Bizsergett már a hasad egy romantikus filmjelenet láttán? Netán izgalomba jössz, amikor a párodra gondolsz, akivel hosszú ideje nem voltál együtt? Egy intim együttlét kezdetén érzékeled, hogy megtelik vérrel a nemi szerved? Ezek teljesen természetes és megfelelő testi reakciók. Azt jelzik, hogy izgalomba jöttél és készen állsz a szexuális együttlétre vagy épp a maszturbációra. De vajon milyen mértékben felelős az agyunk a nemi gyönyörök átéléséért? A kérdésre a cikkben megtalálod a választ.

Rendkívül sokfélék vagyunk, így a nemi vágyat is ezerféleképpen élhetjük meg. Van, aki a fantáziájára hagyatkozik, és van, aki a testi érzeteket keresi és tartja fent, általában pedig a kettő együtt válik be a leginkább. Ami biztos:

a vágy ösztönöz minket az intim helyzetek keresésére és fenntartására.

A szexuális vágy klasszikus definíciója Helen Kaplan szexterapeuta szerint: „A szubjektív tapasztalatok szintjén a szexuális vágy vagy sóvárgás egy késztetés, amely arra ösztönzi a férfit és a nőt, hogy keressen, kezdeményezzen és/vagy válaszoljon a szexuális stimulációra.”

A vágyat háromféle komponens együtteseként is megragadhatjuk: biológiai, pszichés és szociális aspektusból. A  biológiai vágy az egyértelmű testi jelzésekről szól: bizsergő érzések testszerte, nedvesedés, erekció stb. A pszichés vágy azt jelenti, hogy megkívánom magát a szexet, saját magamat vagy valaki mást fejben: fantáziálok, ábrándozom róla, vagy épp az intim helyzetben felizgatnak a gondolataim. A szociális vágy egy összetettebb konstruktum: itt egyéb tényezők is hatással vannak a vágyunkra – például valakinek a státusza, intelligenciája, külseje vagy épp humora is kiválthat szexuális izgalmat belőlünk. E komponensek együttesen vannak jelen és hatnak egymásra, legyen szó bármilyen intim helyzetről.

A nemi vágyban és az orgazmus megélésében a testi érzetek és a pszichés gondolatok is számítanak. Mindkettő ugyanolyan mérvadó, valamint mindkettő hat a másikra.

A testi szint azt jelenti, hogy a biológiai válaszok beindulnak a testünkben: az, hogy ki, hol, és hogyan, milyen mértékben érzi a testében a nemi vágyat és/vagy az orgazmust, nagy változatosságot mutat. Ez lehet egy bizsergő, csiklandozó vagy épp melegséget keltő érzés a hasban, torokban, fülekben vagy a nemi szervekben. De testszerte bárhol megélheted ezeket az érzéseket.

A vágy és az orgazmus kialakulásában és megélésében ugyanolyan fontosak a testi érzetek mint a pszichés megélések.

A pszichés szint fogalma alatt a szubjektív élményeinket és gondolatainkat értjük. A vágy gondolati szinten lehet egy emlék felidézése, egy lehetséges jövőbeni együttlét képe, de igazából bármi, ami az egyént izgalomba hozza. A gondolatok szintén hatással vannak a szexuális együttlét előtti, alatti és utáni érzéseinkre is – tehát nem mindegy, hogy egy intim együttlét során milyen képek jelennek meg a fejünkben. Éles a különbség aközött, hogy mennyire vonzó a párunk vagy, hogy mikor jár le a mosógép. Előbbi növeli a szexuális elégedettséget, míg utóbbi kizökkenthet az együttlétből, amely rombolhatja az élvezetek megélését. 

Az agy több, térben távoli része is részt vesz az orgazmusban

Gondoltad volna, hogy az agyunk ugyanannyira felelős a nemi gyönyörök átéléséért, mint testrészeink és nemi szerveink? A szexuális tapasztalatok során az érzetek ugyan a testrészeink, általában leginkább nemi szerveink felől érkeznek, de a kémiai és hormonális reakciók az agyban alakulnak ki, így az orgazmus is az agyunkban „születik meg”.

