„Az élet utat tör magának”– összegezte nyári előadását Al Ghaoui Hesna a traumákkal való megküzdés kapcsán a Budapesti Kongresszusi Központban. A nemzetközileg elismert Dr. Máté Gábor magyar származású kanadai orvos köré szervezett eseményen több jeles szakember osztotta meg tapasztalatait a traumatizált emberek felépüléséről. Milyen traumákat ismerünk? Hogyan lehet egy traumából növekedni? Miként szeressük gyermekeinket, hogy megelőzzük a mikrotraumákat? Ezekre a kérdésekre keresték közösen a választ. 

Az izgalmas előadásokkal teli nyári napon a tramuák témáját járta körül Dr. Máté Gábor magyar származású kanadai orvos és számos elismert szakember Budapesti Kongresszusi Központban. A rendezvényt Al Ghaoui Hesna az esemény házigazdája nyitotta meg, aki háborús tudósításai során került közel traumát átélt emberekhez. Mint kiemelte:

a trauma sok esetben nem látványos, és több apró megrázkódtatás is vezethet traumatizációhoz.

Ahogy a kiváltó esemény is sokféle lehet, úgy a tünetek is változatos képet mutatnak. A sokkhatást követően van, hogy az érintett személy kimondottan keresi mások társaságát, máskor kifejezetten kerülni kezdi embertársait. Hesna szerint egy trauma átélése olyan, mintha az érintett hirtelen más szemüvegen keresztül nézné a világot, torzulna az addig jól ismert világ észlelése. Munkája során azonban azt tapasztalta, hogy vannak, akik a traumatizációt követően nemcsak felgyógyulnak, hanem személyes életükben egyenesen fejlődést is tapasztalnak, ezt a szakirodalom poszttraumás növekedésnek nevezi.  

Közös pontokként fedezhetők fel ezekben az esetekben, hogy 

  • Az érintettek elutasítják az áldozat szerepet.  
  • Kíváncsiak, nyitottak a változásra, a „miért” helyett, a „mi lesz most” kérdésre keresnek választ. 
  • Tervekkel, célokkal szerzik vissza a kontrollt életük felett. 
  • Önmagán túlmutató dolgot találnak, és azt másokkal is megosztják.  
  • Újraértékelik az életet, kapcsolataikat.  
  • Képesek segítséget kérni és elfogadni.  
  • Hiszik, hogy képesek megbirkózni a nehézségekkel. 

A poszttraumás növekedésről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatsz!  

Hesnát követően a mindenki által nagyon várt Dr. Máté Gábor orvos, pszichoterapeuta lépett a színpadra. Előadását humorral fűszerezte és többször idézett legújabb könyvéből, a hamar a sikerlisták élére törő Normális vagy című műből. Az előadás fókuszában a gyermekkori sérülések álltak, és már az elején felhívta a hallgatóság figyelmét a megelőzés fontosságára. A családon belül szerzett gyermekkori traumák ugyanis megelőzhetők azzal, hogy a gyermeket a szülei, közeli hozzátartozói feltétel nélkül elfogadják és lehetővé teszik érzelmei átélését. Elmondása szerint mindannyiunk elemi kérdése, hogy „elég vagyok-e”, ezért kiemelt fontossággal bír, hogy a szülő ezt a feltétel nélküli elfogadást, „elég vagy” hozzáállást tükrözze gyermeke felé.  

Dr. Máté Gábor könyveinek visszatérő témája a pszichés megterhelés hatása a testi egészségre. Előadásában erre is kitért. Több betegség esetén oly mértékben megnőtt az utóbbi években a diagnosztizáltak száma, hogy azt önmagában genetikai okokkal nem lehet magyarázni, itt lelki eredetet kell feltételezni  magyarázta az orvos. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen tudnunk, hogy mit akarunk, ezt a tudást azonban meg kell előznie annak definiálásának, hogy mi az, amit nem akarunk. Ahogy a kisgyermekek is ösztönszerűen kialakítják saját határaikat a „nem” szó gyakorlásával, úgy felnőttként is kötelességünk ezeket a határokat időről-időre újra meghatároznunk, hogy körvonalazódhasson a valódi szükségletünk.  

