Kevesen vannak már, akik nem rendelkeznek okostelefonnal. Ebből is látszik, hogy mára a mobiltelefon nélkülözhetetlen szerephez jutott legtöbbünk életében. Applikációk széles kínálata közül válogathatunk, szinte minden problémánkra találhatunk egyet. Úgy tűnik, elérkezett az idő, amikor a mentális betegségek diagnosztikája is lehetővé válik egy mobil alkalmazás által.

Egy korábbi cikkünkben írtunk a Fabulous applikációról, amely viselkedésterápiás elemekkel operálva képes újraírni berögzült, maladaptív viselkedésformáinkat. Immár a mentális betegségek terén is előnyt kovácsolhatunk az okostelefonok nyújtotta lehetőségekből, legalábbis Tanzeem Choudhury, a Cornell Egyetem kutatója, valamint a HealthRythms applikáció társalapítója szerint. A telefonos alkalmazás a depresszió és a szorongás tüneteinek felmérésére szolgál oly módon, hogy megfigyeli a felhasználó szokásait. Fontos tudni a program metódusának ismeretéhez, hogy

a depressziónak és a szorongásnak a gondolkodásra gyakorolt hatásain kívül léteznek a viselkedésben is megfigyelhető korrelátumai.

Vegyük a depressziót: felborul az alvásritmus, rendszertelenné válik a táplálkozás, valamint az illető kisebb fizikai és szociális aktivitást mutat. Mindezen tényezők manapság már könnyedén követhetők a telefonunkon keresztül is, mely által egyszerűbben diagnosztizálhatóvá válik a depresszió. A HealthRythms cég épp ezen dolgozik. Az alkalmazás úgy gyűjti össze az adatokat, hogy az a használónak fel sem tűnik, mégis könnyedén feltérképezi a személy napi viselkedését. Tehát egyáltalán nem zavaró, és az adatvédelemre is kellő figyelmet fordítottak a tervezők. A program továbbfejlesztését az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) támogatja. A cél, hogy szükség esetén javaslatokkal is éljen a telefonos alkalmazás, mely segít a viselkedés visszaállításában és általa a mentális egészség javításában. A tervek szerint később nemcsak az orvosok számára lesz elérhető a program, hogy betegeik gyógyulását támogassák, hanem a nagyközönség is hozzáférhet majd, mintegy önsegítő lehetőségként.

Hogyan működik az applikáció?

Napjainkig a mentális állapot felmérésére többek között a kérdőíves módszerek bizonyultak alkalmasnak. „Tapasztalt változást az alvás minőségében, mennyiségében?” „Rendszeresen étkezik?” „Változott a társas érdeklődése?” A kérdések tulajdonképpen a viselkedésbeli változásokra fókuszálnak. A formabontó elképzelés megvalósításával mindez új megvilágításba helyezhető. A kérdőíves kikérdezés helyett objektív mutatók mentén mérik fel a változásokat. A telefonon végzett különböző folyamatok monitorozása történik. Megfigyelhető a mozgás sebessége, hogy mennyi időt tölt egyáltalán otthon az illető. Továbbá követi azt is, hogy bármi változott-e a személy rutinjában, ami jelezhet depressziót. Változott-e a beszédtempó? Csökkent-e az elküldött sms-ek száma? Milyen tempóban gépel az illető, hány szavas üzeneteket küld? Változott-e a sétatempója? Hova megy egyáltalán? Bipoláris zavar esetén például depressziós fázisban gyakran lelassul a tempó, elszegényesedik a szociális élet, felborul a biológiai óra, míg a mániás állapotban az aktivitás tempója megtöbbszöröződik.

A depresszió hatására gyakran szociális izoláció és a fizikai aktivitás csökkenése tapasztalható.

A feltalálók szerint a program valójában minden korosztály esetében hasznos lehet. Emellett lényeges látni azt is, hogy nemcsak depresszió és szorongás esetén válhat alkalmazhatóvá, hanem skizofrénia és egyéb hangulatzavarok esetén is, mivel a kulcs a zavar tünetei és a viselkedéses jellemzők közötti párhuzamvonásban rejlik.

Hogyan segíti elő a HealthRythms a viselkedésváltozást?

A program mechanizmusa azon alapszik, hogy felméri a személy napi rutinját a jóllét időszakában, és az ettől való eltérésből következtethetők ki bizonyos mentális zavarok. Ha szokatlan tevékenységet tapasztal az alkalmazás, javaslatokat is tesz a viselkedés helyreállítására. Például ha valaki alig mozdul ki otthonról az utóbbi időben, akkor így szólhat hozzá: „Nézd milyen szép napos idő van! Remek alkalom egy sétára, vagy egy kávéra a kedvenc helyeden!” Az alkalmazás létrehozásánál fontos szempont volt, hogy

olyan javaslatokat tegyenek, melyek belepasszolnak az illető korábbi rutinjába.

Az alvás esetében továbbá alapvető a kronotípus figyelembevétele, mely a hétköznapi és hétvégi alvásritmus közötti különbségekből következtethető ki. Ez alapján az applikáció már személyre szabott alvási tervet is javasolhat.

Észrevétlen beavatkozás…

Ugyan ez még csak a jövő zenéje, de a feltalálók víziója alapján az applikációhoz egyéb kiegészítők is kaphatók lesznek, melyek észrevétlenül módosítják a maladaptív viselkedésformákat. A folyamatosan háttérben futó alkalmazások ugyanis jelentősen csökkentik a kognitív kapacitásunkat. Ennek kiküszöbölésére szolgál az Emotional Check nevű eszköz, melynek működését a következő példa jól szemlélteti: szorongás esetén a pulzus megemelkedik, melyet az Emotional Check észlel. A fiziológiai reakcióra válaszként egy enyhe, de érzékelhető feedbacket ad, mely a szívverés csökkenését idézi elő. A szívverés csökkenésével közvetetten a szorongás szintje is csökkenni fog.

Úgy tűnik, hogy az okostelefonok világa immár a pszichodiagnosztikában is szerephez juthat. Mindez egy jó darabig még biztosan gyerekcipőben lesz, ugyanakkor a technológia előrehaladtával számíthatunk a HealthRythms-höz hasonló alkalmazások létrehozására, fejlesztésére. Habár az emberek szerepének a pszichológiában, illetve az orvostudományokban még sokáig létjogosultsága lesz, és bizonyos folyamatok nem válnak helyettesíthetővé gépekkel, arra mégis alkalmas lehet a telefonos alkalmazás, hogy a diagnózist megerősítse vagy az intő jelekre felhívja a szakemberek figyelmét.

Felhasznált forrás itt található.