Meddig tart egy átlagos menstruáció? Hol találhatóak és mik a funkciói a belső és külső nemiszerveinknek? Hogyan érdemes védekezni? Mi a különbség egy normális és egy kóros hüvelyfolyás között? Mi a különbség az endometriózis és a fájdalmas menstruáció között? Csak néhány kérdés abból a számtalanból, amelyre választ kaphatunk Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász hiánypótló, Magunkról – tabuk nélkül a női testről című könyvéből. Könyvajánlónk.

Szerencsére egyre több figyelemfelkeltő és információhiányt pótló alkotás születik a női test működéséről. A kutatók az évszázados távolságtartás után a nők anatómiáját is kezdik felfedezni és megérteni. Erre vállalkozott Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász, szoptatási tanácsadó is, aki először közösségi média felületeivel szólította meg a társadalmat, most pedig egy színes-szagos könyvet írt a témában. A szakember több éves tapasztalatát osztja meg az olvasóval könnyen érthető és sokszor humoros módon. A fejezetek nem túl hosszúak, ezzel téve gördülékennyé az olvasásélményt, a megértést pedig az igényes és hasznos illusztrációk is segítik, amelyeket Czikkely Panni készített. A könyv lendületessége ellenére érdemes minden fejezetnél megállni és átgondolni, hogy az adott téma hogyan is van jelen az életünkben.

Tudtad például?

 • A női orgazmus szinte minden nőnél eltérő, sőt egy nőnek is sok-sok féle orgazmusa lehet.
 • A hüvelyflóra – az ujjlenyomathoz hasonlóan – egyénenként eltér, azzal a különbséggel, hogy a hüvelyflóra akár naponta is változhat, az ujjlenyomat pedig a legtöbb esetben állandó.
 • A hüvely hámjának felső rétege négyóránként leválik, ezzel táplálva a hasznos lactobacillusokat, amelyek a savas környezeti hatás létrehozásával védik a hüvelyt a káros kórokozóktól.
 • Az, ha bizonyos helyzetekben, például szex vagy jóga közben a hüvelyből időnként hangkísérettel távozik némi levegő, természetes dolog, viszont ha gyakran, alapvetően nem odaillő helyzetben is tapasztalható a jelenség, az a hüvely és a medencefenék izomgyengeségére utalhat, amelyet nagyon fontos kezelni.
 • A kislányok kis és nagyajkai néha összetapadhatnak, amely fájdalommal és kellemetlen érzéssel járhat. Erre sokszor egy gyógyszeres kenőcs is megoldást jelenthet.
 • A vulvát és a hüvelyt ugyanúgy érdemes hidratálni, mint más testrészeinket.
 • A rendszeres szűrővizsgálatok sok-sok esetben életeket menthetnek.
 • A minden hatodik nő egyszer elvetél élete során, ez leggyakrabban az első terhesség során történik meg.

A könyv a gyermekkortól az időskorig végigkalauzol minket a testünk működésén és annak változásain. A mű több gyakorlatot is tartalmaz, amely alapos szakmai leírással van ellátva. Például minden esetben ki van hangsúlyozva a kézmosás fontossága.

A nyitófejezet rögtön egy bevállalósnak tűnő, ám annál magától értetődőbb gyakorlattal kezdődik: ujjaink segítségével fedezzük fel önmagunkat! Milyen a hüvelyfalunk? Elérjük-e a méhnyakunkat? Mi történik, ha az alhasunknál megnyomjuk a húgyhólyagunkat?

Saját testünk ismerete elengedhetetlen tudás mindannyiunk számára

A könyv a gyakorlatok mellett eloszlat sokak számára ismerős tévhiteket is, mint például, hogy

 • a tangabugyi növeli a hüvelyfertőzés kockázatát,
 • hogy a hideg kőtől fáznánk fel,
 • vagy hogy a szex után felvett sokszor nyakatekert pózok bármilyen szinten is befolyásolnák a teherbeesés esélyét.

Test + lélek

A test, a lélek és a mentalitás szorosan összekapcsolódó, egyes nézetek szerint egymástól egyáltalán nem szétválasztható egységet alkotnak. Dr. Benkovics Júlia felhívja a figyelmet például a stressz romboló hatásaira. Stressz hatására csökken a hüvely ellenállóképessége a kórokozókkal szemben, ráadásul a gyógyulási idő is megnőhet. 

Súlyosabb esetekben akár a menstruáció is leállhat, ezt azonban nemcsak a stresszállapot, hanem az alultápláltság is előidézheti. Ezek együttes jelenléte pedig a legrosszabb. Az úgynevezett „hypothalamikus amenorrhea” leggyakrabban élsportolóknál, profi táncosoknál alakul ki. De nem csak az élsportolókat érintheti ez a jelenség. Ha valaki stresszes vagy szigorú diétát tart, esetleg túl sokat edz, nála is felléphet ez az állapot.

Ilyenkor a szervezet azt detektálja, hogy a test nem képes ellátni egy terhességgel járó megerőltetést, így leállítja a peteérést, ezáltal a menstruációt is, ezzel gátolva a megtermékenyülést.

A szakember többször felhívja a figyelmet a testünk csodálatos öngyógyító oldalaira is. Jelen helyzetben például néhány kilogrammos súlygyarapodás sokszor magától visszaállíthatja testünk megfelelő működését.

Fordulj megbízható szakemberhez!

Ha kérdésünk támad vagy bizonytalanok vagyunk, minden esetben érdemes megbízható szakemberhez fordulnunk! Emellett ha nincs panaszunk, akkor is javasolt bizonyos időközönként szűrővizsgálatokra ellátogatnunk. Dr. Benkovics Júlia felhívja a figyelmet a holisztikus szemléletre, vagyis arra, hogy az orvosi és lelki támogatás sok esetben jó, ha szorosan összekapcsolódik.

Ha a cikk felkeltette az érdeklődésed, bátran ajánljuk a könyvet. Biztosan találni fogsz benne egy-két megdöbbentő és hasznos információt. Ha pedig a biológia mellett jobban elmélyülnél a női és férfi psziché rejtelmeiben is, olvasd el szexuálpszichológus szakemberünk nemrég megjelent Szexpert – Légy szakértője szexualitásodnak! című könyvét.