A karanténidőszakban sorra bukkannak fel a tanulmányok arról, mitől lehet valaki boldogabb, mi segít, hogy jobban viseljük az életünk megváltozását. Egy új kutatás két ilyen dolgot azonosított: a csökkent képernyőidőt, és a szabadban tartózkodást. 

Már korábbi tudományos kutatások is rámutattak arra, hogy a szabadban való tartózkodás, különösen a zöld területeken, javíthatja a mentális egészséget azáltal, hogy elősegíti a pozitívabb testképet, valamint csökkenti a depresszió és a szorongás szintjét. Ez az új kutatás, az angliai Anglia Ruskin Egyetem (ARU), az ausztriai Karl Landsteiner Egészségtudományi Egyetem és a malajziai Perdana Egyetem akadémikusainak vezetésével azt vizsgálta, hogy az országos lezárások alatti boldogság szintjét hogyan befolyásolta a szabadban tartózkodás, a napi képernyőidő (TV, számítógép és okostelefon használata) és a magány érzése.

A kutatás valós időben történő felméréssel zajlott, azaz napi háromszor, véletlenszerű időközönként mérték a résztvevők boldogságát. Ez azért fontos, mert sokszor, ha utólag kérdezünk meg valakit, hogy érezte magát egy adott időben, a visszahívás során torzulnak az emlékek az aktuális érzelmi állapotunknak, vagy azóta történt eseményeknek köszönhetően. Így viszont élőben lehetett követni a résztvevők boldogságszintjét. A kutatás 21 napig tartott, 2020 áprilisában, és 286 felnőtt vett részt benne. Ebben az időszakban az érintett országokban a résztvevők csak meghatározott tevékenységek miatt hagyhatták el otthonukat, ideértve a testmozgást is.

Az eredmények azt mutatták, hogy a boldogság szintje magasabb volt, amikor a résztvevők a szabadban voltak, mint amikor nem mozdultak ki.

Akik több időt töltöttek a képernyő előtt, illetve magányosabbak voltak, azoknál viszont alacsonyabb boldogságot mértek. A magány boldogságra gyakorolt hatása azonban gyengébb volt, amikor a résztvevők a szabadban voltak (pl. egyedül sétáltak, sportoltak).

A korlátozások alatt is törekedjünk rá, hogy minél több időt töltsünk a képernyőktől távol, a természetben.

Viren Swami, az Anglia Ruskin Egyetem (ARU) szociálpszichológiai professzora elmondta: „Bár a lezárások elősegíthetik a COVID-19 terjedésének lelassulását, a kutatások azt is kimutatták, hogy a hosszabb ideig tartó bezártság negatív hatással van a mentális egészségünkre. Eredményeink ebben a kontextusban azért fontosak, mert azt mutatják, hogy a szabadban töltött idő viszont pozitívan hat: lehetőséget nyújt, hogy enyhítsük a bezártság okozta stresszt, fenntartsuk a társas kapcsolatainkat, és fizikai tevékenységet végezzünk – mindez pedig javítja a mentális egészséget.”

A kutatók tehát azt javasoljuk: kapcsoljuk ki a tévét, számítógépet, és sétáljunk inkább, ha jobban akarjuk érezni magunkat mentálisan!

Felhasznált irodalom

Stieger, S., Lewetz, D., Swami, V (2021). Emotional Well-Being Under Conditions of Lockdown: An Experience Sampling Study in Austria During the COVID-19 Pandemic. Journal of Happiness Studies, 2021; DOI: 10.1007/s10902-020-00337-2

Anglia Ruskin University: "Heading outdoors keeps lockdown blues at bay: Study finds time spent outdoors is associated with higher levels of happiness." ScienceDaily. ScienceDaily, 8 January 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210108084121.htm>.