A videójátékok egyre nagyobb körben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Szórakoztatnak, kikapcsolnak és összekapcsolnak másokkal. Általuk megismerkedhetünk olyan emberekkel, akikkel jókat beszélgethetünk, akikkel jól érezhetjük magunkat, és ezekből a kapcsolatokból akár barátságok is kialakulhatnak. Csakhogy az erre szánt időt a meglévő személyes kapcsolatoktól vehetjük el, amik meggyengülhetnek, és ez alól a párkapcsolatunk sem kivétel. Cikkünkben a videójátékok párkapcsolatra kifejtett hatásait vizsgáljuk.

Manapság egyre többen fordulnak az internethez, ha menekülni akarnak a mindennapi élet gondjai elől, hiszen az internet bővelkedik a végtelen szórakozási lehetőségekben, információk tárházában, kommunikációs csatornákban, így bárki meg tudja találni azt, ami őt érdekli. Az egyik terület, amire az internetet széles körben használják, az a videójáték. Ezeknek a játékoknak nagy vonzereje, hogy nemcsak szórakozást, kikapcsolódást, újabb és újabb kihívásokat nyújtanak, hanem összekapcsolnak olyan játékostársakkal is, akik akár a világ másik felén vannak éppen.

A kikapcsolódás problémássá válhat

A szórakoztatási értékén túl a videójáték azonban gondokat is okozhat, ugyanis a világába való belemerülés olyan mértékű lehet, amely károsan érintheti a már meglévő szociális kapcsolatokat.

Olyannyira bevonhat minket az online világ, hogy még a családunk is háttérbe szorulhat miatta.

Ha a játék túlzottan sok időt vesz igénybe, az egyén már nem teljesen tudja megőrizni a kontrollt felette. Aránytalanul nagy szerephez juthat az életében, ez pedig konfliktushoz vezethet a többi tevékenységét illetően. Ez az az állapot, amikor a felnőtt munka után órákon keresztül játszik ahelyett, hogy az otthoni teendőkben segítene, a gyerekeivel játszana, a párjával beszélgetne, barátaival találkozna. Ennek súlyos formája a videójáték-függőség, amit 2018-tól tart a WHO betegségnek.

A videójáték-függőséget 2018-tól tartja a WHO betegségnek.

A játékfüggőség mérsékelt változatai

A viselkedési függőségek legsúlyosabb formája – amikor az egyén már megközelítőleg sem tud normális életet élni – nagyon ritkán következik be, viszont a mérsékelt módozatai már jóval gyakoribbak. Ez azt a szintet jelöli, amikor az élet nehezítetté válik. A túlzott videójátékozás következtében kevésbé hatékonyak lehetünk a munkánkban vagy akár szabadidőnkben is, veszíthettünk energiánkból, valamint beszűkülhetnek kapcsolataink. Hátrányos hatásai összeadódhatnak, ami pedig negatívan befolyásolhatja általános jóllétünket.

Fontos megállapítani, hogy a játék akkor válhat kárunkra, hogyha gyógyírként használjuk lelki problémáinkra, ennek pedig számos ok állhat a hátterében.

Például munkából hazatérve csökkenteni szeretnénk a bennünk lévő feszültséget. Vagy szeretnénk elmenekülni a párkapcsolati konfliktusok elől. De az is lehet, hogy azért temetkezünk bele egy lebilincselő számítógépes játékba, mert magányosak vagyunk, és a játék révén új kapcsolatokat létesíthetünk.

A játék hatásai a személyes életre

Ezek a társas kapcsolatok pedig egy idő után nagyon fontossá válhatnak, a játékostársak megélhetik az egy közösségbe tartozás érzését. Együtt teljesítenek küldetéseket, szinte „bajtársakká” válhatnak, ezért ha valamikor nem tudnak részt venni a játékban, bűntudatot érezhetnek, amiért cserben hagyták a többieket. A felhasználók egymás barátaivá válhatnak, elismerést adnak egymásnak a sikereknél, vigasztalják egymást a kudarcoknál, tanulnak egymástól, egymás támaszai lesznek a közös cél elérése érdekében. Még az is előfordulhat, hogy ez a folyamat nemcsak a játékon belül, hanem azon túl is érvényesül. Többek között ezek azok a jegyek, amelyek olyan nehézzé teszik a játék abbahagyását.

Az emberek nehezen tudják figyelmüket a családjukra összpontosítani az okostelefonok társaságában.

A játéknak nehéz ellenállni

Manapság az emberek folyamatos csábításnak vannak kitéve. Egyes vélemények alapján már arról a jelenségről beszélhetünk, hogy az emberek nehezen tudják figyelmüket a családjukra, párjukra, barátaikra összpontosítani a környezetükben lévő okostelefonok, táblagépek, notebookok mellett, amelyek folyamatosan az online világba vonzzák őket. Ezek az ingerek még csábítóbbak lehetnek akkor, hogyha valamivel nem sikerül megküzdenünk, ilyenkor ezek az eszközök segítenek kilépni a való világból, és egy izgalmas játékba kezdhetünk általuk. Csakhogy a pár másik tagja nem minden esetben követi a játékba merülőt, így számára marad a valóság. Nehézséget okozhat annak megélése, hogy társa a nap végén kikapcsolódásként, a pihenés módjaként a játékot választja, amikor egy közös tevékenység révén is feltöltődhetnének és oldhatnák az aznapi feszültségeket. Megjelenhet a meg nem értettség érzése, meginoghat a párkapcsolatba vetett bizalom.

