A vizes sportok világbajnoksága az idei nyár egyik legnagyobb eseménye. Különböző vízi sportok versenyzői igyekeznek megmutatni képességeik legjavát. A megjelenő sportágak közül az úszás már az első életévekben is nyugodt szívvel végezhető. Tudományosan bizonyított eredmények szólnak a vízben történő aktív testmozgás jótékony hatásairól gyermekkorban. Milyen idősen ajánlott elkezdeni úszni? Milyen pozitív hatásai vannak a fejlődő szervezetre? Hogyan segíthet az úszás megalapozni az iskolai teljesítményt? Cikkünkből kiderül.

Miért érdemes a gyermekednek úszni tanulni?

A gyermekkori úszás előnyeit napestig sorolhatnánk. Összegyűjtöttünk pár indokot, amiért érdemes a gyermekedet minél hamarabb megtanítani úszni.

Alapvetően fontos a biztonsága szempontjából. Egy amerikai kutatás adatai szerint a fulladás a második leggyakoribb véletlenszerűen bekövetkező halál gyermekkorban. A víz mindenhol körülvesz bennünket, ha csak egy esti fürdőzésre gondolunk, akkor is. Így tehát elengedhetetlenül fontos gyermeked számára, hogy minél hamarabb megtanuljon úszni, így biztonságban érezze magát a vízben.

Az úszás olyan ritka sportok közé tartozik, amely a víz fizikai hatásai miatt intenzív igénybevétel mellett is kíméli az ízületeket. Így hosszú távon is ideális választás, ha gyermekünk számára alacsony rizikójú mozgásformát szeretnénk választani. Természetesen az úszásnál sem elkerülhetetlenek kisebb-nagyobb sérülések. A legtöbb sport esetében egy sérülés kényszerpihenőt, illetve sok edzés kihagyását jelenti. Ám az úszás esetében egy kisebb sebesülés nem akadály. A vízben az adott területet elegendő kevésbé terhelni, inkább az ép testrészeket használni helyette.

Az úszás magas intenzitású kardió edzés. Ennek ellenére mégsem károsítja az ízületeket.
Az úszás magas intenzitású kardió edzés. Ennek ellenére mégsem károsítja az ízületeket.

Úszás közben több izomcsoportot aktivizáló, magas intenzitású kardió edzést végzünk. Túlsúlyos gyermekek esetében külön ajánlott mozgásforma. Gyorsan lehet általa kalóriát égetni, így hamar lesz látható az eredmény, viszont közben nem roncsolódnak az ízületeket.

Fejleszti az izomerőt, az állóképességet, miközben növeli a tüdő vitálkapacitását.

A rendszeres úszás hozzájárul a helyes testtartás kialakításához. Továbbá a különböző krónikus és mentális betegségek szempontjából is prevenciós hatással bír. Az úszás mint egy intenzív mozgásforma, endorfint szabadít fel. Ez a hormon pedig felelős a jó hangulatért, így csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát is. Nagy előnye még az is, hogy csecsemőkortól időskorig nyugodtan végezhető.

Babaúszás: a víz jótékony hatásai már az első hónapokban

Első hallásra ijesztőnek tűnhet, hogy egy pár hónapos csecsemő alámerül egy medencényi langyos vízben. Az első hónapokban azonban még működik a búvárreflex. Ennek köszönhetően a babák a víz alatt reflexszerűen zárják a szájukat, az orrukon pedig kifelé fújják a levegőt, így nem kerül belőle a légutaikba. Fontos arról tudnunk, hogy

a meleg vízben való lebegés méhen belüli élményt idéz fel a csecsemőkben.

Hiszen bennük a merülés, egy jól megszokott közegben, vagyis az anyaméhben történő mozgást idézi fel. A búvárreflex 5-6 hónapos kor körül megszűnik, de addigra kialakítható a tudatos légzésvisszatartás.

Egy norvég kutatás arról számolt be, hogy a csecsemők számára az úszás megtanulása sokkal többet jelent egyszerű szórakozásnál. Az úszó babáknak különböző motoros területeken jobban fejlődnek a képességeik, mint a nem úszó kicsiknek. Sokkal jobb lesz egyensúlyuk, pontosabban ragadnak meg dolgokat, vagyis a szem-kéz koordinációs képességeikre is pozitív hatással van az úszás. Érdekes módon ez a különbség még öt éves koruk körül is megfigyelhető. Sőt mi több, egy másik kutatásban pedig azt az eredményt kapták, hogy az úszni tanuló babák hamarabb érnek el egyes fejlődési mérföldköveket, mint nem úszó társaik. A vizsgálatban 7000 kisgyermeket nevelő szülővel töltettek ki kérdőíveket. Azt találták, hogy az elsajátított ismeretek nagy része elősegítette egy olyanfajta tanulási képesség kialakulását, amit majd az óvodában és az iskolában tudnak kamatoztatni a kicsik. Az úszó gyerekek nemcsak korábban érték el a fiziológiás mozgássor elemeit, hanem jobb teljesítményt is mutattak a vizuo-motoros koordináció (pl. papírt vágni ollóval, vonalon belül maradva színezni) területén is. Továbbá

a matematikai képességekre és a koncentrációra is pozitív hatást gyakorolt

a kisgyermekkori úszás.

A kisgyermekkori úszás hasznosságáról megoszlik a gyermekorvosok és védőnők véleménye. A fent említett pozitív hatásai ugyan vitathatatlanok, de mégis számolnunk kell pár esetlegesen előforduló negatív következménnyel is. Három hónapos kor előtt a kisbaba immunrendszere még nem elég erős, ahhoz hogy csoportos babaúszásra vigyük. Ezért addig csak otthon érdemes „gyakorolni”. Előfordulhat, hogy a csecsemő az öltözőben megfázik, vagy hallójárat- és középfülgyulladás lesz a babaúszás eredménye. Mindig fontos szem előtt tartanunk, hogy soha ne siettessük a baba fejlődését. Ne azért vigyük babaúszásra, hogy hamarabb megtanuljon mászni vagy járni, hiszen mindennek megvan a maga ideje.

Mindig az arany középúton legyen a hangsúly! A babaúszás azonban mindenképpen mélyíti a szülő-gyermek kapcsolatot, ráadásul hatalmas móka az egész család számára. Ha a gyermeked élvezi a vízben való gyakorlatok, és szívesen dolgozol vele együtt, akkor érdemes belevágni egy tanfolyamba. Garantáltan nem fogjátok megbánni!