Korábban már írtunk a friend zone-ról, s arról, hogy ki lehet-e lépni belőle – de lehetséges-e egy férfi-női barátságban valóban csak és kizárólag barátságról beszélni? Népszerű vélemény, hogy heteroszexuális, ellentétes nemű személyek között ez nem fordulhat elő. Valamelyik fél egy idő után többet akar majd. Sokan úgy tartják, a szexuális/romantikus vonzalom kialakulásán kívül az eltérő célok is ellehetetlenítik a nemek közti mély barátságot: mást vár a nő és mást a férfi a kapcsolattól, vélik sokan. Igazak-e ezek a kételyek? Nézzük, mit mond a pszichológia szakirodalma!

A „csak barátság” kérdését a kétezres évek elején vetették fel először tudományos nézőpontból evolúciós pszichológusok. Főiskolai hallgatókkal töltettek ki kérdőíveket arról, hogy milyen előnyöket, hátrányokat látnak az ellentétes nemű barátságokban. Ezekből a kérdőívekből hamar kiderült, hogy az emberek nemüktől függetlenül hasonlóan gondolkodnak a témában. Mindannyian örülnek, ha ellentétes nemű barátjuktól betekintést nyerhetnek a titokzatos másik nem gondolkodásmódjába. Ezek a barátságok növelik az önbizalmat, s

összességében nem térnek el olyan sokban az azonos nemű emberek barátságától.

„Költségként” is sok hasonló dolog merült fel: féltékenység, összezavarodás a kapcsolat természetétől, a potenciális randipartnerek szemében való lejjebb értékelődés a barátság miatt.

Ugyanakkor a férfi és női válaszadók mégis eltértek néhány nagyon fontos dologban. A férfiak nagyobb valószínűséggel látták egy romantikus vagy szexuális kapcsolat lehetőségét a barátságban (érdekes módon a nők ezt hátrányként említették). A férfiak hajlamosabbak voltak inkább költségként felfogni a barátságra szánt időt, s többen átverve érezték magukat, amiért a kapcsolat nem lépett túl a barátságon. E kutatás szerint a férfiak könnyebben találhatják magukat a friend zone-ban (vagyis abban a helyzetben, hogy egy baráti kapcsolatban csak ők akarnak többet), míg a nők könnyen beleragadhatnak a „barátság extrákkal” zónába, ahol ugyan a barátságon túllépnek, de a puszta szexen nem.

Létezhet-e örök „barátság" férfi és nő között?

A nők esetében is voltak azonban olyan előnyök, melyek csak rájuk jellemzőek: a közös programok esetén pozitívan élték meg, hogy barátjuk fizikai biztonságot nyújt, s esetenként ő fizet helyettük is. Szintén előnyként említették a barátjukon keresztüli kapcsolatteremtés lehetőségét.

E kutatási eredmények beleillenek az evolúciós pszichológia egyik gyakran hangoztatott tételébe:

a férfiak a szexet, a nők az erőforrásokat preferálják egy kapcsolatban

– s úgy tűnik, ez nemcsak a párkapcsolatokra korlátozódik. Ennek oka lehet, hogy a férfiak számára a szex kisebb kockázattal jár, s a lehetséges utódaik száma közel korlátlan, ellentétben a nőkkel. A nők számára azonban evolúciós előnyt jelentett, ha valaki olyan volt mellettük, aki tudta biztosítani a gyerekneveléshez szükséges erőforrásokat és biztonságot, így ennek a preferenciája maradt fenn.

Mindezek alapján úgy tűnhet: az ellenkező nemek között kicsi a valószínűsége, hogy őszinte, mély, kölcsönös barátság alakuljon ki, méghozzá anélkül, hogy bármelyik fél többet akarna. Témánk következő részéből kiderül: valóban így van-e?