Az újévi fogadalmaink híresek arról, hogy többségük nem sokáig tart. Nemcsak magán, de munkahelyi életünk szempontjából is érdemes levonni a tanulságokat az előző évből, és átgondolni a jövő évi céljainkat, lehetőségeinket. Ezzel egyrészt nemcsak a karrierünkön lendíthetünk egy nagyot, de elérhetünk olyan célokat is, amelyek eddig elérhetetlennek tűntek, például a vágyott előléptetést. Érdemes leülni egy pillanatra és végig gondolni: mi az, amit el szeretnénk érni a karrierünk szempontjából? Milyen munkával kapcsolatos fogadalmakat teszünk általában? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A fogadalomtétel szinte már egy klasszikus eleme az új évnek: az új esztendő köszöntése egy remek lehetőség arra, hogy bizonyos szokásainkon változtassunk. A kutatók szerint a legtöbb fogadalom az életmóddal kapcsolatos, sokan fogadják meg, hogy egészségesebben fognak étkezni, leszoknak a dohányzásról vagy megszereznek egy nyelvvizsgát.

A napunk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, miért is ne tehetnénk akár munkahelyi fogadalmakat? A változásnak nem kell drasztikusnak lennie ahhoz, hogy hatékony legyen. Vezetőként a perspektíva apró változtatásával növelhetjük a csapatunk és kollégáink hatékonyságát, emellett fokozzuk a munkahelyi termelékenységet. Beosztottként új készség elsajátításával akár egy előléptetést is elérhetünk.

Három hasznos munkahelyi fogadalom

  • „Jobban fogok gazdálkodni az időmmel.”

Mindenkinek vannak olyan periódusai a munkahelyén, amikor nagyon sok határidős munka érkezik. Ilyen stresszes helyzetben könnyen olyan munkát adunk ki a kezünkből, ami összecsapott, nem tükrözi híven a tudásunkat vagy rossz fényt vet ránk a vezetőség szemében. Az időgazdálkodás tanulható, vannak egyszerű praktikák, melyek használatával nemcsak a feladatainkat végezhetjük el határidő előtt, hanem a munkahelyen töltött időnket is hatékonyabban használhatjuk fel. Rangsoroljuk feladatainkat aszerint, hogy sürgős/nem sürgős, illetve fontos/nem fontos feladatokról van szó. Az előzetes tapasztalataink sokat segítenek a rangsorolásban. Gondoljuk végig, mi az, ami megszakítja a munkavégzést, azonosítsuk az „időrablóinkat”.

A táblázat segítségével rendszerezhetjük a feladatainkat (saját szerkesztés).

  • „Megtanulok néha nemet mondani.”

Mindenkinek van olyan munkatársa, aki mindig segítséget kér: az asztalán csak tornyosulnak a papírok, és tele van elvégzendő feladatokkal. Meg kell tanulnunk nemet mondani, bármennyire is szeretnénk segíteni, mert így egyrészt saját feladatainktól vesszük el az időt, másrészt sok stressztől szabadulunk meg. 

Jelezzük a kollégának, hogy ezeket a feladatokat elsősorban neki kell megoldania, önfejlesztés segítségével úrrá kell lennie a halogatáson, vagy meg kell tanulnia jobban beosztania az idejét. A saját feladataink is épp elég időt vesznek igénybe, melyekre ha nem szánunk elég időt, nem megfelelő minőségű munkát adunk ki a kezünkből.

  • „Fejleszteni fogom magam.”

Új év – új én. Vagy mégsem? Újévi fogadalmaink valami újról, addig szokatlanról szólnak – de mi magunk a régi „köntösünkben” próbálkozunk változni. Keressük meg fejlesztendő képességeinket és változtassunk rajtuk! Lehet akár egy nyelv elsajátítása vagy egy ismeret megszerzése, számos tréning, könyv és gyakorlat áll a rendelkezésünkre. Ehhez elengedhetetlen az önismeret: csak reális önismerettel tudjuk felismerni azokat a területeket, ahol fejlődnünk kell. 

Készségeink fejlesztésével egy új pozíciót vagy egy előléptetést is elérhetünk, de a haszon hosszabb távú: új munkahely keresésénél is a hasznunkra válnak a megszerzett ismeretek.

Tippek a fogadalmaink betartásához

A kulcs a fogadalmaink betartásában a mérték: ne akarjunk egyből mindent gyökeresen megváltoztatni! Ne kezdjünk drasztikusan megváltoztatni mindent magunk körül, hanem apró lépésekkel haladjunk. Év közben emlékeztessük magunkat arra, hogy miért tettük az adott fogadalmat – ebben segíthet, ha év elején leírjuk őket és összegezzük, hogy mit várunk a fogadalmaink elérésétől.

Legyenek konkrét, egyértelmű céljaink, melyeket részcélokra bontunk le. Fontos, hogy reálisak legyenek az elvárásaink, csak úgy tudjuk őket megvalósítani, ha illeszkednek a személyiségünkhöz.  

A január mágikus hónap, az újrakezdés és a megújulás lehetőségét hordozza. Éljünk hát ezzel a lehetőséggel!

 

Felhasznált irodalom:

Covey, S. R. (2014): A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása – Az önfejlesztés kézikönyve. Osiris Kiadó, Budapest.

Duhigg, C. (2015): A szokás hatalma - Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta? Casparus Kiadó, Budapest.

Forsyth, P. (2008): Hatékony időgazdálkodás. Manager Könyvkiadó, Budapest.