Te is stresszes vagy reggelente a villamoson? Alig várod, hogy kikerülj a dugóból? Már a hétfői meeting előtt magas a vérnyomásod? Pattanj két kerékre! Még a főnököd is hálás lesz!

A concordiai egyetem John Molson Üzleti Iskolájának friss kutatása szerint a tekerés nemcsak a stressz leküzdésében segít, de javítja a munkahelyi teljesítményt is.

A kutatók összehasonlították, hogy a különböző közlekedési eszközök – bringázás, autóvezetés vagy tömegközlekedés – hogyan hatnak az egyének stressz-szintjére és hangulatára a munkahelyen. Az International Journal of Workplace Health Management folyóiratban publikált tanulmány alapján biciklivel menni a munkahelyre jó alap egy jó naphoz. A vezető kutató, Stéphane Brutus szerint azok a munkavállalók, akik tekerve érkeztek az irodába, alacsonyabb stressz-szintet mutattak a munkaidő első 45 percében, mint autót vezető társaik.

Hogyan csinálták?

A kutatásban 123 munkavállaló vett részt az Autodesk nevű, informatikai megoldásokkal foglalkozó vállalattól. A résztvevők online kérdőív segítségével válaszoltak a hangulatukat, észlelt stressz-szintjüket és közlekedési szokásaikat érintő kérdésekre. A kérdőív differenciált az észlelt stressz szintje és a hangulat, illetve az éppen aktuális lelkiállapot, érzelmek és a személyiségből fakadó esetleges emocionális különbségek között.

A kutatásban csak azokat a válaszokat vették figyelembe, melyek a munkába érkezést követő 45 percben lettek elküldve, ezzel is elkerülve, hogy az eredményekre hatással legyenek a munkanap folyamán kapott negatív hírek és feladatok.

A kutatók szerint vizsgálatuk jól kimutatja, hogy a kora reggeli stressz és hangulat erős bejósló tényezők a nap további részére is, hiszen meghatározzák, hogy az ezeket követő eseményekhez hogyan állnak hozzá és hogyan viselkednek vagy küzdenek meg velük a munkavállalók a nap további részében.

A tekerés előnyei

Kevés tanulmány van, ami összehasonlítja a kerékpárral, autóval vagy tömegközlekedéssel utazók affektív élményeit. Ez a néhány kutatás azonban azt mutatta ki, hogy a kerékpározók saját maguk kevésbé érzik stresszesnek az általuk választott közlekedési módot, mint azok, akik autóval vagy tömegközlekedve mennek munkába.

A tekerés nemcsak egy viszonylag olcsó módja a közlekedésnek, de a fizikumra is jó hatást gyakorol. Az Institute for Transportation and Development Policy 2015-ös kutatásában azt találta, hogy

a kerékpározás képes lenne akár 11 százalékkal lecsökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást 2050-re,

tehát a kutatástól számított mintegy 35 év alatt. Ez nemcsak a környezetnek tenne jót:

a társadalom pénztárcája 24 trillió amerikai dollárral lenne nehezebb ezalatt a 35 év alatt.

A kutatók eredményei alapján 2011-ben a kanadaiak 6 százaléka használta a biciklit munkába menet, habár jópár európai országhoz képest még mindig le van maradva. Brutus szerint ha megnövekedik a károsanyag-kibocsátás miatti aggodalom, talán a kormányok elkezdik támogatni a motor és szén-dioxid termelés nélkül működő közlekedési megoldásokat, köztük például a gyalogos vagy kerékpáros közlekedést.

Megéri tehát kerékre pattanni: nemcsak testi, de lelki egészségünket is támogathatjuk ezzel. Arról nem is beszélve, hogy munkahelyi teljesítményünkre is jó hatással lesz a reggeli tekerés.

 

Felhasznált irodalom: Brutus, Stéphane; Javadian, Roshan; Panaccio Alexandra Joelle (2017). Cycling, car, or public transit: a study of stress and mood upon arrival at work. International Journal of Workplace Health Management, 10 (1): 13 DOI: 10.1108/IJWHM-10-2015-0059