A szex a legtöbb endorfint felszabadító és arousalt termelő tevékenységek közé tartozik. Az orgazmus során nemcsak a testünk stimulálódik, hanem az agyunkban is kellemes érzést kiváltó folyamatok zajlanak le. Azonban mi történik akkor, ha az orgazmust követően elmarad a jóleső kielégültség érzése, és nem marad más, mint a depresszió?

Közös megegyezésen alapuló és kielégítő szexuális együttlét után többségünk pozitív érzésekről számol be. Elégedettség tölt el minket, miközben közelebb érezzük magunkat a partnerünkhöz. Azonban egyesek számára egészen más következményei lehetnek a szexnek:

könnyes szemek és mérhetetlen szomorúság.

Ez a depressziószerű állapot néhány perctől kezdve akár órákon át is fennállhat. Ez a posztkoitális diszfória (PCD).

Korábban a jelenséget főként nőknél vizsgálták. Felmérések szerint a nők közel fele kerül ebbe a letargikus állapotba a szexuális együttlétet követően, tehát majdnem minden második nő megtapasztalta már élete során legalább egyszer a nyomasztó érzést. Sőt, két százalékuk rendszeresen él át posztkoitális depressziót. A jelenség még kifejezetten friss és alulkutatott területe a szexuálpszichológiának, azonban egy kizárólag férfiakat vizsgáló kutatás most segíthet megérteni a rejtélyes állapotot.

Öröm helyett bánat

Több mint ezer férfi bevonásával, hetvennyolc különböző országban vizsgálták a PCD előfordulását. A résztvevő férfiak majdnem fele (negyvenegy százalék) számolt be arról, hogy élete során rátört már a szex utáni depresszió. Az érintettek a következőképpen festették le az állapotot: „Nem akartam, hogy megérintsenek, csak egyedüllétre vágytam.”, „Kielégítetlennek, zaklatottnak és nyugtalannak éreztem magam.”, illetve

„Érzelemmentesség és kínzó üresség járta át a testem.”

A kutatás során összefüggéseket próbáltak találni a PCD és egyéb klinikai kórképek, mint például a depresszió vagy a szorongás és szexuális vagy emocionális abúzus között. Az aktuálisan átélt distressz összefüggésbe hozható a posztkoitális depresszióval, azonban nem szolgál erős prediktorként (hasonlóan a nők esetében kapott eredményekkel). A gyerekkori szexuális abúzus hasonló kapcsolatba hozható a PCD-vel. A férfiak esetében a szexuális diszfunkció (pl. merevedési gondok) is összefüggést mutatnak a posztkoitális depresszióval, de a korábban felsorolt tényezők egyike sem bír elég nagy magyarázóerővel a jelenség megértéséhez.

A szex utáni depresszió nem válogat. Minden második nő és férfi legalább egyszer megtapasztalja élete során.

A kutatók szerint az ok sokkal inkább a hormonháztartás zavarában keresendő. A posztkoitális depressziót átélők esetében alacsonyabb szinten lehetnek jelen az orgazmus során felszabaduló hormonok, mint például az endorfin. Így lehetséges az, hogy habár a test stimulálva van és fizikailag minden adott ahhoz, hogy az orgazmus bekövetkezzen, nem szabadulnak fel az „agy orgazmusához” szükséges hormonok.

A kutatás azért is jelentős, mert sokszor él még erősen napjainkban a sztereotípia, hogy a férfiak egyrészt mindig készek a szexre, másrészt mindig élvezik is azt. Azonban látható, hogy a PCD nem válogat, egyaránt érinti mindkét nemet. Azoknak, akik számára súlyos és akut problémát jelent a szex utáni depresszió, megnyugtató lehet a tudat, hogy nincsenek ebben egyedül.

Ha hasonló tüneteket észlel magán vagy a partnerén, érdemes lehet specifikus szexuálpszichológiai tanácsadást felkeresnie. Tanácsadóközpontunkban tapasztalt szexuálpszichológusok állnak rendelkezésére, ha bármilyen szexualitáshoz köthető probléma áll fenn Önnél. További információkért kattintson ide és ide

 

Felhasznált szakirodalom: Maczkowiack, J.& Schweitzer, R. D. (2018). Postcoital Dysphoria: Prevalence and Correlates among Males. Journal of sex & marital therapy, DOI: 10.1080/0092623X.2018.1488326 Schweitzer, R. D., O'Brien, J. & Burri, A. (2015). Postcoital dysphoria: Prevalence and psychological correlates. Sexual medicine, 3(4), 235-243.