Túlhajszolt vagy? Úgy érzed, minden napod csak arról szól, hogy mielőbb kihúzhasd az elvégzendő feladatokat a listádról? Nincs időd megállni? Nem emlékszel, mikor kapcsoltad ki utoljára a telefonodat, vagy mikor pihentél meg legutóbb a Duna-parton, a folyó hömpölygését figyelve? Ha úgy érzed, számodra mindez nehezen elérhető, akkor a Slow Budapest csapata neked álmodta meg az anti-határidőnaplót.

Az anti-határidőnapló és ami mögötte van

A Slow Budapest idén negyedik alkalommal állította össze az anti-határidőnaplót, ami segít a mindennapi kihívások mellett visszavezetni minket az értékes időtöltéshez. A Slow Budapest küldetése, hogy kizökkentse az embereket a rohanásból, és támogassa őket abban, hogy értékes pillanatokkal töltsék meg a mindennapjaikat. Az anti-határidőnapló – a Slow Budapest Magyarországon egyedülálló színes naptára – játékosan inspirál arra, hogy visszataláljunk a természetes, örömöt adó tempóhoz, a családdal töltött meghitt pillanatokhoz és a mosolyt hozó, feltöltő tevékenységekhez.

A tartalomról

„A 2018-as anti-határidőnapló kidolgozásánál a folyamatos inspiráció biztosítása volt a célunk. A benne lévő tanácsok és emlékeztetők kreatív ötleteket adnak a mindennapokban, tanítanak és a slow felé vezető szemléletváltásban segítenek. A vicces rajzok, a kedves kérdések és a számos megállító és továbbmozdító tanács reményeink szerint színesebbé és kreatívabbá teszi a slow-val való ismerkedést, és segít a lassulás hatékony megvalósításában” — nyilatkozta Krajcsó Nelli, a Slow Budapest alapítója és az anti-határidőnapló kitalálója. Az anti-határidőnapló

a mindfulness szemléletből, az egészségpszichológia tudományából és a slow irodalomból táplálkozik.

Ebből kiindulva pedig számol azzal a ténnyel is, hogy mindenki máshol tart a lassításban, és eltérőek a céljaink, a szükségleteinek. Ezért megalkotásánál arra is figyeltek, hogy mindenki magának tűzhessen ki célokat az adott napra, hétre, hónapra. Így nem készen kapunk általános „slow-bölcsességeket", hanem magunk tervezhetjük meg, mit szeretnénk tudatosabban csinálni vagy mit szeretnénk gyakorolni az elkövetkezendő időszakban. Emellett a napló arra is ösztönöz, hogy ne felejtkezzünk meg az én-idő szükségességéről, és tanuljunk meg nemet mondani! Már az első oldalak egyikén felteszi a kérdést: csak a kudarcokat éljük meg teljes intenzitással vagy a sikereket is? Arra biztat a napló – nem csak a bevezetőben –, hogy adjunk teret az eredményeink megünneplésének, a büszke pillanatoknak is! Továbbá hónapról hónapra emlékeztet minket a természetben eltöltött idő fontosságára, a barátokkal való kapcsolattartásra, a hála kifejezésére. Mindezen túl az anti-határidőnapló tizennyolcféle színes slow témájú matricát és egy megrajzolt slow food listát is tartalmaz, amely szezonális és helyi zöldségeket és gyümölcsöket vonultat fel hónapról hónapra azzal a céllal, hogy ne maradjunk le a egészséges és a szomszédból jövő alapanyagokról. Ezen kívül magába foglal még számos slow tanácsot, önreflexiós segítő kérdéseket, mindfulness tanításokat és emlékeztetőket a személyes kapcsolatok fenntartására, a hálára, az öngondoskodásra, a türelemre vagy a kedvességre.

Miben segíthet az anti-határidőnapló?

Nagyon hatékony eszköz lehet tudatosságunk és önismeretünk fejlesztésében. Segíthet megtalálni és fenntartani a testi-lelki-mentális egyensúlyt, és a tudatos lassításra, az éber jelenlétre inspirál. Hasznos lehet azok számára, akik nem szeretnék, ha elrohanna mellettük a következő év. Akik tudatosabban megélnék a jelent, ehhez pedig szükségük van egy fogódzóra. Biztos vagyok azonban benne, hogy a lassításban vagy a mindfulnessben tapasztaltabbaknak is számos inspirációval és kreatív ötlettel szolgálhat.

Többet szeretnél megtudni az Anti-határidőnaplóról?

Látogass el a http://antihataridonaplo.hu weboldalra!