Ha éltmódváltoztatáson gondolkozunk, vagy akár állóképességünkön szeretnénk javítani, esetleg bármilyen könnyű mozgást szeretnénk beiktatni az éltünkbe, szinte azonnal a futás jut eszünkbe. Szokták mondani, hogy a láb mindig kéznél van, ami igaz a sportban is, nem csak veszély esetén. De valóban ennyire könnyű lenne futni?

A futás nagyszerű sport, amit egyre többen űzünk. Nem kell hozzá egyéb, mint cipő, melegítőnadrág, póló, melegítőfölső és az utca. Ha rákapunk az ízére, a világhálón hatalmas mennyiségű irodalom áll rendelkezésünkre. Sok futócsoport alakult, és egyéb futásokat segítő platformokat is találhatunk. Számtalan cikk foglalkozik a teljesítmény fokozásával, a gyorsabb, vagy hosszabb távok lefutására való felkészüléssel.

Óhatatlanul megtalálnak minket a különböző edzési lehetőségek, az egy-egy versenyen sikeresen teljesítő futók és sportolók hírei, akik életmódjuk népszerűsítésével motiválnak sokakat, köztük akár minket is. Sokszor az így meglátott vagy hirdetett futócipőt és egyéb ruházatot, kiegészítőt próbáljuk ki, hátha a mi futásunkban is segíteni tud. Jó esetben edzőhöz vagy megfelelő és hiteles forráshoz fordulunk, ha emelni szeretnénk sikerességünket. Rosszabb esetben innen-onnan ollózzuk össze tudásunkat, és sérülést sérülésre halmozva, kiábrándulva akasztjuk szögre futócipőinket, elkönyvelve azt, hogy nekünk ez nem megy.

A Futás tudománya című kézikönyv a hatékony és biztonságosan végezhető edzések céljából íródott és úgy van felépítve, hogy szinte mindenki megtalálhassa benne a saját futószintjének megfelelő segítséget.

A kezdő futó

Akik most kezdünk el kocogni általában először a test anatómiájára leszünk kíváncsiak, hiszen olyan izmainkban fog izomláz keletkezni, amikről esetleg addig nem is tudtuk, hogy léteznek. Ezért leszünk egyre érdeklődőbbek a mozgás mechanikája iránt. Ezzel együtt jár az energiaellátásról való tanulás, ami már egyenes út a teljesítmény fokozásának lehetősége felé. Azonban ha itt megállunk, és a terhelésünket az izmok tana szerint igyekszünk optimalizálni, könnyen alul- vagy túlterhelhetjük magunkat. Bármelyiket tesszük, a fejlődésünk elmarad a várttól, vagy rövid időn belül sérülések léphetnek fel. A sérülések pedig általában kényszerpihenőt okoznak, nem beszélve az általa okozott lelki megterhelésről, ami egy kezdő futónál a motivációt elveheti, így a kezdetekkor befektetett energia akár el is veszhet.

Futók között beszélhetünk gyakori sérülésekről, amiket gyakori hibák elkövetése okoz sok sportolónál.

Ezek ismerete nem csak a kezdő, hanem minden futó számára fontos. A könyv sorra veszi ezeket és megmutatja azokat a rossz berögződéseket, amelyek miatt kialakulhatnak. De mit tehetünk ellenük? Dinamikus- illetve regeneráló nyújtásokat végezhetünk, futógyakorlatokat iktathatunk be mindennapjainkba. Ezeket a megelőző és regeneráló gyakorlatokat a könyv végig látványos és színes anatómiai ábrázolással mutatja be. Illusztrációja magával ragadó, szinte az ember oldalról oldalra keresi és érzi testében a szóban forgó izmokat és izomcsoportokat. Még az is kedvet kap a mozgáshoz, aki épp pihenőidejében olvas.

