Ebből kifolyólag

nagyon fontos az információ átadása, a kommunikáció.

Az S (Specific suggestions) a szexuálterápiában alkalmazott konkrét tanácsokra utal. Általában tanácsok segítenek a szexuális problémával küzdő párnak a kezelésben. Vannak azonban, akiknek a tanácsadáson túl terápiára is szükségük van (az abúzus áldozatai például hosszabb terápiás kezelést igényelnek). Az IT (Intensive Therapyt) ezt jelöli, az oki hátteret feltáró hosszabb beavatkozást.

A szexuálpszichológusnak figyelnie kell arra, hogy a szexualitást nem lehet pusztán önmagában vizsgálni, hiszen kultúrák közti különbségek vannak. A pornófüggőség például kultúrák közötti eltéréseket mutat. A kulturális örökség mellett fontosak a biológiai tényezők, ebbe beletartozik az is, hogy mit nyertünk a biológiai lottón, a testi adottságoktól kezdve a hormonális hátteren át a szexuális egészségig. Az erekciós zavar például jelzi az érrendszeri problémákat is, ezért elengedhetetlen, hogy a szexuálpszichológus orvosi tudással is rendelkezzen. A legfontosabb azonban a pszichológiai rész, ezzel foglalkozik a szakképzés tankönyve elsősorban. Nem mellékesek a szociális-interperszonális kapcsolatok sem, hiszen a szexuális problémák interakcióban jelennek meg. A szexuálpszichológus célkitűzése lehet az is, hogy a szülő jól nevelje a gyermekét, ha például egy LMBTQ gyermeket nem fogad el a szülő, a pszichológus tehet azért, hogy a szülő elfogadóbb legyen a gyermek felé. A tankönyv tehát a szülőknek is segíthet informálódni.

Az előadás végén a szerkesztők megválaszolták a közönség kérdéseit. Az első kérdés arra vonatkozott, hogy mi a szexuális felvilágosításban az iskola, és mi a szülő szerepe. A könyv szerkesztői szerint

fontos, hogy a gyerek úgy élje meg a szexualitást, mint az életnek egy nagyon szép szeletét.

Felnőttként is furcsa borzongással gondolunk rá, hogy a szüleink szexeltek, ez a tabu nehezíti a felvilágosítást, ezért jobb, ha képzett szakember világosítja fel a gyerekeket. Esszenciális tényező, hogy tudjon róla beszélni, és tudjanak tőle kérdezni. Ám a szexuális nevelés nem csak dichotómiában, nem egy egyszeri felvilágosítással, hanem folyamatosan zajlik. A legkisebb kortól kezdődik, onnantól, hogy a gyermek a saját testének integritását miként éli meg, odáig, hogy majd a média, kultúra, könyvek hogyan befolyásolják a szexualitás iránti attitűdöt. Emiatt alapvető lenne, ha az utóbbiak a gyermekek fejlődését szolgálnák és nem túlszexualizálnák őket, ahogyan ezt a valóságban teszik. A szülőnek ebben van nagy feladata, fontos, hogy szerepet vállaljanak az imént említett hatások megfelelő integrációjában. Létezik szórakozás alapú egészségfejlesztés is, erre jó példa a Sex Education című sorozat, ami szórakoztat, de valamennyire tájékoztat is, de ilyen a Születés kiállítás is a Csodák palotájában.

A szerkesztők a járványügyi szabályokat betartva válaszoltak a kérdésekre

A Mindset kérdése arra vonatkozott, hogy melyek a leggyakoribb szexuális problémák ma Magyarországon. Az előadók szerint a merevedési problémák vezetik a rangsort, ám hazánkban nagyobb gondot okoz az, hogy nem biztos, hogy pszichológushoz fog fordulni a problémájával az illető személy. Ezen kívül a pornófilmekhez való könnyű hozzáférés is komoly probléma, melyek miatt torzulnak az elvárásaink, sőt, akár még irreálisak is leszek. A lányok nem élvezik azt a fajta erőszakosságot, amit az ilyen filmekben látni, és úgy kezdik érezni, velük van a baj, ezért elkezdik megjátszani az orgazmust. Az imitált orgazmus a felnőtt filmek miatt általános gyakorlattá vált, többek között jelenleg ezt kutatja Hevesi Krisztina.

A könyvbemutatón izgalmas információkat tudhattunk meg a szexuálpszichológia történelméről, magáról a szexről és a szexuálpszichológus funkciójáról. Mindenekelőtt pedig egy olyan könyvvel gazdagodhatnak a könyvtáraink, könyvespolcaink, amely pótolja azt a tudást, amit a felvilágosításkor épp nem mondtak el, ami miatt eddig ítélkeztünk, ami miatt féltünk szexuálpszichológushoz menni, és amire titokban epekedtünk.