Jobb hellyé teszik a világot az önkéntesek, akik lelkesen és önzetlenül gondoskodnak nehéz helyzetbe kerülő társainkról. A segítők pszichológiai támogatására azonban ritkán gondolunk, pedig az ő mentális jóllétük társadalmi jóllétünk kulcsa is. Ha rendszerszinten gondolkodunk, az együttműködések láncolata nyújtana megoldást arra, hogy a pszichológiai segítség mindenhova eljusson, ahol szükség van rá: a rászorulókhoz és az önkéntesekhez egyaránt. Ez azonban csak akkor tud megvalósulni, ha a civil szféra és a versenypiaci szereplők összefognak a közös cél érdekében. Erre a láthatatlan igényre válaszol az Amigos a gyerekekért Alapítvány és a Mindset Pszichológia hiánypótló együttműködése. Forgács-Fábián Sára és Partos Bence, a szervezetek alapítói beszéltek az önkéntesség identitásformáló szerepéről és mentális egészséget fejlesztő hatásáról, valamint kiderült az is, hogyan válik önzetlen öngondoskodóvá, aki a Mindsethez fordul. 

Nemrég megjelent a Mindseten egy cikk annak kapcsán, hogy a pszichológusi segítség gyakran nem jut el oda, ahol igazán szükség lenne rá. A gyakorló pszichológia kudarca ez?   

Partos Bence: Ha nem is kudarca, de nagy hiányossága. Azzal nincs gond, hogy bizonyos társadalmi osztályok, társadalmi rétegek nagy arányban vesznek igénybe pszichológiai segítséget. A probléma az, hogy nem mindenki számára hozzáférhető ez a segítség, és ezzel kezdenie kell valamit a pszichológiának.  A pszichológus társadalomnak hiba lenne homokba dugnia a fejét, és elhitetnie magával, hogy ez így rendben van, vagy mindig az állami ellátószervektől várni a megoldást. Mi is tudunk tenni saját hatáskörünkben, szűk környezetünkben a változásért. 

Az Amigos és a Mindset közös projektje a civil és a versenyszféra összefogásának kiváló példája. Hogyan született meg az együttműködés konstrukciója? 

Forgács-Fábián Sára: Bence először azzal keresett meg, hogy tudnának-e a gyerekeken segíteni. Akkor elmagyaráztam neki, hogy mennyire fontos lenne, hogy az önkénteseink, az Amigók is segítséget kapjanak. Ő egyből nyitott volt arra, hogy úgy segítsen, ahogyan nekünk az fontos és szükséges lehet, és amiben a Mindset is a legjobb. 

Partos Bence: Megjelent bennünk az igény, hogy eljuttassuk a pszichológiai segítséget olyan körökbe, olyan emberekhez is, akikhez a piac jelenlegi működési logikája alapján nem tudna eljutni. Nem akartunk tétlenül ücsörögni, tenni akartunk a jövő generációjáért. Ez az együttműködés talán nem fog gyökeres változást hozni, de bízunk benne, hogy példa lehet sokak számára.  

Partos Bence a Mindset Pszichológia alapító tulajdonosa és Fábián-Forgács Sára az Amigos megálmodója és vezetője

Miért vagytok olyan bizakodóak? A jelenlegi társadalmi berendezkedés érezhetően nem támogatja a szociális munkát végzők mentális egészségének ápolását. 

Partos Bence: Ez így van. A segítők – legyenek hivatásosak vagy önkéntesek –, akik nap mint nap megterhelő élethelyzetekbe kerülnek, úgy mennek haza, hogy lelkileg megrázó történeteket élnek át, nehéz döntéshelyzetekbe kerülnek, miközben ők maguk nem kapnak megfelelő segítséget az ezekkel való megküzdéshez. Én mégis reménykedem benne, hogy az együttműködésünk alapgondolata sokakban elindít valamit. 

És mi lenne ez? 

Partos Bence: Ahhoz, hogy tényleg érdemben tudjunk segíteni ott, ahol szeretnénk, együttműködések láncolatát kell létrehozni. Ha beteg gyerekeken szeretnénk segíteni, akkor nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha közvetlenül odaküldjük a pszichológust, mert előfordulhat, hogy nem találják meg a közös hangot. Az Amigos ezt fantasztikusan csinálja, ezért mi úgy láttuk, hogy velük együttműködve tudunk a legtöbbet segíteni, és ezt a mögöttes elvet – hogy eljuttassuk a pszichológiai segítséget oda, ahol egyébként nem lenne jelen – a leghatékonyabban gyakorlatba ültetni. 

