A koronavírus-járvány miatt elővigyázatossági okokból egyre több cég dönt az otthonról történő munkavégzés bevezetése mellett. Habár manapság már viszonylag sok cég kínálja fel a home office lehetőségét, sok munkavállaló számára ez még továbbra is ismeretlen terepet jelent. MENTÁLIS AKCIÓTERVÜNKET azért dolgoztuk ki, hogy segítsünk titeket ebben a nehéz időszakban, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan legyünk hatékonyak otthonról, és mivel támogathatjuk produktív munkavégzésünket ilyen lehetőségek mellett. Tartsatok velünk!

A rugalmas dolgozói létet egyre többen részesítik előnyben. Sőt, napjainkban versenyelőnynek számít egy vállalatnál, ha megengedi munkavállalóinak a térbeli és időbeli rugalmasságot, így a legtöbb multinacionális vállalatnál már kiépített rendszere van a home office-nak. A világjárvány miatt azonban saját magunk és a többi munkavállaló egészségének megőrzése érdekében olyan cégek is a munkavégzés e fajtája mellett döntenek (teljesen mértékben indokoltan), akiknél ez eddig nem volt bevett gyakorlat.

A kezdeti átállás megkönnyítésének érdekében lássuk, mire kell odafigyelni, hogy a lehető legjobban kihasználjuk az otthonról történő munkavégzés adta lehetőségeket:

Rutin kialakítása

A határok felállítása otthoni munkavégzés során is elengedhetetlen. A legjobb megoldás, ha meghatározott időtartamokat szabunk ki, amikor kivonjuk magunkat az otthoni történések forgatagából, és csak a munkára koncentrálunk. Ez rugalmasan, munkakörre szabva alakítható, de ügyeljünk arra, hogy a munkára kijelölt, meghatározott idősávokban ne vonják el figyelmünket zavaró tényezők. Az otthoni környezet ezt kissé megnehezíti, hiszen két e-mail megírása között akár a mosást is betehetnénk, vagy gyorsan összedobhatnánk az aznapi ebédet a családnak. Ha nem alakítjuk ki a saját otthoni rendszerünket, akkor könnyen kapkodásba torkollhatnak a mindennapok. Ha azonban tudatosan odafigyelünk erre, és otthon is kialakítjuk a napi munkavégzési rutinunkat, akkor könnyebb betartani ezeket a határokat. Segíthet, ha előre megtervezzük és időben beosztjuk, hogy milyen munkafeladataink vannak, és mik azok a mindennapi teendők, melyeket emellett el szeretnénk végezni!

Ha elegendő gondot fordítunk a tervezésre, akkor a hatékonyságunk még akár növekedhet is.

Ne felejtsük el, hogy a zavaró tényezők nem csak személyek vagy napi teendők formájában jelentkezhetnek (gondoljunk csak arra, milyen könnyű kizökkennünk, ha a gyerkőcök ott szaladgálnak körülöttünk, vagy kimegyünk a konyhába és meglátjuk a nagyadag mosatlant). Ezeken felül digitális eszközeink is nehezíthetik a fókuszált munkavégzést. Otthoni környezetünkben hamarabb elcsábulhatunk, és az „ötperces szünet” címszava alatt máris az internetet böngésszük, a barátainkkal beszélgetünk, vagy egy rövid időre bekapcsoljuk a tv-t. Ha túl gyakran vagy rendszertelenül tartunk szünetet, akkor azok túlságosan megakasztják a munkánkat, elterelik a figyelmünket, ezáltal csökkentik a hatékonyságunkat. Törekedjünk rá, hogy hosszabb időintervallumokat tűzzünk ki a munkavégzésre, amikor koncentráltan csak a munkával kapcsolatos teendőinkkel foglalkozunk. Továbbá az is hasznos lehet, ha a szüneteket is betervezzük (például 2-3 óránként tartunk egy párperces szünetet), és azok időbeli korlátait is megszabjuk, de ami még fontosabb: tartsuk is be őket.

Megfelelő környezet

Alakítsunk ki a lakáson belül egy megfelelő munkakörnyezetet. Első lépésként gondoljuk át, mit fogunk csinálni az adott helyen, milyen típusú feladataink lesznek, milyen eszközökre van szükségünk, mikor kell a legjobban koncentrálunk stb. Ezen kérdések mentén át tudjuk gondolni, milyen térre, eszközökre van szükségünk a napi munkához. Fontos, hogy olyan tér legyen, amely kissé elszeparált a családi élet többi helyszínétől, ahová félre tudunk vonulni, és

semmi nem zavar meg minket a koncentrált munkavégzésben.

Olyan környezetben végezzük a munkát, ami támogatja hatékonyságunkat.

Nem feltétlenül kell minden esetben külön dolgozószobában gondolkodnunk, a tavasz és a jó idő közeledtével akár a kertbe is kivihetjük a laptopunkat és onnan is intézhetjük a napi teendőket. Ez persze függ a munka jellegétől és az egyéni tényezőktől is, például, ha úgy érezzük, szabadtéren sokkal nehezebb a munkára koncentrálnunk, akkor számunkra valószínűleg a lakáson belül kijelölt, elszeparált tér lesz a megfelelő.

Nézzük, mik a legfontosabb tényezők, melyekre a környezet kialakításakor figyelnünk kell:

  1. Felszereltség: Szerezzünk be minden olyan eszközt, melyre szükségünk lesz a munka során, de ügyeljünk arra is, hogy felesleges dolgokat ne halmozzunk fel a környezetünkben!
  2. Világítás: Ez az egyik legfontosabb eleme a munkakörnyezetnek. Kutatások kimutatták, hogy az emberek sokkal jobban teljesítenek olyan környezetben, ahol sok a természetes fény, így ha lehetőségünk van rá, igyekezzünk a dolgozóasztalunkat ablak közelébe elhelyezni.
  3. Elszeparáltság: Keressünk egy olyan helyet, amely leginkább megfelel az igényeinknek. Nagy zajban és káoszban senki sem szeret dolgozni, de a teljes csend és elszeparáltság sem biztos, hogy mindenki számára a legmegfelelőbb.
  4. Rendszer: Ügyeljünk rá, hogy ne legyen körülöttünk rendetlenség, mindennek legyen meg a saját helye. A rendezett munkakörnyezet csökkenti a stresszt és hozzájárul a fókuszált figyelemhez.
  5. Ergonómia: Egészségünk, biztonságunk és jóllétünk elsődleges. Figyeljünk az általunk választott eszközökre, legyen szó akár a székünkről, akár a monitor elhelyezéséről, az egér használatáról vagy az asztal magasságáról! Minden használati tárgyunk ergonomikusan, az egészségünket szem előtt tartva legyen megtervezve.

Mire érdemes tehát figyelnünk otthoni munkavégzés esetén?

Alakítsunk ki egy saját „irodát”, amely rendelkezik a megfelelő felszereltséggel, és ahol jól érezzük magunkat! Olyan munkakörnyezetet építsünk ki, ahol megvan a lehetőség, hogy egészségünket is szem előtt tartva élvezetesen és hatékonyan dolgozzunk.

***

Ahhoz, hogy megfelelő segítségben részesülj, ki sem kell mozdulnod a négy fal közül! Vedd igénybe online pszichológiai tanácsadásunkat.

 

 

Források:

https://www.apa.org/gradpsych/2008/03/productive

https://www.psychologytoday.com/us/blog/mind-wandering/201404/the-psychology-the-home-office

https://www.entrepreneur.com/article/202566