A SeriousFun Children’s Network nemzetközi táborszövetség – melynek a Bátor Tábor is tagja – és az American Institutes for Research® közös kutatása megállapította: az élményterápiás programokon súlyosan beteg gyerekként résztvevők több mint 80%-ának a felnőttkorát is pozitívan befolyásolják a táborban átélt élmények.

Az American Institute for Research® (AIR®) a maga nemében egyedülálló kutatása a Paul Newman alapította táborszövetség 16 tagjának részvételével készült, köztük a Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában is működő Bátor Táborral. Az amerikai kutatóintézet 2021 januárjától márciusig, több mint 2200, tizenhét és harminc év közötti egykori táborozóval készített online felmérésének célja, hogy a súlyosan beteg gyerekeknek és családjaiknak a világ minden táján gyógyító élményeket nyújtó táborok hosszú távú hatását vizsgálja.

A kutatás szerint a válaszadók több mint 80%-a arról számolt be, a tábor az életük meghatározó részévé vált: a gyerekként a táborban átélt élmények a kamaszéveikre és a felnőttkorukra is pozitív hatással vannak. 90%-uk azt vallotta, a tapasztalatoknak köszönhetően sokkal bátrabban próbál ki új dolgokat, 88% másokkal szemben elfogadóbbnak, nyitottabbnak tartja magát, a táborozók 85%-a pedig magabiztosabb lett. Szintén 80% fölötti azoknak az aránya, akik megtanulták, hogyan kell kitartónak lenni, illetve akik saját bevallásuk szerint könnyebben szereznek barátokat, mióta tábori programokon vettek részt.

A Bátor Tábor korábbi táborozóinak válaszait is feldolgozó felmérés a SeriousFun Children’s Network missziójának eredményességét vizsgáló eddigi legnagyobb volumenű kutatás.  Az alapítvány Paul Newman személyes látogatását követően, 2007-ben csatlakozott az Oscar-díjas színész által alapított táborszövetséghez, ami a világ minden táján 30 partnertáborával ad erőt és eszközöket súlyosan beteg gyerekeknek és családjaiknak a betegséggel való küzdelemhez.

Az idén 20 éves, kizárólag magánszemélyek és vállalatok adományaiból működő Bátor Tábor hatvani táborának kapuin túl is bátorságot ad. A még kezelés alatt álló gyerekeknek GO! programjuk önkéntesei a kórházakba és online is eljuttatják a gyógyító élményeket, a betegség után az osztályközösségbe visszatérőknek pedig Suliprogramjukkal segítenek a beilleszkedésben. Az ingyenes élményterápiás programokon keresztül a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy a hosszadalmas kórházi kezelések körforgásából kiszakadva, életre szóló kalandokkal és megerősítő élményekkel felvértezve nézzenek szembe a jövő kihívásaival.

Forrás:

Bátor Tábor Alapítvány