Várva várt nyaralásaink nem minden esetben alakulnak úgy, ahogyan megálmodtuk. Többnyire számolnunk kell némi stresszel, ami megnehezíti a pihentető utat. Cikkünkben azzal foglalkozunk, hogyan válhatnak a kikapcsolódást szolgáló napok adott esetben igazi pszichés megterheléssé?

Az utazás számos stresszogén tényezővel jár, mely minden személyt különbözőképpen vesz igénybe. Az Orvosi Hetilapban megjelent 2011-es tanulmány összefoglalta azokat a faktorokat, melyek pokollá tehetik a jól megérdemelt pihenést és melyekre érdemes előre felkészülni.

Fizikai megterhelés

Egy szimpla városnézéssel járó egész napos séta már okozhat kellemetlennek minősülő tüneteket. Nyilvánvalóan a temérdek látnivaló leköti figyelmünk minden alkotóelemét, ám alapvetően az akár 20 km-es gyaloglás nem tartozik hozzá a mindennapi fizikai aktivitáshoz. A csomagok cipelése, a folyamatos ingázás tovább fokozza a helyzetet, nem kevés küzdelmet okozva szervezetünknek. Mindemellett a megnövekedett fizikai megterhelés okozta fáradtság következtében gyakran számíthatunk pszichés tünetekre.

A megnövekedett fizikai megterhelés okozta fáradtság következtében gyakran számíthatunk pszichés tünetekre.

Környezetváltozás

Jelentős stresszogén tényező egy olyan közegben napokat eltölteni, mely teljesen idegen számunkra. A megváltozott hőmérséklet, a differens kultúra, hely, ételek elkerülhetetlenül kizökkentik a személyt a komfortzónájából. A heterogén környezet okozta stressz tovább fokozhatja a pszichés leterheltséget, akadályozva a feltöltődést.

Pszichés terhelés

A szüntelen alkalmazkodás a fokozott fizikai aktivitáshoz, az új emberekhez, valamint a környezetváltozáshoz rendkívüli energiabefektetést igényel. A nyelvi korlátok, a tájékozódás bizonytalansága szintén stresszforrás, gyakran még a leggyakorlottabb utazók számára is nehézségeket okoz. Az erősödő terhelés szélsőséges esetben olyan pszichés zavarokat idézhet elő, mint a hirtelen előtörő pánikreakciók, fóbiák, hangulatzavarok. Amennyiben traumatikus élmény átélésére kerül sor, később poszttraumás stresszzavar alakulhat ki.

Nem mindegy, kikkel indulunk útnak.

Pszichoszociális terhelés

Próbára teszi fizikai és mentális tűrőképességünket utazótársaink viselkedése, alkalmazkodókészsége is. A csoport, mellyel eltöltjük idegen környezetben ezeket a napokat, meghatározza pszichoszociális terhelésünk mértékét. 

Érdemes figyelembe venni, milyen fokú és típusú terheléssel kell számolnunk az utazás során. A megelőzésre mindenképpen fektessünk kellő hangsúlyt, a kikerülhetetlen akadályokra pedig – lehetőség szerint – célszerű előre felkészülni.

 

Felhasznált irodalom: Felkai, P., Kurimay, T., & Fülöp, E. (2011). Psychotic patient: the most helpless traveller. Orvosi Hetilap, 152(4), 131-138.