A párnak az a fele, aki nem játszik, úgy érezheti, ki van rekesztve társa életének egy részéből.

Nehézségeket okozhat a párkapcsolatban

Jelenleg még kevésbé kutatott, milyen hatással van a házasságra a videójáték-függőség. Egy 2016-os tanulmány alapján az amerikai otthonok több mint 60 százalékában van legalább egy olyan személy, aki rendszeresen játszik videójátékkal. Ennél is fontosabb adat lehet, hogy a játékosok átlagos életkora 35 év, míg a házasságkötésre vonatkozó átlagos életkor mind a nőknél, mind a férfiaknál alacsonyabb. Így az feltételezhető, hogy ez a tevékenység sok házasságban van jelen valamilyen mértékben. Ha túlzott mértékben része a mindennapoknak, akkor az problémákat okozhat a párkapcsolatban, a család életében. A konfliktusos helyzetek egyre gyakoribbá és mélyebbé válhatnak, hogyha a játékot űző családtag nem fogadja el, mennyire negatívan befolyásolja a játék a családi folyamataikat. Megindulhat a neheztelés a játékkal töltött idő miatt, melyet viszont a játszó fél nem él meg olyan hosszú időnek, illetve általában azt sem látja be, hogy kikapcsolódási módja mekkora befolyással van a környezetére.

A párnak az a fele, aki nem játszik, úgy érezheti, ki van rekesztve társa életének egy részéből.

A partner érzései a játékkal kapcsolatban

Azonban egy nemrégiben készült tanulmány azt állapította meg, hogy a videójáték-függők párjai életük három területén is változásokról számoltak be partnerük játékbeli szokásai miatt. Az első változás arra vonatkozott, amit a házastársak párjukra vonatkozóan vettek észre. Ezek között volt, hogy a játék miatt elszigetelték magukat családjuktól. Fokozott volt az ellenállásuk, a védekezésük is, melyben nem ismerték el a játék hatásait. Ugyanakkor ott volt az egészségre gyakorolt hatása is, mint a testmozgás elhanyagolása. A második változást már önmagukat illetően érzékelték.

Növekvő haragról és neheztelésről számoltak be a házastársuk iránt.

Ezek mellett emelkedett a stressz-szintjük, és egy általános szomorúságot is tapasztaltak. Végül pedig nemcsak egyéni szinten neveztek meg számottevő változásokat, hanem a párkapcsolati, családi folyamatokat illetően is. Arról számoltak be, hogy a játék révén csökkent az otthoni folyamatokban történő szerepvállalás, a gyermekekkel való foglalkozás, valamint a szexuális intimitás is. Egy másik tanulmány azt derítette ki, hogy a játékosok házastársainak 75 százaléka azt kívánná, hogy ne a játék eméssze fel párjuk energiáinak jelentős részét, hanem a házasságukba fektessen nagyobb erőfeszítéseket. A témában végzett kutatások azt mutatják, hogy a kényszeres játék olyan problémákat okozhat, mint a közös tevékenységek visszaszorulása, a mély beszélgetések elmaradása, aminek pedig az lehet az eredménye, hogy a kötelék meggyengül a pár két tagja között.

Összességében tehát kevesen tartoznak bele a videójáték-függő kategóriába, viszont már mérsékelt formája is nagy befolyással bírhat. Mindkét fél részéről érdemes lehet végiggondolni, milyen folyamaton mehet keresztül a másik. Miért választja valaki inkább a virtuális világot a valós helyett? Mit ad neki ez? Mi elől menekül oda? Hogyan lehetünk segítségére, hogy a való világban is megtalálja azt, amire vágyik? A másik oldal érzései is ugyanolyan fontosak. Mit él át a pár másik tagja, mikor partnere a virtuális világot választja? Hogyan befolyásolja ez önértékelését? Mit tudnának tenni azért, hogy megtalálják az egyensúlyt a játék és a közös programok között? Ilyen kérdések mentén el lehet indulni a videojátékozás mögött rejlő okok, valamint annak szociális kapcsolatokra gyakorolt hatásainak feltérképezésében.


Felhasznált irodalom:

Adam Alter: Ellenállhatatlan, Hogyan okoz függőséget a technológia? HVG Könyvek, Budapest, 2018.

Fazekas Zsolt: Videojáték-függőség,illetve a videojáték mint a szerencsejáték újabb színtere, OPAI-ADDIKT, 2019.

http://www.opai-addikt.hu/files/Tajekoztato_fuzet_szakembereknek.pdf

https://ifstudies.org/blog/what-families-should-know-about-video-game-addiction

https://omegarecovery.org/how-video-gaming-addiction-can-harm-your-marriage/

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-02/byu-org021012.php

https://www.addictioncenter.com/drugs/video-game-addiction/