Forgács-Fábián Sára: Tulajdonképpen egy pszichológiai védőhálót kapunk a Mindsettől. A szakmai támogatás mellett létrejövő emberi kapcsolatok és barátságok olyan belső védelmet nyújtanak, ami szervezeti szinten is megtartó erejű.  

Partos Bence: Mi ezt a Mindsetben úgy fogalmaztuk meg, hogy: segíteni jó. Ez egyébként a pszichológiában is régóta ismert tudományos tény. Kutatások hosszú sora szól arról, milyen mentális egészségfejlesztő hatása van annak, ha segítünk másokon. Segíteni tehát egyfelől jó érzés, másfelől hasznos. Mi ezt szeretnénk kiterjeszteni minden kliensünkre és kollégánkra azzal, hogy

aki nálunk pszichológiai tanácsadást vesz igénybe – tehát minden óráért, amit kifizet azért, hogy önmagán segítsen –, máson is segít, hiszen minden megvalósult terápiás alkalom árának egy százalékát az Amigos önkénteseinek pszichológiai támogatására fordítjuk.  

Partos Bence a Mindset Pszichológia alapító tulajdonosa

Ez akkor egy szerencsés egymásra találás, hiszen a Mindsethez tanácsadásért fordulók is tulajdonképpen részesévé válnak az Amigos Alapítvány támogatásának és a beteg gyerekek segítésének. Sára, hogyan látod ezt az Amigos szemszögéből? 

Forgács-Fábián Sára: A gyerekekért vagyunk, de az együttműködés túlmutat ezen. Izgalmas dolog, ahogyan mindez összekapcsolódik: az Amigók tudatos felnőttekké válnak, összetartó közösséget alkotnak, miközben megtanulják, milyen az, amikor önmagukról, saját mentális egészségükről is gondoskodnak. Ha megengedheti magának az ember, vagy kap ebben segítséget, akkor a pszichológushoz járás olyan természetes részévé válik az életének tudatos felnőttként, mint az edzés.  

Milyen hatásai vannak a Mindset-pszichológusok munkájának az önkénteseitek körében? 

Forgács-Fábián Sára: Én azt a részét érzékelem, hogy biztonságérzetet nyújt. A lehetőség, hogy kérhetnek pszichológusi segítséget, már önmagában értékes. Teljesen anonim a rendszer. Miután jelezték az erre vonatkozó igényüket, kollégánk összeköti őket a megfelelő mindsetes szakemberrel. Ettől kezdve gyakorlatilag nincsen információ​, hiszen rendkívül szenzitív, személyes kérdésekről beszélünk​. Közösségi szinten viszont mérhetők a hatások pl. az olyan kérdésekre kapott válaszokból, mint hogy „Mennyire érzed magad biztonságban a szervezetben?”, és nagyon pozitív válaszokat kapunk. 

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy nem kész felnőttek kerülnek hozzánk. Az önismeretileg fejlődésben lévő, önmagán is sokat gondolkodó, világot felfedező egyetemisták bekerülnek egy teljesen más burokba, olyan helyzetekkel szembesülnek, amelyeket kezelniük kell, sőt az adott helyzetben a megfelelő reakciót kell adniuk. Azt látjuk, hogy akkor tud ez biztonságosan működni, ha olyan támogatókkal bástyázzuk körbe magunkat, mint a Mindset.  

Úgy tűnik, a fiatal generáció egyre aktívabban vállal szerepet mások segítésében: a statisztikák alapján a Z-generáció körében növekszik az önkéntes munka népszerűsége. Milyen pozitív lelki hozadékai vannak az önkéntességnek?  

Forgács-Fábián Sára: Sok egyetemistának manapság már nem kérdés, hogy önkénteskedjen-e. Olyan is van, aki azt mondta, hogy azért lett egyetemista, mert Instagramon elkezdte az Amigost követni. Előtte nem akart egyetemre menni, de kitalálta, hogy ő Amigo lesz, ehhez pedig elvárás ​felsőoktatásban tanulni​.  

