Ez a tudomány által alátámasztott tíz egyszerű tevékenység segít a babáknak abban, hogy szeretve, elkötelezve, boldognak és nyugodtnak érezzék magukat. Emellett a csecsemők agyát is fejlesztik, jobb irányba változtatják meg a DNS-üket, és felkészítik őket a későbbi nyelvi fejlődésre, az iskolai tanulásra, a minőségi kapcsolatokra és a pozitív életelégedettségre.

Cikkünkből megtudhatod: 

  • vajon tényleg megéri gügyögni a babáknak? 
  • hogyan szinkronizálhatjátok agyhullámaitokat? 
  • miért hasznosak a rutinok?
  • hogyan biztosítsuk babánk kiegyensúlyozottságát?

Amikor gyermekünk még nem beszél és a mindennapjainkat a róluk való folyamatos gondolkodás tölti ki, ráadásul a gyermekágyi időszak, az éjszakai ébredések miatt súlyos kialvatlanságban szenvedünk, gyakran megfordulhat a fejünkben, hogy vajon a kisbabánk érzi-e, hogy szeretjük őt. Cikkünkben most olyan tevékenységeket mutatunk be, melynek többségét ösztönszerűen is végezzük csecsemőnkkel, azonban a kutatási eredmények azt is kimutatták, hogy ezekkel az elfoglaltságokkal nemcsak a szeretetünket éreztetjük a gyermekkel, de hozzájárulunk későbbi fejlődéséhez is.

„Boldog beszéd”, vagyis a dajkanyelv használata

Kutatások szerint az újszülöttek édesanyjuk hangját előnyben részesítik más hangokkal szemben. A csecsemők továbbá a boldog hangzású beszédet is előnyben részesítik a semleges beszéddel szemben.

Jobban kedvelik az „dajkanyelvet”, vagyis a nyelvileg leegyszerűsített beszédet, amelyet magas hangmagasság és eltúlzott intonáció jellemez.

A csecsemőkhöz dajkanyelven való beszélés szerepet játszhat a nyelvtanulásban azáltal, hogy figyelembe veszi a csecsemők érzelmeit és kiemeli a nyelv szerkezetét, hogy segítsen a csecsemőknek dekódolni a szótagok és mondatok rejtvényét. Megjegyzendő, hogy az édesanyák általában ösztönösen is a dajkanyelvet használják és automatikusan megváltoztatják hangszínüket, amikor egy csecsemőhöz beszélnek.

Azok a csecsemők, akikhez többet beszélnek, később jobb nyelvi feldolgozási készségekkel és nagyobb szókinccsel rendelkeznek.

Természetesen egy újszülöttel/csecsemővel nem mindig egyszerű kommunikációt folytatni, érdemes ugyanakkor folyamatosan kommentálni számára a különböző tevékenységeket – például: – „most felöltözünk és elmegyünk sétálni.” „Most főzök magamnak egy kávét.” – mivel ezáltal is élő beszédet hall és folyamatosan sajátítja el a különböző szavak jelentését, ráadásul ha elmagyarázzuk neki, hogy mikor mi történik, akkor nagyobb biztonságban is fogja magát érezni, hiszen tudja, mire számíthat. 

Nézz a szemébe!

A szemkontaktus segít a csecsemőknek, hogy boldogabbá, nyugodtabbá és kötődőbbé váljanak. Kutatások szerint a biztonságosan kötődő gyermekek esetében gyakoribb volt a csecsemőkori szemkontaktus az édesanyával, valamint azt is kimutatták, hogy a szemkontaktus segít megnyugtatni a gyermeket stressz esetén.

A szemkontaktus növelheti a csecsemő agyának területét, más kutatások pedig azt találták, hogy amikor egy felnőtt és egy gyermek szemkontaktust tartott, az agyhullámaik jobban szinkronizálódtak egymással.

Ha pedig szemkontaktust létesítünk a csecsemővel, amikor beszélünk hozzá, az segít neki a szavak megfelelő elsajátításában és hozzájárulhat a későbbiekben a nagyobb szókincs kialakulásához is.

Öleld át!

Az ölelés, a testkontaktus segít a csecsemőnek, hogy szeretve és nyugodtnak érezhessék magukat. Az anyjukkal való bőr-bőr kontaktusnak kitett csecsemők nagyobb elkötelezettséget és kölcsönösséget mutattak anyjukkal, ami a gyermekek legalább kilenc éves koráig fennmaradt. Ráadásul azok az édesanyák, akik gyakran voltak bőr-bőr köntaktusban a csecsemőjükkel, kevesebb depressziós és szorongásos tünetről számoltak be.

A csecsemők és a gondozók közötti szoros és megnyugtató kapcsolat molekuláris szinten befolyásolja a gyermekeket, ami évekkel később is kimutatható.

