2010-ben Győr nyerte el Magyarország legsportosabb városának járó címet. Nem véletlen, hiszen számos nemzetközi sporteseménynek adott már otthont, ami idén sem lesz ez másképp. A 2017. évi nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál is itt kerül megrendezésre, melynek legfőbb célja az olimpiai játékok megismertetése, valamint nemzetközi versenyzési lehetőség biztosítása az ifjúsági sportolók, jövendő olimpikonok számára.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) Jacques Rogge nevéhez köthető. 1990-ben azzal a céllal hozta létre a versenyt, hogy az ifjúsági versenyzők megismerkedjenek az olimpiai játékok eszmeiségével, egyetemlegességével, illetve annak szervezési rendjével. Az olimpiai játékokkal megegyezően, négy éves ciklusokban, de persze az olimpiákat nem zavarva, minden páratlan évben rendezik meg a mára már legrangosabbnak tekinthető ifjúsági versenyt.

Habár az első ifjúsági olimpiákról kevés adat áll a rendelkezésünkre, a meglévő eredményekből arra következtethetünk, hogy az EYOF versenyein való részvétel kiváló felkészülési lehetőséget biztosít a „nagy” olimpiai játékokhoz vezető úton.

A XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra idén ötven ország mintegy 2500 sportolója érkezik. A magyar csapatot 152 sportoló alkotja, akiket további 52 sportszakember segít majd. A 14-18 év közötti fiatalok tíz sportágban – úszás, atlétika, torna, kerékpár, kajak-kenu, judo, tenisz, kézilabda, kosárlabda, röplabda – mérik majd össze tudásukat.

Borkai Zsolt olimpiai bajnok, valamint Győr városának polgármestere szerint „nagy megtiszteltetés Magyarország és Győr városa számára, hogy elnyerte a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogát.” Az EYOF megrendezése igen nagy fejlődési előrelépést jelent nemcsak Győr, hanem egész Magyarország számára, az utánpótlás- nevelés, az infrastruktúrafejlesztés és a sportturizmus területén is. Az EYOF a nagyszabású versenyzési lehetőség mellett, élmények, kulturális találkozások színhelye, és a fiatal sportolók karrierjének első nagy állomása.

A Mindset Sportpszichológia rovata is ellátogat az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, ahonnan számos érdekességgel jelentkezik majd, és igyekszik minél nagyobb betekintést nyújtani a helyszíni eseményekbe. Oldalunkon emellett a fiatalkori sport pszichológiai vonatkozásairól is olvashattok majd cikket.

A versenyek főbb helyszínei: Olimpiai Sportpark, Audi Aréna Győr, Aqua Sportközpont, Egyetemi Csarnok

Időpont: 2017. július 23-29.

Bővebb információ és részletes program elérhető az alábbi linkeken:

http://gyor2017.hu/hu_HU/kezdolap

http://gyor2017.hu/hu_HU/program

 ***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s