Dr. Menczel Zsuzsa már több ponton kapcsolódott a Mindsethez: interjú, saját írás, kerekasztal-beszélgetés, valamint online beszélgetés formájában is. Nemrég pedig megjelent könyve, Az összkomforon túl. A könyv célja, hogy segítse megtalálni az élet és a testmozgás közötti egyensúlyt – ezen az úton vezeti az olvasót. Könyvajánlónk.

A könyv sok pszichológiai alapfogalmat tisztáz, mint a mindfulness, az omnipotencia vagy éppen az intuitív táplálkozás. Továbbá bemutat olyan elméleteket, amelyeket nem csak a sport vonatkozásában érdemes ismerni. Ilyen például az Abraham H. Maslow-féle szükséglethierarchia modell vagy elterjedtebb nevén szükségletpiramis; Eric Homburger Ericson fejlődési szakaszokról szóló elmélete; vagy Csíkszentmihályi Mihány flow, más néven áramlatélmény elgondolása. Közben pedig

rengeteg tippet, trükköt, házi praktikát ad

azok kezébe, akik érzik magukban a lendületet és egyből bele is vágnának az újonnan szerzett ismeretek gyakorlati megvalósításába. A keretes szövegdobozok lehetőséget biztosítanak egyes alapfogalmak és elméletek megismerésére majd ezeket köti össze a szerző azzal, hogy miért is fontosak ezek a sport, a testmozgás szempontjából.

Nagy teret kap a sport mint jólléti tényező körüljárása. A szerző többször kiemeli, hogy a sportolás jótékony hatásai elsősorban akkor érvényesülnek, ha azt önszántunkból tesszük. Ehhez tartozik az önelfogadás témaköre, mivel egy-egy kihagyott edzés vagy valamilyen nassolnivaló elfogyasztása kapcsán a szerző megjegyzi, hogy ezek bármikor előfordulhatnak, és az önostorozás helyett érdemes ezeket elfogadnunk mindenféle kompenzálás nélkül. A szerző empatikus figyelemmel fordul mindazok felé, akik számára nem olyan egyszerű belevágni a testedzésbe, illetve azok felé, akik a kitartó edzésmunka mellett olykor megengednek maguknak valamiféle élvezetet. Az összkomforton túl egyik előnye, hogy

megengedi az olvasónak a gyors és lassabb haladást egyaránt.

A könyv akár 1-2 nap alatt végigolvasható, de a remek tagolásnak köszönhetően teret ad arra is, hogy egy-egy fejezeten elmerengjünk, lassítsunk, az ott lévő információkat tudatosítsuk, a feladatokat/kérdéseket átgondoljuk és kidolgozzuk.

Nézzük, kinek ajánljuk:

  • Hobbi sportolóknak

  • Edzőtermi sportolóknak

  • Kisgyerekes anyukáknak és apukáknak

  • Sportpszichológia iránt érdeklődő egyetemistáknak, edzőknek, sportolóknak

A szerző is örömmel forgatja a könyvet.

Hogy teljesebb képet adjunk a könyvről, a szerzőt is megkerestük és néhány kérdést intéztünk felé:

­ Írsz a könyvben a motiváció témaköréről is. Téged mi motivált Az összkomforton túl megírására?

­ Először a testedzésfüggőségről akartam csak írni, és az abban a témában lévő információkat átadni, de az évek során rájöttem, hogy ez sokkal kevesebb ember számára lenne hasznos, mint ha a sportlélektanról mint egészről osztom meg a tudásomat, amiket személyes tapasztalataim is alátámasztanak.

­ A könyv kapcsán állítottál magadnak célokat? Ha igen, akkor mennyiben hasonlított ez arra, amikor a sportolás kapcsán teszed ugyanezt?

­ Hosszú időn keresztül formálódott a könyv, voltak lassabb és voltak lelkesebb időszakok is, ahogyan ezzel sokszor az edzésben is vagyok. A másik kapcsolat talán az, hogy meg kellett húzni azt a határt, amikor azt mondtam, el kell engedni a javítgatást a szövegben, különben soha nem lesz készen. A sportban is jellemző rám, hogy nem az elérhetetlen perfekcionizmusra törekszem, mert úgy érzem, az csökkenti a motivációmat. Mindez persze nem egyenlő azzal, hogy ne törekednék a jó teljesítményre. A tökéletesben viszont nem hiszek.

­ Kutatóként és tanácsadóként is rengeteg tapasztalatot szereztél. Hogy ment ezeknek az összegyúrása a könyv kapcsán?

­ Úgy érzem, ez a rész jól működött. Amikor eszembe jutott valami fontos, leírtam, még akkor is, ha nem tudtam még pontosan, a könyv mely részéhez illeszkedik. Az írásnak volt olyan szakasza, amikor kifejezetten azzal foglalkoztam, melyik rész hol illik bele a legérthetőbben a könyv egészébe.

­ Mivel jutalmaztad magad a könyv megjelenése után?

­ Nem volt semmi extra jutalmam érte, de nagyon boldog voltam, és büszke is.