A gyermekek indulatkezelési problémáit egy új módszerrel igyekeznek kezelni: relaxálni és meditálni küldik őket. 

Amikor egy gyereknek indulatkitörése van, többnyire nincs tisztában azzal, hogy éppen mi is zajlik benne, és nem talál jobb megoldást a felgyűlt, benne kavargó indulatok levezetésére az agressziónál. Dühöngő gyerekek mindenhol vannak, azonban nem mindegy, hogy például egy oktatási intézmény hogyan kezeli az ilyen konfliktusokat. Több száz angliai iskola úgy döntött, hogy egy új módszerrel igyekeznek közelíteni ezentúl az ilyen jellegű problémákhoz: mindfulnesst és meditációt tanítanak majd a gyerekeknek az osztálytermekben, hogy fokozzák a gyermekek mentális egészségét – számolt be a TrueActivist. A program keretében, szerte Angliában, összesen 370 iskolában tanítják majd meg a gyerekeket a meditációra, különböző izomrelaxációs technikákra és mindfulness légzőgyakorlatokra is. Sőt, a középiskolás diákok számára oktatást is szerveznek a tudatosság fontosságáról, és arról, hogyan növelhetik annak szintjét a mindennapjaik során. A program egy 2021-ig tartó, mentális egészséggel foglalkozó tanulmány keretében valósul meg, melyet a brit kormány menedzsel.

Az akció egyfajta válaszreakciónak is tekinthető, mely arra a kialakult helyzetre reflektál, miszerint egyre több gyermek küzd szorongásos és depresszív tünetekkel, sőt, felmérések szerint nyolcból egy brit gyermek érintettnek is mondható konkrét mentális zavarban. Ennek ellenére csupán ötből egy gyermek fér hozzá a kezelésekhez, a statisztikák alapján.

Volt már, hogy bevált 

Anglia nem az egyetlen hely a világon, ahol a mindfulnesst a közoktatás falai közé igyekeznek bevinni. Egy baltimore-i iskola 2016-ban úgy döntött, hogy lecseréli büntetési koncepcióját, és egy olyan helyiséget hoz létre az intézményben, ahová rosszul viselkedő gyerekek elvonulhatnak, hogy különféle légző és nyújtó gyakorlatok végezzenek, melyeket előzetesen megtanítottak nekik. A kezdeményezés rendkívül sikeresnek bizonyult, a gyerekek nyugodtabbak és fókuszáltabbak lettek, és szignifikánsan csökkent a felfüggesztési mutató az iskolában. Máshogyan kezdték kezelni a konfliktusaikat, jobb viszonyba kerültek egymással, néhány gyermek pedig egyenesen úgy nyilatkozott, hogy az egész életét megváltoztatta a program. Az iskola pedig elégedett lehetett, és mint mondták, úgy hiszik, hogy ez egy sokkal jobb útja a problémák kezelésének, mint a hagyományos büntetési technikák, melyek sok esetben egyáltalán nem oldanak meg semmit, sőt, csak ronthatnak a helyzeten.

Tény, hogy egy ilyen program nem túl tipikus, sokaknak idegen és furcsa lehet első látásra, de hosszú távon meghozza az eredményét – írja a TrueActivist. Vélhetően Magyarországon is megérne egy próbát a dolog, legalábbis látva az iskolai magatartási nehézségek, illetve az indulatkezelési és dühkitöréses esetek számát. Az egy más kérdés, hogy jelenleg mennyi realitása van hazánkban egy ilyen program megvalósulásának, de fantáziálni még lehet róla. Már csak azért is, mert ahogyan a Dalai Láma is megfogalmazta:

„Ha minden 8 éves gyereket megtanítanának meditálni, egy generáción belül eltűnne az erőszak a Földről.”

 

Forrás: TrueActivist.com