Azoknak a gyermekeknek, akik csecsemőként kevesebb fizikai kontaktusban részesültek, sejtjeik és DNS-ük molekuláris profilja korukhoz képest fejletlen volt.

Hangolódj rá!

A ráhangolódás, vagyis a gyermeki szükségletek – meleg, étel, alvás, biztonság és szeretet– tudatosításának és kielégítésének képessége kulcsfontosságú. A ráhangolódás magába foglalja a gyermek természetes ritmusának tiszteletben tartását, a megfigyelést, hogy lássuk, hogyan érez vagy reagál, a struktúra vagy rutin fenntartását és a csecsemővel való foglalkozást. Az egészséges ráhangolódás és kötődés erősíti a szociális, kognitív és érzelmi működésben részt vevő agyi régiókat.

Játssz vele!

A szabad önálló játék és az interaktív játék, mint a kukucskálás keveréke segíti a gyerekek fejlődését. Kutatók megállapították, hogy az anyák játékfoglalkozásokban való elkötelezettsége előre jelzi a gyermekeik oxitocinrendszerében és DNS-ében bekövetkező pozitív változásokat.

Az önálló játék azért is fontos a csecsemőknek, mert lehetővé teszi számukra az érzékszervi tapasztalatszerzést, a különböző textúrák, érzetek és anyagok megtapasztalását, felkészíti őket az önálló játékra, támogatja őket a motoros készségek fejlesztésében és segít nekik megérteni a testüket.

A csecsemők 4 hónapos korukra már célzottan, célorientáltan mosolyognak az anyjukra.

Mosolyogj rá!

Amikor az anyák mosolyognak a babájukra, a babák hajlamosak jobban mosolyogni, mint általában, ami a kutatások szerint összefügg a közös pozitív affektussal, vagyis a közösen megélt pozitív érzelemmel. A csecsemők négy hónapos korukra már célzottan, célorientáltan mosolyognak az anyjukra, mosolyukat pedig úgy időzítik, hogy azzal megpróbálják mosolyra bírni anyjukat.

Amikor egy édesanyára rámosolyog a gyermeke, akkor az édesanya agyában dopamin, vagyis boldogsághormon termelődik.

Énekelj neki!

A vidám dalok éneklése vagy lejátszása megnyugtatja a babákat, javítja a hangulatukat és segíti őket a nyelvi képességek elsajátításában is. A zenéről gyakran beszélnek úgy, mint „az érzelmek nyelvéről", mivel képes érzelmeket kiváltani vagy szabályozni. A zenéről megállapították továbbá, hogy mind fiziológiai, mind pszichológiai szempontból jelentősen befolyásolja a stressz csökkentését.

Olvass!

Kutatások szerint a csecsemőknek való könyvolvasás összefügg a szülői melegség és érzékenység növekedésével, valamint a szülői stressz csökkenésével. A csecsemőknek való következetes olvasás a csecsemők nyelvi eredményeinek javulását is elősegíti.

Alakítsd ki a közös napirendeteket!

A családi rutinok és rituálék összefüggésbe hozhatók a gyermekek egészségével, iskolai teljesítményével és erősebb családi kapcsolataival. Stressz vagy változás idején pedig stabilitást biztosítanak. A rutinok kiszámíthatósága segíti a csecsemőket az önszabályozásban, a következetességben és abban, hogy tudják, mire számíthatnak a nap folyamán.

Teremts nyugodt és vidám hangulatot!

A csecsemők átveszik a szülők hangulatát, legyen az akár pozitív, akár negatív. Amikor a szülők dühös hangon beszéltek, a mért MRI-felvételek szerint a csecsemők több, a stresszreaktivitással és -szabályozással kapcsolatos agyi régiója is aktiválódott. A csecsemők reagálnak az édesanya szorongására is és az édesanya szorongása előrejelzi a gyermek stressz-szintjének emelkedését is. Egy vizsgálatban pedig azt is kimutatták, hogy a szociálisan szorongó édesanya gyermeke érzékenyebb lehet az idegenekkel való találkozásra.

Ugyanakkor nemcsak a negatív, de a pozitív érzelmeket is képesek átvenni a csecsemők,

kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy ha boldog emberekkel vagyunk körülvéve, sokkal nagyobb valószínűséggel leszünk mi magunk is jókedélyűek.

A csecsemőkkel való szándékos kapcsolatteremtés hosszú évekre szóló, tartós pozitív eredményeket mutat. A csecsemők pozitív érzelmei összefüggnek a felnőttkori életelégedettséggel. Láthatjuk tehát, hogy néhány könnyen kivitelezhető tevékenységgel jelentősen hozzájárulhatunk gyermekünk későbbi fejlődéséhez és élettel való elégedettségéhez.