„A Mindfulness nem egy módszer és nem egy technika” – hangsúlyozta dr. Márky Ádám a Mindset Pszichológiai Szaklap előadásán a minap. A Mindfulness segít abban, hogy a mindennapi életben igazán jelen tudjunk lenni, hogy ne árasszon el minket a stressz annyira, hogy már oda se tudjunk figyelni teendőinkre vagy akár családunkra. De vajon miért van ez így? Mit tehetünk ellene? Mit gondol erről állandó kerekasztalunk? Tudósításunkból megtudhatjátok!

„Más környezetben élünk a 21. században, mint amihez agyunk hozzá van szokva” – kezdte előadását dr. Márky Ádám orvos, vezetői tanácsadó, mindfulness-kutató. Nem vonta kétségbe az elektronikai eszközök vagy az internet hasznosságát, hiszen sok dologban jól jönnek. Gyors kapcsolattartásban, kutatásban, nyelvtanulásban. Mégis el kell gondolkodnunk: vajon valódi kapcsolatot tartunk-e így? Vajon ha az interneten olvasunk, nem zavar-e be más sok egyéb tényező? Márky szerint nem szabad hagynunk létezni annak az illúzióját, hogy az okos kütyük pótolják a valóságban megélt élményeket. Hiszen nem találkozunk személyesen ismerőseinkkel, nem látjuk, halljuk őket teljes valójukban. Ezen kívül a tanulás sem az igazi, ha közben több közösségi oldalról jövő értesítések pittyegnek, berregnek. Kihangsúlyozta: a Mindfulness abban segít, hogy ezekben a pillanatokban valóban jelen legyünk, agyunk minden figyelmével ott legyen, ahol a testünk. A Mindfulness szót magyarul tudatos vagy éber jelenlétként fordítjuk, ez egyfajta éber figyelmet jelent (angolul: awereness) a jelen pillanatra fókuszálva, megengedő, elfogadó, kíváncsi attitűddel.

Rohanó világunk

Dr. Márky Ádám az evolúciós pszichológiához nyúlt vissza. Úgy gondolja, agyunk arra van huzalozva, hogy minden információt begyűjtsön, mivel ez a túlélésünk kulcsa. Azt viszont elfelejtjük, hogy ennyi információt, amivel manapság el vagyunk árasztva, képtelenség feldolgozni. „Lehetetlen küldetést vállal agyunk” – vélte Márky. Mi viszont úton-útfélen ezt szeretnénk, amitől folyamatosan cikázik figyelmi fókuszunk, így természetes, hogy elfáradunk. Valamint – ami talán még rosszabb –, már akkor sem tudjuk „leállítani” agyunkat, amikor pihenünk vagy csak szimplán jól kéne éreznünk magunkat.

Egy személyes példát is megosztott velünk az előadó. Nemrég született meg harmadik gyermeke, így sokat van otthon délelőttönként, ő indítja útnak a családot. Észrevette, hogy nagyobbik kislányának reggelente sokszor mondta a következőket: „haladjunk már, siessünk már, öltözz már”. Holott Márky is rájött: az óvodából nem lehet elkésni, ezáltal a sürgetés is felesleges, sőt káros is. Viszont sajnos manapság erre vagyunk kondicionálódva, ehhez szoktunk hozzá.

A Mindfulness segít a lassításban, a valóban fontos dolgok észrevételében.

Mire figyelünk valójában?

Személyes kedvencünk az előadásról annak szemléltetése volt, hogy manapság mindig éppen másra gondolunk, mint amit csinálunk. A munkában a délutáni játékra a gyermekünkkel. Délutáni játék közben az esti pihenésre. Az esti pihenés közben pedig természetesen a holnapi teendőkön rágódunk. Így sosem ott vagyunk fejben, mint amit éppen csinálunk. Józan ésszel belegondolva, ez sokat elvesz az átélt élményből. Márky Ádám arra ösztökél minket, hogy igenis legyünk jelen az adott momentumban. Ha csak mindig emlékeztetjük magunkat arra, hogy éppen mit csinálunk, hol vagyunk, miért vagyunk ott és ez nekünk miért jó, már az is rengeteget segíthet. Ezáltal könnyebben fog menni a munka, élvezetesebb lesz a játék, és ami talán a legfontosabb, a pihenés során valóban kipihenjük magunkat, és nem csak úgy teszünk. Ez maga a Mindfulness.