A haladó futó

Amikor már megszoktuk a rendszeres testmozgást és szinte beépült a napi rutinunkba, általában megfogalmazódik a teljesítmény fokozásának vágya. Már ismerjük a testünk általános jelzéseit, mikor fáradt, mikor van szüksége tápanyagra és jó esetben a megfelelő energiaforrással tudjuk táplálni. Ha eddig nem végeztünk, akkor most már egyértelműen látjuk létjogosultságát a speciális edzések elvégzésének, amik kiegészítik a futómunkánkat. A könyv funkcionális gyakorlatokon keresztül mutatja be, miért és mennyire fontos a futásnál használt izomcsoportok különösen nagy gonddal való edzése. Amikor ezeket már látjuk és tudjuk, edzéseink egyre tudományosabbá válnak. Egyre inkább érdeklődünk az edzések felépítése, ciklikussága és tervezése iránt. A könyv minden területen, magas szinten segít, így kézikönyvszerűen, akár mindennap használhatjuk, de leginkább akkor, amikor szükségünk van rá.

A keresztedzés jelentősen hozzájárulhat sérülésmentes fejlődésünkhöz.

A futás életstílusa

Korábbi cikkünkben is említettük, a futás könnyen rabul ejt, de ez csak akkor történhet meg, ha sikerélményt is nyújt. Siker pedig nincs befektetett minőségi munka nélkül. A minőséget pedig érdemes a tudomány oldaláról is megvizsgálni. Így új szokásunk nem csak testileg, de lelkileg is felüdíthet és edzettebbé tehet minket. Akár a sebességet, akár a futva megtett táv hosszát kívánjuk növelni, a megfelelő edzésterv és az elvégzett edzésmunka a célravezető. Azonban egy idő után már versenyek felé is kacsintgatunk, ahol megmérettetünk, ezáltal transzparenssé válunk mások számára is. A versenyek élménye növeli a futók közösségéhez való tartozás érzését, segít fókuszban maradnunk, motivál minket arra, hogy folytassuk azt, amit elkezdtünk. Emlékeztet minket a nehézségekkor arra, hogy van értelme annak, amit csinálunk még akkor is, ha pillanatnyilag lemondással jár. Így már nem csak testi egészségünkért futunk, hanem lelki jóllétünkért is teszünk, tehát két legyet üthetünk egy csapásra.

A sportpszichológia fontossága

Akár kezdő sportolóként akár profiként nyúlunk a sportpszichológia eszköztárához, elkerülhetetlen, hogy versenyeinken és az odáig vezető úton ne történjen változás. Gondolati és érzelmi síkon is növekedést érhetünk el, amivel testi edzettségünket maximálisan kiaknázhatjuk. Már nem lesz kérdés egy-egy versenyen az erőnk beosztása, a kitartás, a nehézségek elviselése és leküzdése. Majd sokszor ezeket a sportolásunk által megszokott és elsajátított technikákat már mindennapjainkba is beépíthetjük. Sikeresebbek lehetünk a kapcsolatainkban, a munkahelyünkön és önismereti utazásba kezdhetünk, ami egy élethosszig tartó tanulásba torkollhat. Mindez pedig onnan indult, hogy felálltunk valamikor egy napon a fotelből, amikor elhittük, hogy a „majd holnap elkezdek mozogni” mondat lehetett volna akár tegnap is, és elindultunk az első nagyon magányos és nyavalyás háztömbkerülésünkre.

Ha képesek vagyunk megugrani a mindig előttünk levő mérföldköveket, és egyre előrébb lépkedünk a vágyott célunk felé, sikerrel járhatunk.

Célunk akár a második háztömbkör lefutása, akár a harmadik, már tettünk az egészségünkért. Azonban ha nem állunk meg, és jöhet a negyedik, tegyük azt is sikeresen. Ebben segíthet nekünk A futás tudománya című könyv is.

A borítókép a szerző saját tulajdona

A könyv: Chris Napier - A futás tudománya