A híres és hírhedt amerikai sorozatgyilkos, Ted Bundy nevének hallatán még harminc évvel halála után is sokaknak futkos a hideg a hátán. Az áldozatait különös kegyetlenséggel levadászó férfi még az európai köztudatba is beleégette lábnyomát. Szörnyű tetteivel tömegeket botránkoztatott meg, azonban meglepő módon sokak számára rajongás tárgyává vált, a szakembereknek pedig szinte a mai napig különös rejtély maradt személyiségének megfejtése. Egyszerre gyűlöljük és imádjuk? A Ted Bundy-effektusról.

Ted Bundy 1974–1978 között tartotta terrorban a nőket Amerika-szerte. A Netflixre érkezett róla készült sorozat, a Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes, és a hamarosan megjelenő mozifilm, az Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile ismét  a köztudatba emelte a 30 éve villamosszékben kivégzett Bundyt. Harminc nő gyilkosságát ismerte be tíz év hallgatás után, azonban a kegyetlen módon meggyilkolt áldozatok száma valószínűleg még ennél is több. A hírhedt sorozatgyilkos életéről már korábban itt írtunk.

Ted Bundy a hetvenes évek egyik legtehetségesebb emberi kaméleonja volt. Nemcsak külsejét volt képes olyannyira megváltoztatni, hogy korábbi fényképek alapján sem ismerték fel, de emellett annyiféle reakciót tudott kiváltani az emberekből, amennyit csak akart: a szerelemtől, rajongástól, szeretettől kezdve az utálaton át az undorig. Azt is mondhatjuk, Ted Bundyt mindenki annak látta, akinek ő akarta, hogy lássák. Mivel stílusa megnyerő, külseje vonzó volt, így sokan halálos ítéletéig nem hittek bűnösségében, sőt rajongtak érte. Tárgyalásain csinos, fiatal lányok (mint a legtöbb áldozata) tömege volt jelen, hogy élőben láthassák Bundyt. A sorozat és a film trailerének megjelenése óta az internet népén is átsöpört a hírhedt gyilkos romantizálása.

Szerelmeslevelek a gyilkosnak

Ted Bundy kicsiny cellájába halála napjáig rajongói levelek tömkelege érkezett. Televíziós közvetítéseken gyakran kérdezték meg ezeket a nőket arról, miért is tartanak ki Bundy ártatlansága mellett. A legtöbbjük szerint egy ennyire jóképű férfi nem tehetett ilyen szörnyű dolgokat. A jelenségnek magyarázatot adhatunk egy igen egyszerű szociálpszichológiai elmélet segítségével. Eszerint a vonzó, szép, jóképű emberekről úgy gondoljuk, hogy sokkal több pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, sikeresebbek és könnyebben képesek beilleszkedni a különböző szociális közegekbe. Ami ennél is érdekesebb, hogy egy vonzó külsejű személyt tisztességesebbnek gondolunk, hiszen ha valaki szép, az biztosan kedves, becsületes és jó szándékú is. Így Ted Bundy nem meglepő módon előszeretettel használta fel sármját, nemcsak áldozatainak megnyerésére, de a bírósági tárgyalások során is. Azonban aki a felszínesnél jobban ismerete a férfit, könnyedén a csillámló páncélja mögé látott, és sejtette, hogy valami nincs egészen rendben.

A szerelem gyógyító ereje

Ted Bundy színre lépésének idején a sorozatgyilkos mint definíció nem létezett. A bebörtönzését követő jó néhány évvel vetődött fel először a fogalom bevezetése, valamint a profilozás mint technika az ilyen jellegű gyilkosok elfogására. Tulajdonképpen ennek a folyamatát dolgozza fel a Netflix Mindhunter című sorozata. Mivel nemcsak Bundy, hanem más gyilkosok körül is alakultak ki női rajongótáborok, így a pszichológusok egyre többet foglalkoztak ennek a jelenségnek a megértésével. Az egyik ilyen magyarázat szerint ezek a gyilkosok sebzett emberek, akik segítségre szorulnak. A rajongó nők pedig úgy érzik, ők segíthetnek „meggyógyítani” a sebeket, és a szerelmük, gondoskodásuk hatására ők is normális emberként élhetnek.

Egy másik elmélet a szexualitásból indult ki. Ha azok a nők, akik szexuális arousalt éreznek annak gondolatától, hogy párjuk erőszakos bűncselekményeket követ el, ha vonzódnak a veszélyes emberekhez, ez egyfajta parafília. A hybristophilia része lehet a fentebb említett grandiózus gondolatszövés is, miszerint képesek megmenteni gyilkos szerelmüket ettől az állapottól. Emellett, ha meghintjük még egy kis nárcisztikus hajlammal is ezt az egészet, ki ne akarna egy ádáz gyilkos szerelmeként hírnévre szert tenni? Ted Bundy felesége a tárgyalásokon aktívan védte, majd a halálsoron töltött hosszú évek alatt gyermeket szült Bundynak, sőt, különleges családi életet tartottak fenn egészen a férj haláláig, amit a külvilág nagy része értetlenül fogadott.

Veszélyes vonzalom

Ted Bundy tisztában volt azzal, hogyan látják őt mások, és ezt ki is használta. Ha maga a társadalom bedőlt neki, csak azért, mert jól nézett ki és megfelelően fejezte ki magát, humoros volt és sármos, akkor ő miért is ne hitte volna el ezt saját magáról? Talán ezért sem meglepő, miért volt számára olyan természetes, hogy ártatlannak vallja magát. Ami talán még ennél is legfontosabb, hogy a gyilkosok rivaldafénybe helyezésével megfeledkezünk az áldozatokról, akik már sohasem kapják vissza a tőlük erőszakosan elszakított életüket.