Motiváció. Motiváció mindenütt. Gombamód szaporodnak a minden szakmaiságot nélkülöző idézetes oldalak és motivációs előadók: megoldásokat kínálnak magánéleti elakadásainkra, sőt, sokszor akár szervezeti problémákra is. Ezekkel szemben a Motivational Maps® egy olyan tudományos alapokon nyugvó módszer, amelyet pofonegyszerű használni, mégis valós képet fest motivátorainkról, segítségével tisztán láthatjuk a következő lépést. Csapatunk egyik tagja kipróbálta, hogy milyen, amikor egyetlen színes ábrán láthatunk mindent, ami valaha cselekvésre ösztönzött. Kertész Tamara, szervezetfejlesztési tanácsadó írása.

Életünk minden területére hatással vannak motivációink. Már ahhoz is szükséges valamiféle motiváció, hogy reggelente kimásszunk a jó puha ágyunkból és elkezdjük a napunkat. A szakirodalom megkülönböztet belső (intrinsic) és külső (extrinsic) motivációt. Az, hogy kinek mi a legnagyobb motiváló erő, az teljesen változó. Függ a személyiségünktől, függ a korábbi tapasztalatainktól, és függ az adott helyzettől, amiben éppen vagyunk. A motivációs térképezés leginkább abban segít, hogy a belső motivátorok láthatóvá váljanak, és ezek segítségével alakíthassuk a külső motivátorokat. De ne is szaladjunk ennyire előre!

A motiváció jelentősége

Munkahelyi környezetben a motiváció kiemelten fontos tényező. Fontos, de nehezen megfogható. Ha belegondolunk, a rugalmas munkaidőtől elkezdve a munkahelyi buszjáratokon át a cafeteriáig nagyon sok tényező szolgál arra, hogy növelje a motivációnkat és az elégedettségünket. Ez mind külső motivációként fogható fel. A munkahatékonyságunkért azonban a belső motivátoraink is nagymértékben felelősek. Ha személyes motivációink egybevágnak a munkahely elvárásaival, tehát sajátunknak érezzük a szervezet céljait, akkor hatékonyságunk és a munkahelyi elköteleződésünk is magasabb. A motivált munkaerő más szemlélettel tekint az elvégzendő munkára: aktívan vesz részt a folyamatokban, hiszen saját céljaihoz is közelebb kerül az elvégzett munka által.

A  motivációs térkép mint eszköz

A motivációs térkép egy akkreditált, tudományosan megalapozott módszer. Segítségével betekintést nyerhetünk abba, hogy milyen tényezők képesek energetizálni minket, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a legjobbat tudjuk kihozni magunkból. A Motivational Maps® egyik alapfeltevése, hogy

a teljesítmény motorja a motiváció.

A motivációnk alapjaiban határozza meg teljesítményünket és elégedettségünket, munkavállalói szempontból pedig elkötelezettségünket és eredményességünket. A motivációs térkép számtalan hasznos információt tartalmaz, láthatjuk irányultságunkat, motivátorainkat és motivációs szintünket. Ez a diagnosztikai eszköz irányt mutat egy szervezetfejlesztési vagy coaching folyamat során, hogy ne csak felismerjük motivációnk gyökereit, hanem hasznosítani is tudjuk az ebben rejlő emocionális energiát teljesítményünk és elégedettségünk növelésére.

A Motivational Maps® tehát nem csupán a diagnosztikára fekteti a hangsúlyt, hanem egy motivációs coaching folyamat keretében megoldást is nyújt a motiváció kínálta lehetőségeink kiaknázására. S hogy mégis milyen esetekben érdemes használni? „A motivációs térképezés és az azt követő speciális coaching folyamat rendkívül hatékony eszköz a teljesítmény növelésére, a kiégés detektálására vagy akár karrier coaching során. Kiemelkedő eredményeket értünk el a csapatfejlesztés terén is: az együttműködés és a kommunikáció javításában, a támogató csapatlégkör megteremtésében és az eredményes munkafolyamatok kialakításában” – adta meg a választ kérdésünkre Enyedi Márta ACC coach, az Effecteam Trainings szakembere.

Motivációink alapos ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy számunkra kényelmes módon érjünk el jelentős teljesítményt.

Az említett coaching, amely a tényleges fejlődést idézi elő, egy egyedülálló kiegészítése a motivációs térképezésnek. A motiváció felmérése, feltérképezése után ez a folyamat indítja el az ügyfelet azon az úton, amelyen maximálisan ki tudja élvezni és ki tudja használni a számára motiváló tevékenységeket. A motivációs coaching része ugyanis egy akcióterv készítése is, valamint ennek megvalósítása a motivációs coach támogatásával. Miért nem elég erre bármilyen más coaching? Azért, mert az előzetes térképezés olyan háttérinformációk birtokába juttatja a coach-ot, amelyekkel sokkal könnyebben és sokkal gördülékenyebben tudnak maradandó változást elérni az ügyfél életében, munkájában, karrierjében.

Motivációs térképezés – az élmény

A Motivational Maps® egy egyszerű, gyorsan és könnyen kitölthető teszt, ami ugyanolyan érzékenységgel tapint rá azokra a területekre, ahol minden jól működik, mint azokra, amiken még van mit fejleszteni. Bár a teszt egy rendkívül szemléletes és részletes outputot ad, a csoda számomra mégsem itt kezdődött, hanem amikor egy coach-csal közösen kezdünk dolgozni az eredményekkel. 

Hogy mi mindenre derülhet fény egy motivációs coaching alkalmával? Számomra igazán kézzelfoghatóvá vált, hogy mik azok a tényezők, amikből többet kell bevinnem a mindennapjaimba, és mi az, amire csak pocsékolom az energiámat. Sok dologban megerősített, hogy jó irányba haladok az utamon.

Talán keveset gondolunk rá, de a motiváció sokszor pillanatnyi sajátosságokat mutat. Így a teszt kitöltése és a coaching alkalom között történt események is változtatnak a motivátorokon, vagy éppen azon, hogy milyen „hatásfokkal” dolgoznak a fogaskerekeink. Lehet ez az eszköz hiányossága? Tapasztalatom szerint aligha. Sőt, inkább az önismeretemet gazdagította az, hogy megismertem az elmúlt néhány nap változásait, valamint azt, hogy ez hogyan hatott a motivációmra.

Szakemberként nem utolsósorban annak is örülök, hogy végre a látókörömbe került egy olyan eszköz, ami egy népszerű és jelentős témával, a motivációval dolgozik, de mégsem ragad meg a mindennapi, „konyhai” bölcsességek szintjén és kellő tudományossággal érinti a témát.

Bátran próbálja ki a motivációs térképezést, aki

  • mélyebb önismeretre vágyik,
  • azt érzi, hogy nincs jó időben jó helyen, de nem tudja mi okozza ezt az érzést,
  • igény szerint fejlesztené a csapatát,
  • vezetőként elégedett és motivációtól duzzadó dolgozókat szeretne.

 

Felhasznált szakirodalom itt és itt.