Az utóbbi években a sportágak felgyorsultak, a technológia rengeteget fejlődött, az emberi test képességeinek határait feszegetjük. Az élsport területén annyira kiéleződött a verseny, hogy egyre nagyobb szerepet játszanak a teljesítményben a sportoló mentális képességei, ezek fejlesztésében pedig a sportpszichológia tudománya segíthet.

A londoni olimpia sikerei után került be a hazai köztudatba a mentális felkészítés fontossága. A sportpszichológus ma már nem elérhetetlen álom. Aki valóban a csúcsra szeretne törni, annak muszáj rendbe tennie magát fejben is – a megalapozott munkához pedig szükség van sportpszichológiai mérésekre.

Ahhoz, hogy a versenysportoló és edzője tudja, hogyan kell kialakítani az edzésmunkát, elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a sportoló erősségeivel és gyengéivel. Előbbiekre érdemes építeni a stratégia kialakítása során, míg a gyengeségek fejlesztésére lehetőség nyílik, ha tudatosítjuk őket. Ebben segít az osztrák Schuchfried GmbH által kifejlesztett Vienna Test System, ez a komplex tesztrendszer, aminek több mint 100 tesztjével mérhetővé válik rengeteg kognitív és személyiségbeli tényező. A program felépítéséről, lehetőségeiről beszélgettünk Fózer-Selmeci Barbarával és Hajdú Annával a VTS kizárólagos hazai forgalmazója, az At Work Tanácsadó és Szolgáltató Kft. sport szakpszichológusaival, valamint a cég tulajdonosával, Laczai Róberttel.

A Vienna Test System a világ vezető komplex tesztrendszere, amit egyébként nemcsak a sport, de a HR, klinikai és közlekedéspszichológia területein is használnak. Jelenleg minden kontinensen, a Föld 33 országában jelen vannak, a tesztek 22 nyelven elérhetők – 63 teszt magyarul is. A teszteket az osztrák központban folyamatosan elemzik és fejlesztik, s a globálisan évi 15-20 millió tesztfelvételnek köszönhetően remek statisztikák is rendelkezésükre állnak. Nemzetközi szinten olyan csapatok használják a programot, mint az osztrák és német labdarúgó szövetség, a Sauber F1 Team, a görög kosárlabda szövetség vagy a pekingi sportegyetem.

Mit mér a Vienna?

Röviden: mindent, amire a sport területén szükségünk lehet. Kicsit bővebben kifejtve több kor-, nem- és sportágspecifikus tesztcsomag áll rendelkezésre a Vienna Test Systemben, amik segítségével kiválogatható az adott sportoló, csapat szempontjából releváns tesztek. Lehetőség nyílik a koncentráció, a fenntartott és fókuszált téri figyelem tesztelésére; a reakcióidő, a reaktív stressztolerancia, a vizuális és mozgásérzékelés mérésére. A labdajátékokban különösen fontos az idő/mozgás becslése, a játékintelligencia és az információfeldolgozás sebessége, míg egy vívó vagy motorsport-versenyző számára a kockázatvállalás, a szem-kéz koordináció és a stressztűrés fejlesztése elengedhetetlen.

15 éves kor felett válnak elérhetővé a személyiségtesztek a VTS-ben, amik segítségével az önbizalom, szorongás, motiváció, önfegyelem, agresszió, kommunikációs képességek és a szociális érzékenység tényezőit mérhetjük. A személyiségtesztek nagy része önjellemzős, a Big5 személyiségelméleten alapulnak, de vannak más felépítésű, objektív mérőeszközök is.

A VTS használatával fény derülhet arra, miért nem képes a kapus egy pontos kirúgást elvégezni, miért nem tudja egy vívó a jobbról érkező támadást hárítani, vagy éppen az, hogy ki bírja jobban egy-egy verseny utolsó perceit. Az edző támpontot kaphat, kire érdemes bízni a büntetődobást vagy hogyan tréningezheti versenyzőjét a tökéletes rajtra. Csapatsportoknál segít feltárni a csapatdinamikát, azt, hogy ki a húzójátékos, mik a csapaton belüli szerepek, viszonyok, ezáltal lehetőség nyílik a csapatszellem fejlesztésére.

Hogyan történik a tesztelés?

A Vienna rendszere nagyon egyszerű: csupán a számítógépes programra és egy speciális panelre, valamint egy pedálra van szükségünk ahhoz, hogy majdnem az összes teszt elérhető legyen. A vizsgálati személynek követnie kell a képernyőn megjelenő utasításokat – minden teszt három részből áll: instrukciók, gyakorlás, majd maga a teszt. A tesztek könnyen megérthető, játékos, élvezetes feladatok, így még akkor sem veszítik el motivációjukat a sportolók, ha egy több tesztből álló, nagyobb csomagot kell elvégezniük.

A számítógépes tesztelés előnyei közé tartozik, hogy az eredményeket gyorsan és pontosan megkapjuk. A teszt standardizált, mérési megbízhatósága magas és könnyen személyre szabható, így a megkapott elemzés nagyon precíz és átfogó képet ad a sportoló képességeiről.

A tesztelés után

Magyarországon a Vienna Test System kizárólagos forgalmazója az At Work Tanácsadó és Szolgáltató Kft., akik amellett, hogy egyesületek, sportklubok számára teszik elérhetővé a Viennát, maguk is végeznek tesztelést, sportpszichológiai fejlesztést. Így a folyamat nem ér véget a teszt kitöltésével, a sportoló nincs magára hagyva a frissen felfedezett gyengeségeivel – ilyenkor kezdődhet az igazi munka! A kognitív képességek fejlesztése történhet sportpszichológus segítségével, de akár a Viennához hasonló, játékos fejlesztőfeladatokat összefogó CogniPlus programmal is. A stressztűrő képesség fejlesztésében segítséget nyújt a Biofeedback rendszer, aminek elsajátításával a sportoló megtanulja irányítani izmai feszültségét, testi funkcióit és képessé válik egy relaxált állapotot létrehozni.

Már csak egy kérdés maradt: hol tölthetem ki?

Több hazai sportegyesület és -szövetség – például a Ferencvárosi Torna Club, Diósgyőri VTK, Bozsik Akadémia, a Magyar Vívó Szövetség –, valamint autó- és motorsportban kiemelkedő hazai sportolónk is rendszeresen mért, mér a Vienna Test Systemmel. A tesztrendszer a Debreceni és Szegedi Tudományegyetemeken is elérhető, valamint az At Work budapesti irodájában – ők egyébként igény szerint ki is települnek a programmal, hogy lemérjenek egy-egy csapatot. Tehát akár szülőként tesztelnénk sportoló gyermekünket, akár edzőként, sportpszichológusként szeretnénk tudni, mi sportolóink erőssége, gyengesége, vagy sportolóként saját magunkat ismernénk meg jobban, a Vienna Test System egy átfogó, részletes sportpszichológiai elemzést kínál, aminek birtokában a sportteljesítmény jelentősen fejlődhet.

Több kutatás készült már a Vienna Test System hatékonyságáról, alkalmazási területeiről. Ezekből egy gyűjtés megtalálható itt, illetve további tanulmányok készültek vívókkal, labdarúgókkal és ismét labdarúgókkal.