Ahogy e havi témánk is mutatja, a szeptember az újrakezdés hónapja: számot vethetünk azzal, ott tartunk-e az évre kitűzött terveinkkel, ahol szeretnénk, és ha kell, változtathatunk. Ahhoz, hogy megvalósítsuk, amit szeretnénk, meg kell tanulnunk, hogyan tűzzük ki a megfelelő célokat magunk elé.

Abban, hogy mennyire érezzük úgy, hogy eredményesen haladunk terveink megvalósításában, mennyire éljük az életünket a számunkra fontos értékeknek megfelelően, sokat számít, hogy milyen célokat tűzünk ki magunk elé. Megfogalmazhatjuk például, hogy szeretnék egészségesen élni, több időt tölteni a családommal, barátaimmal, előbbre jutni a karrieremben. Ezekkel a célokkal az a baj, hogy nem határoznak meg konkrét cselekvéseket, lépéseket, így könnyű eltérni az előre kijelölt iránytól. A SMART módszer abban segít, hogy okosan tűzzük ki a céljainkat, és meg is tudjuk valósítani őket. Az angol betűszó a helyes célállítás öt kritériumát foglalja magában.

  1. Specifikus (Specific)
  2. Mérhető (Measurable)
  3. Elérhető (Achievable)
  4. Releváns (Relevant)
  5. Időben behatárolt (Timed)

De mit is jelentenek ezek pontosan?

Specifikus

Általánosabb kategóriák helyett akkor lehetünk hatékonyak, ha személyes és konkrét lépéseket tűzünk ki célként. Például az egészséges életmód helyett azt, hogy heti kétszer elmegyünk futni, heti háromszor nem eszünk cukrot – ezek könnyen ellenőrizhető lépések, melyek megfoghatóbbá teszik elhatározásunkat.

Mérhető

Nem feltétlenül kell az eredményeket számszerűsíteni, de az fontos, hogy valamilyen formában legyenek mérföldkövek, melyek segítenek nyomon követni a haladásunkat. Ez önbizalmat is adhat a célunk megvalósításának folyamatában.

Elérhető

Merjünk nagyot álmodni, de azért mozogjunk a realitás talaján – ebben a kettőben kell egyensúlyt találni, hogy a célunk kihívást jelentsen, de ne legyen megvalósíthatatlan. Mérjük fel a valós képességeinket és erőforrásainkat, mind anyagi, kapcsolati és szabadidő terén, hogy el tudjuk dönteni, valóban megvalósítható-e számunkra egy adott cél! Nem reális például az az elhatározás, hogy a személyiségünk hirtelen 180 fokos fordulatot vegyen, és teljesen megváltozzunk: ha mondjuk félünk a nyilvános szerepléstől, egyből nagy előadást tartsunk – de az reális, hogy kis lépésekben haladjunk, és megpróbálkozzunk egy amatőr színtársulattal, vagy videóblogot készítsünk.

Fontos, hogy valamilyen formában legyenek mérföldkövek, melyek segítenek nyomon követni a haladásunkat.

Releváns

Ahhoz, hogy a számunkra jó irányba haladjon az életünk, fontos tisztában lennünk a fő értékeinkkel is, és céljainkat ezekkel összhangban meghatározni. Sokszor azért nem érezzük a helyünkön magunkat, mert valójában kívülről jövő értékeket próbálunk megvalósítani, nem a számunkra valóban fontos, releváns dolgokat. Ilyen lehet például az anyagi javak hajszolása, a társadalmi sikeresség, ahelyett hogy például a kreativitásban kiteljesedjünk, vagy a kapcsolatainkra fordítsunk több időt. Belülről jövő, saját értékeink meghatározásában az is segíthet, ha elképzeljük, életünk végén hogy szeretnénk visszagondolni, mi az, ami fontos volt számunkra, mi emelkedett ki az életünkből. Mit mondanának rólunk a halálunk után, milyen emberek voltunk? A jó célok összhangban állnak ezekkel az értékekkel, és így segítik a fejlődésünket. A jó célokra az is jellemző, hogy az eléréséhez használt eszközök pozitívan hatnak az életünkre – ha például a szabadság, függetlenség az érték számunkra, melyet célként tűzünk ki, nem az a pozitív megvalósítás módja, ha sosem köteleződünk el kapcsolatainkban, hanem ha a személyiségünket fejlesztjük önismerettel.

Időben behatárolt

Bevett módszer, hogy több kisebb, határidőhöz kötött lépésre bontsuk a nagyobb, hosszú távú céljainkat, így kevésbé halogatjuk, és biztosabban elérjük őket. Már napi bontásban is számolhatunk – ha mondjuk a célunk egy nyelvvizsga, megfogadhatjuk, hogy minden nap megtanulunk öt új szót, vagy megnézünk egy rövidebb, idegen nyelvű videót. De készíthetünk havi vagy heti beosztást is, ahol konkrét lépéseket fogalmazunk meg a célunkhoz kapcsolódóan.

 

Felhasznált irodalom Szondy Máté, Szabó Bartha Anett (2016). Démonaink. Hogyan élhetünk teljes életet a nehézségeinkkel együtt? Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2016.