A labdarúgásra sokan még mindig inkább férfiaknak való sportként tekintenek, és bár most már a hölgyek között is nő a sportág népszerűsége, sőt a profik akár európai- és világversenyeken is megmérkőzhetnek egymással, a férfi labdarúgás presztízsben továbbra is jóval meghaladja a nőit. Interjúnkban a női labdarúgás sajátosságairól és egy olyan kezdeményezésről beszélgettünk, amely a női labdarúgást nemcsak sportnak, hanem a közösségépítés egy formájának is tekinti.

Bánk Gergely labdarúgó edző négy évvel ezelőtt indította útjára az Amazon Foci egyesületet, amelynek berkeiben immár közel száz női labdarúgó fejleszti a tudását nap mint nap. Az egyesületben életkortól és előképzettségtől függetlenül mindenkinek lehetősége van sportolni: a legfiatalabbak az utánpótlás csapatot erősítik, a felnőtt csoportokban pedig korhatár nélkül rúgják a labdát (jelenleg a legifjabb játékos tizenegy, a legidősebb pedig ötvennégy éves). Az egyesület alapítójának ezzel éppen az a szándéka, hogy azt a strukturáltságot valósítsa meg, amely a női labdarúgásból, annak is elsősorban az amatőr területéről hiányzik. Hazánkban ugyanis a túl alacsony játékoslétszám miatt, a női bajnokságokban sokkal kevesebb korosztálynak van lehetősége megmérkőzni, egyes korcsoportok esetében a nem megfelelő csapatlétszám miatt már maguk a versenykiírások sikertelenül zárulnak.

De miért csak kevés nő focizik?

Bánk Gergely szerint ennek az egyik oka éppen a női labdarúgás kedvezőtlen megítélésében rejlik. A médiában még mindig túlsúlyban vannak a férfi labdarúgással kapcsolatos információk és közvetítések, a társadalomban pedig még elég erős az a képzet, hogy ez a sport inkább a férfiak dolga. Nőként így sokan tartanak attól, hogy ferde szemmel néznek rájuk, ha a focit választják, így nagyon erős motiváltságra van szükség – főleg amatőrként –, hogy valaki például családanyaként ebbe a sportba vágjon bele. Kovács Tünde, az egyesület versenycsapatának edzője hozzátette, hogy a hölgyek esetében további nehézség a rendszeres sportolás és a családi-, valamint a munkahelyi szerepek összeegyeztetése, ami azonban azt eredményezi, hogy

ha valaki nőként mégis lejut a pályára, akkor a részéről sokkal erősebb elkötelezettség és kitartás tapasztalható később.

És hogyan motiválhatók a hölgyek a fociban?

Ha már egyszer ott vannak a pályán, akkor Bánk Gergely szerint

a női játékosok ösztönzésének kulcsa két dologban rejlik: ezek a jövőkép és a szeretet.

Korosztálytól és tudásszinttől függetlenül szerinte nagyon fontos, hogy a csapatoknak legyen stratégiája és azon belül világos, jól meghatározott rövid és hosszú távú céljai. Még akkor is, ha amatőrként játszanak, a hölgyeknek fontos látniuk, hogy honnan hova tartanak, milyen fejlődési lehetőségeik vannak. A megfelelő előre tervezés azért is bír kiemelkedő jelentőséggel, mert ha van egyértelmű vízió, akkor a női játékosok is sokkal jobban megküzdenek a célhoz vezető úton esetlegesen bekövetkező kudarcokkal. Éppen az említettek miatt, az Amazon Focinál nagy a hangsúly a jövőkép felállításán, mégpedig azáltal, hogy a felnőtt csoportok között biztosított az átjárás, vagyis akinek a tudása ezt lehetővé teszi, az amatőrként is feljuthat a versenycsapatba és a Magyar Labdarúgó Szövetség által kiírt bajnokságban próbálhatja ki magát. Ugyanakkor azok előtt is nyitva áll a fejlődés útja, akik alapvetően szabadidős tevékenységként állnak a focihoz, az egyesület ugyanis számukra is biztosítja a lehetőséget, hogy más klubokkal megmérkőzzenek különböző tornákon. Mindezek mellett pedig rendszeresek az egyesületen belüli tornák, amelyeken a labdarúgók összemérhetik a tudásukat, és ezek egyúttal fontos közösségi események is a játékosok életében.

Miért fontos a közösséghez tartozás?

Bánk Gergely szerint a másik nagyon fontos megtartóerő a hölgyek számára a szeretet, ami a közösséghez való tartozás érzéséből fakad. Számukra hatványozott fontosságú, hogy

az edzővel és a csapattársakkal való kapcsolatuk egymásnak a pályán belül és azon kívül való támogatásán alapuljon.

Kovács Tünde hozzátette, hogy az Amazon Foci játékosai számára teljesen természetes, hogy az élet minden területén segítik egymást: van, amikor csak egy jó tanáccsal, de legyen szó munka- vagy albérletkeresésről, költözésről, illetve bármilyen ügyes-bajos dologról, egymásra mindig számíthatnak.

A közösséghez való tartozás a női labdarúgás egyik legfontosabb mozgatórugója.

A közösséghez való tartozást hivatottak erősíteni azok a rendszeres, nemcsak focival kapcsolatos programok, amelyek során az egymás támogatásán kívül a másoknak való segítés kerül előtérbe. Az egyesület tagjai minden évben ellátogatnak egy gyermekotthonba, ahol játékos gyakorlatokkal vonják be a gyerekeket a foci világába. Szintén visszatérő közös program egy állatvédő egyesület felkeresése, ahol az Amazonok az ott élő állatokkal kapcsolatos teendőkbe segítenek be. Karácsonykor pedig nemcsak közös vacsorán ünnepelnek, hanem minden évben részt vesznek a karácsonyi cipős doboz kezdeményezésben, és közösen készítenek ajándékokat a kevésbé szerencsés sorsú gyermekek számára.

A két szakember között egyetértés volt abban, hogy az említett kezdeményezéseknek óriási szerepe van a közösség tagjai közötti összetartás erősítésében, ez pedig fokozottan fontos a hölgyeknek azért, hogy hosszú távon is motiváltak legyen a közös sportolásra. A tapasztalataikból kiindulva úgy látják tehát, hogy a jól megragadható jövőkép és a közösséghez tartozás érzése a legfontosabbak a női labdarúgók motiválásában. Ezek segítségével megnyerhetők a focinak a hölgyek is, ami örömteli minden sportember számára, hiszen a labdarúgás mindenkié!