Mennyivel jobb lenne az alsó képsort követni. ©marky mindfulness consulting

Az előadó arra buzdít minket, hogy próbáljunk meg minden nap kicsit később nyúlni okos telefonunkhoz. Ez azért is segíthet „mivel a tudomány mai állása szerint csak egy agyunk van”, így ha ezt az egy agyat arra tanítjuk, hogy hogyan lépjen ki az ébredés pillanatában rögtön a valóságból, akkor ezt meg fogja tanulni, és mindig ezt fogja alkalmazni az élet más területein is. Próbáljuk megélni az ébredést, a takaró melegét, azt hogy lélegzünk vagy hogy hogyan süt be a nap az ablakon. Egy idő után eljuthatunk arra a szintre, hogy már a kávénk közben is annak ízére koncentrálunk, nem a megválaszolandó e-maileken törjük a fejünket.

Húzzuk ki a fülhallgatót, és hallgassuk a valódi madarak énekét!

Dobrotka Katinka moderátor, a Mindset Pszichológia szakújságírója állandó kerekasztalunktól elsőként azt kérdezte, használják-e praxisukban a Mindfulness valamelyik technikáját? Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus kezdte a válaszadást: „Személy szerint nagyon fontosnak tartom a tudatos jelenlét fejlesztését. Én minden terápiás munkám során szinte kötelezővé teszem ennek elsajátítását. Hiszen csak akkor lehet valakivel jól együtt dolgozni, ha tényleg jelen van, és nem uralkodik rajta az egész ülés során a fizikai stressz.” Orvos-Tóth azt is elmesélte, hogy szerinte sok párkapcsolat amiatt megy tönkre, hogy a felek nincsenek igazán jelen, egymás mellett ülve mindkét félnek az pörög az agyában, hogy mit nem kap meg a másiktól, a másik mit nem csinál jól. Így, amikor egy párbeszédbe kezdenek, annak sem lehet jó vége, mivel igazából elbeszélnek egymás mellett a felek, saját gondolataikba veszve.

Állandó kerekasztalunk a Mindfulness hasznosságáról beszélgetett.

Dr. Kun Ágota munka- és szervezet szakpszichológus fogalmazta meg az Autogén Tréning – ami már egy jól elfogadott önfejlesztő, relaxációs módszer – legfőbb erényét: „Bármikor ha stressz ér vagy ideges leszek, csak elmondom a kezdőmondatot, és máris megnyugszom, kezdem jobban érezni magam.” Az Autogén Tréning egy olyan módszer, amit ha az ember elsajátít, képes lesz önmagát megnyugtatni, ellazítani, nem kell hozzá külső szakember. Sok gyakorlás után az ember azonnal tudja alkalmazni váratlan vagy visszatérő stressz során.

Dr. Habil. Forgács Attila klinikai szakpszichológus, gasztropszichológus arra hívta fel a figyelmünket, hogy ugyan a világ változik, szerinte mégsem kell ettől ennyire tartanunk, mint ahogy ezt manapság tesszük. Az emberek mindig is tudtak alkalmazkodni, ez most sem lesz másként. Saját bevallása szerint változnak a klinikai kórképek, ám ezáltal a terápiás módszerek és nézetek is. Márky és Forgács egyetértettek abban, hogy az Autogén Tréning egy igazán hasznos és régóta alkalmazott módszer.

Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta egy vicces történet formájában fogalmazta meg aggodalmait a mai társadalommal kapcsolatban. Egyszer a Margit-szigeten futott, és hallott két másik edzőt arról beszélgetni, hogy az egyikük milyen szuper mobil alkalmazást töltött le, ami madárcsicsergés hangot játszik le neki futás közben. Kozma-Vízkeleti megfogalmazta a Mindfulness lényegét: húzzuk ki a fülhallgatót, és hallgassuk a valódi madarak énekét.

„Tanuljatok meg megint minőségi időt tölteni; egymással, a feladataitokkal és önmagatokkal” – válaszolta végezetül Márky Ádám a Mindset Pszichológiai Szaklap újságírójának kérdésére, amely a következő volt: mit üzennél a mai társadalomnak, fiatalságnak?