Gyakorlatilag beolvad az életünkbe az önkénteskedés gondolata. A motivációk​ – hogy miért kezdenek el egy civil szervezetben önkénteskedni – nagyon​ különbözőek lehetnek: egyeseknél a klímaszorongás, másoknál az, hogy magányosnak érzik magukat. Nemzetközi téren is azt látjuk, hogy egyszerűen kezd menővé válni a segítségnyújtás. 

Fábián-Forgács Sára az Amigos megálmodója és vezetője

Mitől különleges Amigónak lenni? 

Forgács-Fábián Sára: Azt látom az Amigókon, hogy úgy kezdenek el magukra gondolni, mintha szupererejük lenne. Ez az a plusz, amit az önkénteskedés hozzáad az identitásukhoz.  Félreértés ne essék, nem úgy gondolnak magukra, mintha szuperhősök lennének! Egyszerűen éreznek magukban valami különlegeset, ami szerintem ez a védőháló: hogy a közösségemmel együtt jót teszek, jelen vagyok egy nehéz helyzetben lévő rászoruló mellett – és ez univerzálisan jó. A közösséghez tartozás óriási dolog, és mérhetetlenül boldoggá tud tenni. 

A Mindset is egy többszáz fős, országos kiterjedésű pszichológus közösség. Mennyire nehéz összetartani egy ekkora szakemberhálózatot?  

Partos Bence: Nem olyan nagy kihívás, mint amilyennek tűnik. Nálunk ugyanis minden munkatársat az vezérel, hogy a pszichológiatudomány eszközeivel segítse, fejlessze a hozzánk fordulókat. Nyitott, szakmai és elhivatott hozzáállás jellemzi szakembereinket, akik munkáját minőségbiztosítás céljából hétről hétre Magyarország legelismertebb pszichológusai felügyelik. Ha a közös alapértékek adottak egy szervezetben, könnyű hatékonyan együtt dolgozni.  

Szerintetek hogyan lehetne ösztönözni a civil és a versenyszféra összefogását, és milyen területeken lenne erre leginkább szükség?   

Forgács-Fábián Sára: Alapvetően ez nem egy egytényezős egyenlet. Talán mostanra kezd beérni a civil szektor fejlődése a világban, ami nyomán az átláthatóság és a felelősség vállalása egyre inkább elvárássá válik az egyének és a vállalatok felé egyaránt.  

Szerencsére egyre több vállalat partner abban, hogy a profiljából következő, specifikus segítséget nyújtson a civil szervezetek számára. Arra gondolok, hogy egyre többen mérik fel, hogy a logisztikai cég támogassa a nonprofitot a logisztikai szolgáltatásával, a pszichológusok a tanácsadással, a​z üzletember​ pénzügyi támogatással, így több helyről kaphat a civil szektor segítséget, és mindenki azt adja, amiben a legjobb.  

Partos Bence: A civil és versenyszféra összefonódásában sokszor a bizalom hiánya az együttműködés gátja. Főleg két ennyire különböző szektor esetén, ahol alapjaiban más a működés logikája és sokszor a nyelvezet is. Ha nincs semmi közös, akkor csak a bizalom marad, ami kiindulópontként szolgálhat.

Jó lenne, ha társadalmi normává válna az öngondoskodás mellett mások segítése is. Ha van 20 ezer forintunk arra, hogy magunkat fejlesszük, akkor lehet, hogy találunk még 1000 forintot arra, hogy valaki máson is segítsünk. Persze a teljes képhez az is hozzátartozik, hogyha mi rendben vagyunk, azzal nemcsak magunkon segítünk, hanem a környezetünkön is. Ha magunkat fejlesztjük, az hatással van emberi kapcsolatainkra, szűkebb és tágabb közösségeinkre. Fontos megtanulnunk: magunkat fejleszteni nem önzőség. Főleg nem a Mindsetnél, hála az Amigosszal való együttműködésünknek. 

*** 

Az Amigos Alapítványt tíz évvel ezelőtt álmodta meg Forgács-Fábián Sára. Barátaival közösen vágott bele a projektbe: a cél a kórházban fekvő, betegséggel küzdő gyerekek segítése, lelki támogatása. Az évek során 10 önkéntesből lett 232, és jelenleg az összes gyermekonkológiai központban jelen vannak az Amigók. Ha te is szeretnéd támogatni az alapítványt, ide kattintva teheted meg.