November 17-én ünneplik világszerte a koraszülöttek világnapját. Ezen alkalomból Gonda Krisztina fotóművész megnyitotta kiállítását, amely a PIC, azaz a perinatális intenzív centrum törékeny világába enged bepillantást. A kiállítás üzenete az együttérzés és az empátia.

Gonda Krisztina portréfotókat készít, érdeklődésének középpontjában leginkább az emberi kapcsolatok állnak. Krisztina szerint a társadalmunkban, az internet rohanó világában hiányzik az empátia és az együttérzés. Arról beszélt, mennyire elbűvöli, ahogy látja, hogy a PIC-osztályon a szülőkön kívül a kórházi dolgozók és a Te hangodat ismerem Alapítvány zenészei, egymás számára vadidegenek próbálnak együttműködni, és a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy a koraszülöttek minél jobb körülmények és feltétele között gyógyulhassanak. Ez a fajta emberi együttérzés olyan emberek iránt, akik segítéséhez nem fűződik személyes érdek vagy rokoni kötődés, több figyelmet érdemel társadalmi szinten is. Gonda Krisztina célja megmutatni a hétköznapi emberek számára, hogy mások miken mennek keresztül, így talán átértékelődet a saját kényelmes életünk.

Az anya énekhangja pozitív hatással van a gyermek hallásfejlődésére.

A fényképek a Te hangodat ismerem Alapítvány munkásságán keresztül mutatják be a koraszülött osztály életét. Az Alapítványban jelenleg 15 fő dolgozik 13 kórház koraszülött osztályán, ahol heti rendszerességgel jelennek meg, hogy a zene segítségével támogassák a nehéz élethelyzetben lévő családokat. Hazay Annamária – akivel korábban készült interjúnkat itt lehet elolvasni – elmondta, eleinte mennyire nehéz volt azonosulniuk azokkal a szülőkkel, akik ezen keresztülmennek, mivel nem tudhatják pontosan, mi zajlik ilyenkor bennük. A szülők nagyon pozitívan fogadják a gitárral a kézben érkező, nem ápolói személyzet közeledését. A programban meghívják a szülőket arra, hogy vegyék kézbe gyermeküket és énekeljenek neki. Az éneklés nemcsak az örömhöz kötődhet, hanem akár a szomorúsághoz is. A dalok segítenek az érzelmek feldolgozásában. Egyik alkalommal egy édesanya először visszautasította az éneklést, de azt megengedte, hogy zenéljenek gyermekének. Fél perc alatt az élőzene hatására megtörtént az édesanyában a feloldódás, ő is leült és húsz percen keresztül énekelt a babájának. A program célja, hogy a szülőket kompetensebbé tudják tenni a saját gyerekük támogatásában. Egy ilyen krízishelyzetben néha még mozdulni se mernek a szülők, nemhogy megfogni a koraszülöttet, beszélni hozzá. Segíteni kell őket ezen a gátláson átlendülni. Amikor a szülő énekel, dúdol a gyermekének, olyankor harmonizálódik a gyerek pulzusszáma, légzése, keringése, az életfunkciói stabilizálódnak. Egyre többen kezdik megérteni, miért fontos énekelni a kisgyermekeknek, akár koraszülöttek voltak, akár nem. Ez pótolhatatlan lelki táplálék számukra.

A kiállítás szerda délig tekinthető meg a Három Holló Kávéházban (1052 Budapest, Piarista köz 1.).

Korábbi cikkeink a koraszületés témájában itt és itt olvashatók.