„A korai kötődési folyamatok határozzák meg, hogy amikor képesek leszünk a mély szeretetre, akkor mennyire kapaszkodunk a párunkba és mennyire hagyjuk autonómnak lenni” – hangzott el Dr. Bagdy Emőke előadásán. A professzor asszony sorra vette a párválasztásunkat befolyásoló tényezőket, majd rámutatott arra is, miképpen elégíti ki párunk tudattalanul a szükségleteinket. A klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta jelenleg a Jobb Veled a Világ Alapítvány által indított Boldogságprogram fővédnöke. Tudósításunk.

„Etetlek = Szeretlek”

Bagdy Emőke az előadását a párpreferencia mögött lévő gyökerekkel kezdte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által szervezett Család és Karrier? című párkapcsolati előadássorozaton. Főként a diádot, vagyis a kétszemélyes kötődési minőséget, valamint a szülők szeretetét hangsúlyozta. A szülő kezdetben azzal mutatja ki szeretetét, elégíti ki vágyainkat, hogy megetet, megitat, ölelget minket. A jövőbeli párkapcsolatainkban mi is hasonlómódon fogjuk párunkat „elkényeztetni”, hiszen a legtöbb ember a szülőtől tanulja meg ezt a viselkedésformát.

A férfi tudattalanul is édesanyját keresi a nőkben, akiket választ, a nők viszont nem egy édesanya szerepre vágynak. Az anya táplálja, gondozza a kisfiát, hiszen ő a gyereke. Egy barátnő azonban azért csinálja mindezeket, hogy kielégítse a férfi szükségleteit. Elsősorban megfelelni akar és örömöt szerezni. Érdemes megfigyelni, hogyan viselkedik fiával az édesanya, így észrevehetjük azokat a rejtett tulajdonságokat, amelyeket a férfi látni szeretne a barátnőjében.

kaboompics.com_Young couple holding hands outdoors
„Engedjük meg magunknak a párunkba való teljes belehabarodást.”

Autonóm vs. függő

Bagdy Emőke kitért arra is, hogy ha beleszeretünk a párunkba, mennyire engedjük egyedül lenni, mennyire fogunk függni tőle. Mindkét félnek szüksége van mind autonómiára, mind dependenciára. A pár mindkét tagja szeretné megélni, hogy ő is dönthet a fontos dolgokban, hogy néha ő is parancsolhat. Viszont túlzott függés esetén a másik fél nem kap elég levegőt, fuldokolni kezd, majd elmenekül a kapcsolatból.

A pszichológusnő egy szemléletes példájában a férfit egy baráti vacsorára hívják meg. Az adott pillanatban a nő még bele is egyezik és „elengedi” párját. Ám amikor eljön a program napja, hirtelen valami nagy baj történik, ami meghiúsítja a férfi estéjét. A nő migrénre vagy más fájdalomra panaszkodik. Manipuláció? Vagy valójában teljesen tudattalan? A nő feje valóban megfájdulhat. Talán mert rosszul esik neki, hogy őt nem hívták el, hogy ő nem mehet szórakozni. Így egyfajta büntetésként végül a férfi sem megy el a vacsorára.

Szexuális büntetés

„Nagyon sokszor büntetjük meg a másikat szexuális megvonással” – folytatta Bagdy Emőke. Ez egy nagyon erős, negatív hatású fegyver. Sok esetben ez nem kifogás, hanem egy olyan játszma, ahol a nő megvonással frusztrálja a férfit. Érdekes módon, ezek a kapcsolatok eléggé időtállóak: ritkábban válnak el az egymást ilyen módon gyötrő párok.

Magunkat látni a másikban

„Egy tudattalan, nárcisztikus komplementer vágy készteti az embert arra, hogy

A TITKOS ÉS ZÁRT SZEMÉLYT MEGFEJTSE ÉS KINYISSA.”

Ez az egyik részünk, amely a párválasztásra ösztönöz. Izgatónak tartjuk, ha a másik hiányosságait kiegészíthetjük. Kíváncsiak vagyunk, miért vonul vissza és zárkózik el valaki: „Vajon mit rejteget, mit zár magában, mi a titka?”. Meg kell fejtenünk hogy, mi a baj a másikkal, mire vágyik. Személyiségünkkel ezt a hiányt kiegészíthetjük, és végül – ha szerencsénk van – úgy fogunk illeszkedik „mint zárba a kulcs”.

„Ez fúzió, szimbiózis, egybeolvadás és egybenövés” – írta le Bagdy Emőke, milyen az, ha a másik megfejtése visszahat ránk, mint egy tükörkép. Azért, hogy olyan legyen a másik, amilyennek szeretnénk, az egyik a másikba építi be saját magát: „Legyél olyan, mint én! Ismerd a gondolataimat. Éld az életedet rajtam keresztül!”.

„OLYANNÁ VÁLOK, AMILYENNEK MEGFEJTESZ.

Férfias — Nőies játszma

A férfi számára alapvető szükséglet, hogy „tekints engem olyan férfinak, amilyen férfi vagyok”. A nőnek pedig, hogy „tekints engem a legszebb nőnek a világon. Érezzem azt: nincs még egy olyan nő, mint én”. Egy kapcsolat akkor lesz egészséges, ha a nő a férfit igazi férfinak tekinti, ha a férfi a nőt igazi nőnek. Tehát, amikor mindketten meg tudják egymást dicsérni mások előtt. A legfontosabb, hogy

A FÉRFI FÉRFINAK, A NŐ PEDIG NŐNEK ÉREZHESSE MAGÁT.

Amikor ezek a szükségletek és elvárások tiszták mindkét személynek, megtapasztalják, hogy egy szinten vannak, ezáltal jobban fogják értékelni a kapcsolatot!

 

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által szervezett Család és Karrier? című párkapcsolati előadássorozat következő programjairól bővebb információ itt található.