Kék farmer és szürke póló: Mark Zuckerberg szinte mindennapos viselete. Barack Obama és Steve Jobs is majdnem mindig ugyanabban az uniformisban volt látható. Mielőtt azt gondolnánk, ez valamifajta új keletű úri hóbort, ismerkedjünk meg egy fontos pszichológiai fogalommal. Ez nem más, mint a döntési fáradtság. Mi is ez pontosan? Hogyan kapcsolódik ez fontos döntéshozók szokásaihoz? Milyen következtetéseket vonhatunk le belőle a saját életünkre vonatkozóan? Cikkünkből kiderül.

Roy Baumeister, neves amerikai szociálpszichológus már több évtizede foglalkozik munkatársaival az akaraterő jelenségének kutatásával. Az akaraterő egy véges erőforrásból táplálkozik, egy bizonyos mennyiségű mentális energiából, melyet a választások és a döntések könnyen kimerítenek. A kapcsolat azonban kétirányú:

kimerült akaraterővel kevésbé leszünk képesek a döntéshozatalra.

Amennyiben a nap során rengeteg döntést hozunk, a nap végére jelentősen csökken a mentális energiánk, ennek azonban nem észleljük a tüneteit úgy, mint a fizikai fáradtságnak. Minden egyes döntés, melyet a nap során meghozunk, megnehezíti az agyunk számára az azt követőt, azonban ezt gyakran észre sem vesszük. Miért fontos, hogy ismerjük a döntési fáradtság jelentőségét? Azért, hogy ne a rövidtávú előnyökre fókuszáljunk, nem törődve a későbbi következményekkel. Amennyiben kifáradva hozunk döntéseket, azokat jellemzően az alábbi két út mentén tesszük:

  • Impulzívan cselekszünk. Ebben az esetben nem gondoljuk át a lehetséges kimeneteleket, nem is próbáljuk meg elképzelni, milyen következményei lehetnek a döntésünknek. Ehelyett egyből tesszük, amit az adott pillanatban jónak látunk, mérlegelés nélkül.
  • Megpróbáljuk tartalékolni az energiánkat. Ez a megoldás azzal jár, hogy nem csinálunk semmit. Nem kezdjük el átvenni a lehetséges alternatívákat, hanem elkerüljük a döntést. Ilyenkor véletlenül sem hozunk olyan döntést, ami változást eredményezhet vagy kockázatos lehet. A legegyszerűbb az, ha minden marad a régiben.

Bár rövidtávon nem tűnnek rossz megoldásnak, hiszen tartalékolni tudtuk az energiáinkat ezáltal, azonban hosszú távon súlyos következményei is lehetnek. Amennyiben tisztában vagyunk a mentális energiánk szintjével és a fáradtságunk lehetséges következményeivel, jobban ki tudjuk védeni az esetleges ballépéseket.

Így küzdj meg a döntési fáradtsággal!

  • Minimalizáld a döntéseket! Nem csupán a komoly döntések emésztik fel a mentális energiáinkat, hanem az olyan apró, kevésbé jelentős döntések is, mint például, hogy mit vegyél fel reggel, mit egyél ebédre vagy melyik utat válaszd hazafele, hogy elkerüld a dugót.

Az előre kialakított rutinok segítenek az energiaspórolásban.

Nem csupán a véletlenből kifolyólag öltözik mindennap ugyanúgy Mark Zuckerberg vagy Barack Obama. Anno Einstein is így tett. Miért? Feltehetően amiatt, mert tudják, hogy a nap folyamán a fontosabb döntésekre kell tartalékolniuk energiáikat, ahelyett, hogy az egyszerűbb kérdésekre pazarolnák. Azonban társadalmi osztálytól és foglalkozástól függetlenül, mindenki találkozik a döntési fáradtság jelenségével, és olykor hozunk életbevágó döntéseket. A triviális döntések automatizálása hatékony módja az energiaspórolásnak, valamint segít elkerülni a halogatást és az irracionális döntéseket is.

  • Esténként tervezd meg az azt követő napodat! Spórolnál az energiáddal, azonban nem akarod mindennap ugyanazt felvenni vagy a megszokott müzlivel indítani a napodat? Megoldás lehet erre az, ha az előző estén meghozod ezeket a kevésbé fontos döntéseket, így nem meríted le már rögtön másnap reggel az energiáidat. Tervezd meg a napod részleteit és priorizáld a teendőid!
  • Ne hagyd ki a reggelit! Meglepő lehet, sőt a fogyókúrázók számára egyenesen rossz hír is, hogy az akaraterőnk üzemanyaga a glükóz. Az elfogyasztott reggelinkből kinyert glükózt a szervezetünk energiává alakítja, melyből az akaraterőnk is táplálkozik.
  • A fontos döntéseket próbáld meg már reggel meghozni! Miután kialudtad magad és remélhetőleg meg is reggeliztél, sokkal nagyobb kapacitásod van a döntéshozatalra, mint a nap során bármikor. A gondolkodásod ilyenkor még letisztultabb, elemzőbb, és kevésbé vonják el a figyelmed más tevékenységek.
  • Hagyd a kevésbé igénybevevő feladatokat nap végére! Amikor már az energiánk alacsony szinten van a mentális kimerültség miatt, sokkal jobb, ha automatikusabb feladatokat végzünk, melyek nem igényelnek kreativitást. Ilyen például az adatbevitel, különböző to-do listák összeállítása, vagy az e-mailek megválaszolása.

Baumeister szerint a jó döntéshozási készség nem egy személyiségvonás, hanem inkább egy változó állapot. Kutatásai bizonyították, hogy azok a személyek rendelkeznek a legtöbb akaraterővel és hozzák a legjobb döntéseket, akik tudatosan próbálják megspórolni az ehhez szükséges energiát. Ennek érdekében szokásokat alakítanak ki, melyek mentális erőfeszítések nélkül is végrehajthatóak, valamint igyekeznek kerülni az olyan helyzeteket, ahol sok választási lehetőségük van, így a döntéshez szükséges energiákat megspórolják fontos döntések és vészhelyzetek esetére. A kutató szavaival élve:

„a legbölcsebb emberek sem képesek jó döntést hozni, ha nem elég kipihentek és alacsony a glükóz szintjük”.

Úgy véli, a legjobb döntéshozók sikere abban rejlik, hogy tudják mikor nem szabad megbízniuk az ítélőképességükben.

Források:

Baumeister, R. F. & Tierney J. (2013). Akaraterő – A legnagyobb belső erő újrafelfedezése. URSUS LIBRIS pp.99-119.

Laurinavicius, T. (2015). How To Master Your Life With The Decision-Making Diet. Forbes.com (https://www.forbes.com/sites/tomaslaurinavicius/2015/12/10/decision-making-diet/#1c5e92ac71be utoljára megnyitva: 2017.10.28.)

Rochino, L. (2015). 8 Ways to Combat Decision Fatigue. Huffington Post.com (https://www.huffingtonpost.com/lori-rochino/8-ways-to-combat-decision-fatigue_b_6794022.html utoljára megnyitva: 2017.10.28)

Tierney, J. (2011). Do you suffer from decision fatigue? New York Times.com (http://www.nytimes.com/2011/08/21/magazine/do-you-suffer-from-decision-fatigue.html utoljára megnyitva: 2017.10.28)

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE