Beszéljünk a szexualitásról! Újonnan induló Szexpert-kurzusunkban szó esik majd a nemi szervek felépítéséről, a szexuális vágyról és zavarokról, sőt még a kötődési stílus intimitásra gyakorolt hatásáról is. Ezeken felül mindennapokban alkalmazható gyakorlatokat és relaxációs hanganyagot is találhatsz a tananyagunkban.

Manapság talán már nem számít teljesen tabunak, sokak számára mégsem egyszerű nyíltan és felszabadultan beszélni az intimitást érintő témákról. A bizonytalanság miatt pedig könnyen maradhatnak bennünk tisztázatlan kérdések. A fiatalok kényelmetlennek érzik az iskolai felvilágosító órán feltenni a kérdéseiket, de sajnos sok esetben az otthoni, biztonságos környezetben is hasonló a helyzet. Emiatt a serdülők a saját testükkel és szexualitásukkal kapcsolatos kétségeikre sokszor az interneten keresnek választ, ahol a fellelhető információ minősége igen kétes.

A probléma azonban nem generációfüggő. Nem csak a fiatalok azok, akikben kimondatlan kérdések lehetnek a szexualitással kapcsolatban. Az idősebb generációk tagjai számára egyáltalán nem volt általános az intimitásról való nyílt beszéd. Az ilyen berögződések pedig sokszor túlélik a társadalmi változásokat, így sok felnőttre igaz, hogy nincs tisztában szexualitásának bizonyos területeivel.

Éppen ezért, a Szexpert című könyvre alapuló kurzusunk egyszerre szeretné megszólítani azokat, akik még az aktív szexuális élet megkezdése előtt állnak és azokat is, akik ugyan már tapasztaltabbak az intimitás területén, de úgy érzik, hogy közelebb kerülnének a saját szexualitásukhoz és vágynak rá, hogy jobban megértsék annak működését.

Mi alakítja ki bennünk a vágyat a másik vagy éppen önmagunk felé? Hány fajta szexuális vágy létezik?

A kurzusban résztvevők olyan komplex és szakmailag alátámasztott tartalmat kapnak kézhez, amely segítségével a webinárium végére maguk is a szexualitás szakértőjévé válhatnak. Kacsur Adrienn, a Mindset képzett szexuálpszichológusa feltárja a szexuális vágy rejtelmeit és ismerteti az intim együttlét különböző szakaszait is. Ennek a tudásnak a birtokában pedig képessé válunk a saját működésünk pontosabb megértésére is. A webinárium nézői nem csupán pszichológiai, de biológiai szempontból is új ismeretekre tehetnek szert.

Tudod, hány centi hosszú átlagosan a hüvely? Vagy azt, hogy mikor kezdték el kutatni a csikló felépítését?

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a saját testünkhöz, fontos, hogy ismerjük annak bizonyos működési mechanizmusait is. Hiszen ki nem találkozott még olyan esettel – főleg a szexualitás területén –, amikor azt hitte, valami nem normális vele kapcsolatban? A legtöbb ehhez hasonló helyzetben ráadásul előbb-utóbb kiderül, hogy igazából nincs is semmi baj velünk. Az ijedelem sokszor elkerülhető lenne, ha birtokában lennénk a megfelelő tudásnak a témakörben. 

Gondoltál már arra, hogy a kötődési stílusod kihathat arra, hogyan éled meg szexualitásodat? 

Ennek a kérdésnek az alapos körbejárása mind az intimitás, mind az önismeret szempontjából fontos ismereteket adhat. Hiszen a korai kötődésünk meghatározza, hogyan kapcsolódunk a jövőben más emberekhez. Azáltal pedig, hogy megértjük, honnan is ered egy-egy visszatérő működési módunk, lehetőségünk adódik változtatni rajta. Így saját magunk és a partnerünk számára is élvezhetőbbé válhat az intimitás megélése.

„Kívánd, szeresd, fogadd el magadat, és a másikat is jobban fogod kívánni, szeretni, elfogadni.” (Kacsur Adrienn)

A Szexpert-kurzus tehát korosztálytól függetlenül mindenki számára szolgálhat olyan ismeretanyaggal, amely hasznosíthat a mindennapokban. A fiatalokat felkészíti a szexualitás megélésére, illetve eloszlatja – főleg a pornográf tartalmak hatására – a köztudatban élő indokolatlan aggodalmakat és tévhiteket, amelyek komoly problémát okoznak sokak számára az intimitás megélésében. A felnőtteknek pedig olyan, korábban fel nem tett kérdések megválaszolásával segít, amelyek talán évek óta ki nem beszélt problémaként vannak jelen az életükben.

Ha a tabukról beszélünk, akkor nem kérdés, hogy a szexuális zavarok is ezek közé tartoznak. Kacsur Adrienn nyíltan és érthetően áll ezekhez az érzékeny témákhoz, eloszlatva az azokat övező hiedelmeket. A kurzus keretein belül azonban nemcsak az elméleti tudásunk gyarapodhat a témában, hanem konkrét technikákat is tanulhatunk a problémák kezelésére. Olyan módszereket kapunk kézhez, amelyeket könnyen tudunk alkalmazni a mindennapjaink során. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy ennek a tudásanyagnak a célja elsősorban az edukáció és a szexuális önismeret megszerzése, komolyabb nehézségek esetén nem pótolja a professzionális segítséget.

Kurzusunkra jelentkezni ide kattintva tudsz.

Ha úgy érzed, további támogatásra van szükséged, fordulj Terápiás és Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik pszichológiai tanácsadás keretein belül segítenek neked a nehézségekkel való megküzdésben és az egyensúly kialakításában.