Jóllétünk meghatározó eleme a párkapcsolattal való elégedettség, amit több egymásra ható tényező is befolyásol. Sallay Viola pár- és családterapeuta és munkatársai kutatásukban azt vizsgálták, milyen szerepe van a párok életében a közös céloknak. Cikkünkben a szerzők által 2023-ban publikált kutatási eredményeket foglaljuk össze röviden.

Életünk során számos rövid és hosszú távú célt tűzünk ki magunk elé, amelyek megvalósításába időt és energiát fektetünk és ezáltal rövidebb, illetve hosszabb távon is aktívan alakítjuk az életünket. Brian Little pszichológus (2015) szerint a célokat olyan dinamikus önszabályozási egységeknek tekinthetjük, amelyek meghatározzák, hogyan reagálunk a környezeti lehetőségekre és kihívásokra. Párkapcsolati szempontból az egyéni és a közös céloknak három olyan egymásra ható aspektusa van, amelyek alakítják a kapcsolattal való elégedettséget.

Ez a három tényező:

  • a célok közösként való elismerése,
  • a célokkal kapcsolatos pozitív élmények,
  • a közös páros megküzdés.

A 270 házas és együtt élő pár bevonásával végzett kutatás eredménye szerint

minél inkább közösnek tekintik a partnerek a személyes terveiket, annál inkább alkalmaznak közös megküzdési stratégiákat a stressz kezelésére.

Az egyéni célok hasonlósága és egymáshoz illesztése mellett a közös célok kiválasztása és megvalósítása is erősíti a partnerek közötti összehangoltságot.

A kihívásokkal való közös megküzdés és a partner részéről megtapasztalt támogatás jobb minőségűvé teszi a kapcsolatot, a hiánya viszont konfliktusokat szülhet.

Az, hogy mennyire tekinthető közösnek az adott cél vagy, hogy mennyire tud vele azonosulni a partner, hatással lehet arra, hogy mennyire képesek a társak közös erőfeszítéseket tenni a stresszel való megküzdés során. A vizsgálati eredmények szerint a párkapcsolati elégedettség azonban elsősorban a viselkedésbeli megnyilvánulással, azaz a közös megküzdés tapasztalatával függ össze. 

A célokat és a célok által vezérelt viselkedést befolyásolják az érzelmek és a stressz hatékony kezelése, amelyek hatással vannak a párkapcsolati kihívásokra és a közösen kialakított megküzdési módokra egyaránt.

A partnerek a helyzettől, az egyéni és páros megküzdési stratégiáktól függően különböző módon reagálhatnak az őket érő stresszre.

Egyéni szinten fontos, hogy a párunkon érzékelt stresszreakciókra pozitív, támogató módon reagáljunk. A páros megküzdés lényege a partnerek együttes, összehangolt cselekvése a stressz csökkentése érdekében.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a közös célok, a megvalósításuk érdekében tanúsított erőfeszítések, a nehézségekkel való sikeres megküzdés pozitív párkapcsolati élményeket okoznak, amelyek fokozzák a kapcsolattal való elégedettséget.

 

Ha úgy érzed, további támogatásra van szükségetek forduljatok Terápiás és Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik pszichológiai tanácsadás keretein belül segítenek nektek a nehézségekkel való megküzdésben és a párkapcsolati egyensúly kialakításában.

Little, B. R. (2015). The integrative challenge in personality science: Personal projects as units of analysis. Journal of Research in Personality, 56, 93–101. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2014.10.008

Sallay V., Rosta-Filep O., Vajda D., Kocsis A. D., Martos T. (2023): Számít-e a közös cél? Párok személyes terveire vontkozó közös értékelés, megküzdés és élmény szerepe a párkapcsolati elégedettségben. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika 24, 2, 85-99. https://akjournals.com/view/journals/0406/24/2/article-p85.xml letöltve 2023. 10. 17.