A termékenységi nehézségek minden ötödik párt érintenek ma Magyarországon. Olyan krízisről van szó, mely identitásunk, kapcsolatunk számos pillérét megrendíti. A partnerek szexuális élete is gyakran érintett. A szexuális önértékelés, elégedettség és a funkcionálás is csorbulhat. Cikkünkben ezek megnyilvánulását és lehetséges okait vizsgáljuk. Illés Eszter szexuálpszichológus írása.

A gyermekáldás nehézségeivel egyre több pár néz szembe napjainkban. A korábbi Szexuális Medicina Konferencia tudósításunkból kiderült, hogy minden ötödik pár küzd termékenységi nehézségekkel hazánkban. Noha az asszisztált reprodukciós eljárások új lehetőségeket kínálnak a fogantatás számára, a kezelésben résztvevők negyven százalékánál így sem történik megtermékenyülés. Akár megállapítható biológia tényezőkről van szó, akár ismeretlen eredetű, úgynevezett funkcionális meddőségről, a gyermeknemzés meghiúsulása komoly stresszforrás, lélektani krízis mind az egyén, mind a pár életében.

Korábbi cikkünkben azokat az aspektusokat tárgyaltuk, melyek összefüggésben állnak a nemzőképtelenség veszteségélményének megtapasztalásával. S amelyek meggyászolása, feldolgozása különös fontossággal bír, mielőtt egy pár örökbefogadás mellett dönt. A meddőséggel kapcsolatos pszichológiai kutatások középpontjában különböző faktorok állnak. Egyes szakértők a meddőség hátterében húzódó lelki tényezők vizsgálatára összpontosítanak, mások a diagnózis és kezelés lélektani hatásait vizsgálják, például életminőség, párkapcsolati működés, megküzdés vagy különböző mentális nehézségek (depresszió, szorongás) megjelenésének rizikója. Jelenlegi írásunkban a meddőség szexualitásra gyakorolt lehetséges hatásait tárgyaljuk.

Az emberi szexualitás multidimenzionális.

A szexuális énképünk meghatározza, hogy tekintünk magunkra nőként vagy férfiként, mennyire látjuk értékesnek magunkat nemi szerepeinkben, milyen a testünkkel való elégedettségünk vagy a szexuális önértékelésünk. Szexuális funkcionálásunk az örömszerzésre és adásra irányuló képességünkről szól. A szexuális kapcsolat pedig az az interperszonális dimenzió, ahol a jelentős másikkal megoszthatjuk szexualitásunkat. Tao, Coates és Maycock (2011) irodalmi áttekintésében ezt a koncepciót felhasználva vizsgálták azokat a kutatási eredményeket, melyek a meddőség szexualitásra gyakorolt hatásaira utalnak.

Egyes eredmények szerint azon nők önértékelése (nem szexualitás specifikus), akik in vitro megtermékenyítési eljáráson mentek keresztül, a kontrollcsoporthoz képest alacsonyabb volt, összehasonlítva az eljárás előtti időszakkal. Ez a sikertelen beavatkozásokkal is kapcsolatban állt. A kutatók szerint a meddőségből fakadó érzésekkel való hatékony megküzdés segíti az önértékelés javulását.

A nők szexuális elégedettségét meghatározta a reprodukciós eljárás különböző szakasza. A sikertelen beavatkozásokat átélők elégedetlenebbek voltak házaséletükkel azokhoz képest, akiknek sikerült megtermékenyülni vagy az örökbefogadás mellett döntöttek. Amennyiben a pár mindkét tagja felől biológiai szempontból megmagyarázhatatlan volt a meddőség, nem volt különbség a szexuális elégedettség alakulásában. Amikor egyértelműen az egyik félnél jelentkezett a meddőségi faktor, akár nő, akár férfi, a szexuális elégedettsége alacsonyabb volt a partnerhez képest. Bizonyos tanulmányok viszont ellentmondó eredményre jutottak. Nem találtak ugyanis a meddőségből és kezeléséből fakadó negatív szexuális hatást. A magyarázó hipotézis szerint a krízis megerősítheti a partnerek közötti köteléket, mely protektív erővel bír a kapcsolatban.

A szexuális funkciókat érintő változások szintén megjelenhetnek a termékenységi gondokkal küzdő pároknál.

A férfiak esetében erekciós problémák és korai magömlés tapasztalható. Nők csökkenésről számolnak be az együttlétek számát és a maszturbációs tevékenység gyakoriságát illetően, és az izgalom zavarát is gyakrabban tapasztalták a diagnózis előtti időszakhoz képest. A partnerek szexuális diszfunkciói hatottak egymásra.

Nincs egyelőre átfogó tanulmány arról, hogy pontosan milyen faktorok vezetnek a szexuális életben bekövetkezett változásokhoz meddő párok esetében. Illetve hogy van-e különbség a biológiai okokból fakadó és a megmagyarázhatatlan állapotok között. Továbbá hiányoznak azok a longitudinális vizsgálatok, amelyek nyomon követik a szexuális élet alakulását ezeknél a pároknál.

A szex teljesítménnyé válhat, melynek hatalmas a tétje a pár számára, s ez a lélektani nyomás akár a funkció károsulásához is vezethet.

A lehetséges magyarázatok közé sorolhatjuk a nemi és szexuális identitás sérülését. A reprodukciós fókuszú, ütemezett szexuális együttléteket, melyek elveszíthetik az intimitáserősítő, örömszerző, játékos funkciókat. Amennyiben a párkapcsolaton eluralkodik az instabilitás és a partnerek eszköztelennek érzik magukat a közös megküzdésben, egymás érzelmi támogatásában, a konfliktusok elszaporodhatnak, s az egymástól való távolodás kihat a szexuális kapcsolatra. Akárcsak a helyzethez kötődő felvállalhatatlan, ambivalens érzelmek (harag, bűntudat, szégyen stb.). A megnövekedett stressz, hangulati változások, szorongások, a sikertelen beavatkozásokból fakadó csalódottság, reménytelenség halmozódása mind-mind elvonhatja az energiát a partnerek szexuális erőforrásaitól. S noha napjainkban egyre többen egyetértenek azzal, hogy a szexualitás reproduktív értéke és fontossága számos egyéb pillérrel kiegészül, ebben az élethelyzetben érthető módon nagyon nehéz ezt elválasztani és emlékeztetni magunkat az összes többi értékre. Egyes szerzők szerint a depressziót és a kapcsolati elégedetlenséget jobban bejósolták a kapcsolati és szexuális problémák, mint a szülői szerep iránti igény vagy a gyermek nélküli élettel kapcsolatos érzések. Bárhogy is legyen, fontos lenne azonosítani azokat a tényezőket, melyek kapaszkodót jelenthetnek a meddőséget átélő párok számára, annak érdekében, hogy megőrizzék kapcsolatuk szexuális egészségét.

 

Felhasznált szakirodalom: Millheiser, L.S., Helmer, A. E., Quintero, R. B., Westphal, L. M., Milki, A. A., Lathi, R. B. (2010) Is infertility a risk factor for female sexual dysfunction? A case-control study. Fertility and Sterility Vol. 94, No. 6, November Ramezanzadeh, F., Mansour Aghssa, M., Jafarabadi, M., Zayeri, F. (2006) Alterations of sexual desire and satisfaction in male partners of infertile couples. Fertility and Sterility Vol. 85, No. 1, January Tao, P., Coates, R., Maycock, B. (2011) The impact of infertility on sexuality: A literature review. Australas Med J. 2011; 4(11): 620–627.