Ki ne vágyna a sikerre? Elérni azt, amit szeretnénk, amiért küzdöttünk, majd elégedetten hátradőlni. Richard St. John elemző – saját példájából tanulva – úgy gondolja, hogy sokan ott rontják el, amikor azt hiszik, a siker egy egyirányú utca. Szerinte ez egy gondolkodási csapda, és a közhiedelemmel ellentétben nem az okosabb és szerencsésebb emberek érik el a legnagyobb sikereket. Hogyan érdemes a sikerről gondolkodni? Milyen elvek segíthetnek minket az úton?

Sikeres elemzőként Richard St. John azzal szembesült, hogy elveszítette lelkesedését. Úgy érezte, hogy mivel

elérte amire vágyott, megküzdött érte, már nem kell többé bizonyítania.

Ezzel párhuzamosan azonban kevesebb figyelmet fordított az ügyfelekre, akik így szépen lassan elpároltak tőle, így az érdektelensége eredménye nemcsak anyagi csőd, hanem egy depresszió közeli állapot is lett. Amikor a szakmai bukás közelében újra harcolnia kellett az elismerésért, arra lett figyelmes, hogy sokkal jobban élvezi a küzdelmet, mint a korábbi „sikeres” időszakot. Saját tapasztalata által inspirálva ötszáz sikereres emberrel készített interjút, majd ezek elemzéséből alkotta meg azt a nyolcas listát, ami szerinte bárkinek segíthet megértenie a siker titkát!

1. Szenvedély

Senki sem lehet igazán jó valamiben, amit nem szenvedéllyel csinál. A szenvedély a legnehezebb periódusokon is átsegít, hiszen úgy érezzük általa, hogy amit csinálunk, annak értelme van. Éppen ezért

hagyjuk, hogy a szenvedély irányítson!

Azért érdemes dolgozni, küzdeni, amit valóban fontosnak tartunk. Ha a lelkesedés visz előre, akkor tulajdonképpen a jutalom másodlagos lesz, a motivációnk pedig belülről fog fakadni, nem a külső visszajelzések fényében alakul.

2. Munka

Természetesen minden belső motiváció kevés ahhoz, hogy eredményessé váljunk valamilyen területen, ha nem társul hozzá kemény munka. Érdemes az előző ponttal összekapcsolni a dolgozás fontossságát. Tehát

legyünk szorgalmasak, de örömmel!

Ha megvan a szenvedély, akkor könnyebb megtartani az intenzív feladatvégzés közben is a játékosságot, ugyanakkor a munkát nem szabad kispórolni a képletből.

3. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

A harmadik pont a szakértelmünk fejlesztésére vonatkozik. Tulajdonképpen bármivel is foglalkozunk, tartsuk szem előtt, hogy

mindig lehet és érdemes tovább mélyíteni a tudásunkat!

A tehetség önmagában előny, de nem minden. Ahhoz, hogy valamiben igazán eredményesek legyünk, elengedhetetlen a gyakorlás. Fejlesszük készségeinket, amíg igazán magabiztosak és jók nem leszünk és soha ne érezzük, hogy nincs már mit tanulnunk!

4. Összpontosítás

A koncentráció több szinten is fontos. Egyrészt a legtöbb ember nem képes az élet minden területén kiemelkedő teljesítményt nyújtani – és nincs is erre szükségünk. Ugyanakkor tisztába kell lennünk azzal az egy területtel, ahova a tudásunkat összpontosítani szeretnénk! Másrészt ha meg van a fókusz, akkor annyi figyelmet fordítsunk a munkára, amennyit igényel.

A multitasking a siker gyilkosa.

A párhuzamosan végzett feladatok a gyorsaság illúzióját keltik, valójában azonban minőségi romlást eredményeznek.

5. Önbizalom

Le kell győznünk a saját kétségeinket! Búcsút kell mondani a szégyenlősségnek és az önmagunkkal való bizonytalanságnak, mert

képesnek kell lennünk áttolni magunkat saját fizikai és mentális korlátainkon.

Aki abbahagyja, kiesik. A sikerhez vezető úton elengedhetetlen, hogy higgyünk magunkban. A kételkedés előhozza a „nem vagyok elég jó vagy okos” gondolatkört, ami feladáshoz vezet. Aki nem megy végig az úton, sosem tudja meg, hova vezet.

6. Alázat

Nem lehetünk igazán sikeresek abban, amit csinálunk, ha nem érezzük benne a szolgálatot.

Nem lehet pusztán a saját dicsőségünk a cél, azért érdemes dolgoznunk, hogy másoknak értékeset adjunk!

Beszélgetései során Richard St. John sok diákkal találkozott. Arra a vágyukra, hogy milliomosok szeretnének lenni, azt a választ adta, hogy „Rendben, de magadat nem szolgálhatod. Másokat kell szolgálnod úgy, hogy többletértékeket adj nekik. Mert ez a valódi meggazdagodás útja.”

7. Kíváncsiság

Bármennyire is igazolnak minket az eredményeink, nem szabad belesüppednünk a szürke hétköznapokban.

Igyekezzünk érdeklődőek és figyelmesek maradni,

ne veszítsük el olthatatlan vágyunkat a fejlődés és tanulás iránt. Bátran ötleteljünk, engedjük szabad a kreativitásunkat! A legkisebb ötletek is megoldások lehetnek megvalósítva vagy inspirálhatnak minket további gondolatokra! Merjünk új szemmel nézni a világra!

8. Kitartás

Az életben elkerülhetetlenek a kudarcok és még a legsikeresebb emberek pályája sem ível hullámvölgyek nélkül egyenesen felfelé. Fontos, hogy akkor se adjuk fel, amikor feltűnnek az első akadályok.

Amit feladunk, abban nem leszünk sikeresek.

Bármilyen helyzetbe is kerüljünk – természetesen a kritikus nézőpontot nem mellőzve – képesnek kell lennünk kitartani.

Ha szívesen hallanál többet és személyreszabottabban a munkahelyi problémák és elakadásokkal kapcsolatban, próbáld ki business coaching alkalmaink egyikét, ahol elsősorban az üzleti életben hasznos képességek elsajátításában és fejlesztésében nyújtunk segítséget!

A cikk alapjául szolgáló TED előadásokat itt és itt találod.

Felhasznált szakirodalom Kaye, M. (2018) Siker: a teljesítmény pszichológiája – Hogyan legyünk eredményesek az élet minden területén? Budapest, HVG Könyvek