Az orvosi képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy több, térben távoli agyi régió is részt vesz a szexuális reakcióban. A kutatók azt találták, hogy a genitális szenzoros kéreg, a motoros területek, a hipotalamusz, a thalamus és a substantia nigra mind „kigyulladnak”, vagyis aktiválódnak orgazmus alatt. A talamusz segít összeegyeztetni az érintéssel, a mozgással és a szexuális emlékekkel vagy fantáziákkal kapcsolatos információkat, amelyeket bárki segítségül hívhat az orgazmus eléréséhez. Eközben a hipotalamusz termeli az oxitocint, amely segíthet az izgalom koordinálásában. A motoros területek is érintettek, mivel a test általában mozog az aktus során, és a genitális szenzoros kéregben keletkeznek a test alsó régióiból jövő érzetek.

Amikor orgazmust élünk át, az agyunk dopaminhullámot szabadít fel. A dopamin egy hormon, amely az örömérzetért, a vágyért és a motivációért is felelős. A dopamin mellett oxitocin hormon is felszabadul a testünkben, amely szintén az örömérzetet, nyugalmat, biztonságérzetet és a kötődés érzését erősíti bennünk. Az oxitocin hormon késztet minket az ölelésre, testi kontaktus kialakítására.

A szexuális együttlét végén érdemes ölelkezni, összebújni, orgazmustól függetlenül, hiszen ez segíthet megnyugodni és ellazulni.

Az agy logikai, gondolkodó része leáll szex közben

Az oldalsó orbitofrontális kéreg kevésbé aktív szex közben. Ez az agy azon része, amely felelős a döntéshozatalért és az értékítéletekért. Az agy ezen részének deaktiválása, vagyis leállítása a félelem és a szorongás csökkenésével is jár. Ez a folyamat logikus, mivel a félelem és a szorongás gátolhatja a szexuális izgalmat, és olyan problémákhoz vezethet, mint a teljesítményszorongás intim helyzetben.

Láthatjuk tehát, hogy egy intim helyzet rendkívül összetett és izgalmas. Ahhoz, hogy minél inkább meg tudjuk élni az örömöket fontos, hogy testben és fejben is ott legyünk az élményben, amennyiben az kellemes és örömteli a számunkra!

                                                                                       ***

Nehézséget tapasztalsz a vágyad vagy az orgazmusod megélésében, netán mindkettő terület terhelt számodra? Olvasd el Kacsur Adrienn Szexpert! – Légy szakértője a szexualitásodnak című könyvét, amelyben útmutatót kaphatsz egy örömtelibb intim élet kialakításához!

Kaplan H. S. (1995): The sexual desire disorders: Dysfunctional regulation of sexual motivation. Taylor & Francis

Krüger THC, Hartmann U, Schedlowski M. Prolactinergic and dopaminergic mechanisms underlying sexual arousal and orgasm in humans. World J Urol. 2005;23(2):130-138. doi:10.1007/s00345-004-0496-7

Hevesi K., Rigó A., Urbán R. (szerk.): Szexuálpszichológia. ELTE Eötvös Kiadó. 165–187.

Komisaruk BR, Wise N, Frangos E, Liu WC, Allen K, Brody S. Women’s clitoris, vagina, and cervix mapped on the sensory cortex: fMRI evidence. J Sex Med. 2011;8(10):2822-2830. doi:10.1111/j.1743-6109.2011.02388.x

Wise NJ, Frangos E, Komisaruk BR. Brain activity unique to orgasm in women: an fmri analysis. J Sex Med. 2017;14(11):1380-1391. doi:10.1016/j.jsxm.2017.08.014

Magon N, Kalra S. The orgasmic history of oxytocin: Love, lust, and labor. Indian J Endocrinol Metab. 2011;15 Suppl 3(Suppl3):S156-S161. doi:10.4103/2230-8210.84851

Pilling J., Ács N., Nyirády P. (szerk.) (2021): Szexuális Medicina. Medicina Kiadó