Az én házam az én váram – tartja a mondás, amely szerint otthonom biztonságát én alakítom. Otthon lenni a testünkben azonban hatalmas kihívássá vált. Testképünket sorozatos ostrom alatt tartja a közösségi médiából áramló tökéletességmítosz, ami súlyos károkat okozhat testi-lelki jóllétünkben. Talán éppen időben érkezett a testpozitív mozgalom, hogy a segítségünkre siessen, vagy a harcokat csupán más színtérre tereli? Testpozitivitás a valóságban.

 

Minden történelmi kor kitermeli a maga szépségideálját. Kezdetben ezeket szobrok, majd festmények örökítették meg, amelyek korántsem hasonlítanak a Victoria’s Secret jól ismert angyalaihoz. Gondoljunk csak a willendorfi vagy a Botticelli által festett Vénuszra. A világ maga mögött hagyta a teltebb vonalak népszerűsítését, és a földi halandók számára szinte elérhetetlenül vékony modellalkat vette át helyét a piedesztálon. A karcsúságideál internalicáziójának kulcsfontosságú megerősítőjévé a közösségi média vált, amely a tökéletes testet a tökéletes élettel kapcsolja össze. A bibi csak az, hogy minél távolabb állunk az idealizált képtől, annál elégedetlenebbek vagyunk önmagunkkal.

 

Szerző: Szabó Jennifer

 

Milyen a pozitív testkép, és mit tehetsz érte? Ha érdekel a téma, még többet megtudhatsz róla a Mindset legújabb kiadványában. Rendeld meg most!

Kiadványunkhoz az alábbi linken keresztül juthatsz hozzá:

Mindset Bookazine

A cikkünk olvasóinak most 10% kedvezményt biztosítunk a Mindset Bookazine vásárlásának végösszegéből. Használd a Bookazinecikk kuponkódot!