Az előadásokat követően a jelenlévők különböző workshopokon vehettek részt. Lehetőség volt relaxációs, test fókuszú módszerekkel megismerkedni, mint például a hangtálak világa vagy a TRE- Feszültségoldó gyakorlatok.

A workshopok után újabb előadások következtek, mely során először Dr. Hárdi Lilla beszélgetett Máté Gáborral. Dr. Hárdi Lilla pszicháter, pszichoterapeuta, a Cordelia Alapítvány alapítója, mely a megkínzott, extrém módon traumatizált menekülteken segít. A beszélgetés során bemutatta a bántalmazás formáit – szexuális, verbális, fizikai –, majd a traumás gyermekkor következményeiről beszélgettek. Máté Gáborhoz hasonlóan Hárdi Lilla is kiemelte, hogy a gyermekkori traumák sok esetben nehezen felismerhetők, hiszen

nem szükségszerű, hogy valamilyen esemény következtében alakulnak ki, hanem éppen valaminek a hiánya miatt.

Például ha a gyermek a szükségleteire nem kap adekvát választ.

A gyermekkori traumák mellett hangsúlyozta a traumatizáltakon segítő szakemberek edukációját, védelmét. Esetükben kulcsfontosságú a holisztikus teamwork-szerű munka, a megelőzés, a tudatos megerősítés, a munkától való elszakadás, kikapcsolódás. Egyetértésben a nap során megszólaló szakemberekkel, Hárdi Lilla is úgy vélte, a már megtörtént traumák esetében a felépülés nagyban múlik a személy szemléletén.

„A múlt történéseit nem lehet átírni, de a jelentését átírhatjuk a magunk számára”

– zárta a beszélgetést. 

Az előadások sorozata Dr. Buda László orvos, pszichoterapeuta előadásával végződött, aki nagy lendülettel beszélt a traumák fajtáiról, kategóriáiról és a gyógyulási lehetőségekről. A radikális öngondoskodás modellje alapján magyarázta, hogy az önismeret és az önszeretet kölcsönösen segíti az öngyógyítást. Hangsúlyozta testünk üzeneteinek fontosságát, mert ahogy az a nap során többször elhangzott:

a testünk emlékőrként is működik, bizonyos testérzetek felidézhetik a traumatikus eseményeket, ez pedig lehetőséget ad a gyógyulásra is.

Ezért meghatározó jelentőséggel bír, hogy mennyire figyelünk testünk jelzéseire, észre vesszük-e üzeneteit, melyet sok esetben a pszichés terhelésre ad válaszként. Dr. Buda László az előadását egy közös befelé figyeléssel, relaxációval fejezte be, mely a tömeges részvétel ellenére is igazán meghitt hangulatot teremtett.  

Az estét Dr. Máté Gábor és Dr. Egervári Mária beszélgetése zárta, mely során a doktornő a Compassionate Inquiry, vagyis az együttérző feltárás módszerébe nyújtott betekintést. Végül önkéntesek jelentkezését követően, Máté Gábor terápiás demonstrációt tartott a színpadon, melyet feszült figyelemmel nézett a közönség, helyenként szeretettel bíztatva a résztvevőket.  

A nap során megtudhattuk, hogy a traumának több arca létezik, ahogy a gyógyulás lehetőségei is sokszínűek. Abban mindenki egyetértett, hogy a testünk a lelkünkkel összhangban működik, így annak üzeneteire érdemes hallgatnunk és bármilyen traumának is vagyunk elszenvedői, hatalmunkban áll viszonyulásunkon változtatni, hogy lehetőséget teremtsünk a pozitív fordulatnak.