A válás bekövetkezése hatalmas fájdalom egy család életében. Nem csak a párra van döntő hatással, de a gyerekek, rokonok, barátok is ugyanúgy szenvedhetnek a hosszú válási procedúra alatt. De vajon, miért dönt úgy egy pár, hogy kapcsolatukat már nem érdemes megmenteni? Hogyan lehet a pszichológia a segítségünkre ezalatt a nehéz idő alatt? Következő cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

A párkapcsolat szakaszai

Családterápiás szempontból a párkapcsolatoknak különböző fejlődési szakaszait különböztetjük meg. Minden egyes időszakban meg kell oldanunk egy krízist, feladatot, és ha ez sikerült, akkor lépünk át a következőbe, ahol egy újabb próbatétel vár ránk. Minden szintnek vannak buktatói, amiket ha nem sikerül feloldani, akkor komoly problémákkal nézhetünk szembe. A gyakorlás időszakaszában figyelmünk a külvilág felé irányul. Ilyenkor karrierünkre, hobbijainkra, barátainkra koncentrálunk. Ez az időszak akár több évtizedet felölelhet, amiben a párkapcsolat az"érzelmi tankolás, a hátország" szerepét tölti be, azt a menedéket, ahova visszatérhetünk. 

A gyakorlás időszakában következhet be a válás, ugyanis ha nem foglalkozunk eleget a párkapcsolatunkkal, partnerünk egyre távolabb kerülhet tőlünk. 

Minőségi, építő idő hiányában a kapcsolat ellaposodik, a benne lévő felek pedig végleg elhidegülhetnek egymástól. 

Hogyan térhetnénk vissza párunkhoz?

Hogyan tekint az egyház a házasságra és a válásra? 

Korábbi tanulmányok arról számoltak be, hogy a kevésbé vallásos emberek nagyobb valószínűséggel válnak el, mivel a vallásos embereknél erősebb az erkölcsi hitük, amivel a házasságukat ápolják (Guerrero és mtsai 2007). A General Social Suvery párokat vizsgált 2000 és 2006 között, és arra a megállapításra jutott, hogy a vallásos emberek 42%-a, míg a nem vallásos párok 50%-a vált el. De vajon mi lehet ennek az oka? 

Számos tanulmány mutatta be azt a jelenséget, hogy a vallás segíti csökkenteni a hűtlenség jelenségét. Az együtt imádkozás pedig segít kiegyensúlyozottságot, bizalmat építeni a házasságban élő feleknek. 

Sokunkban felmerülhet ez a kérdés; vajon, hogyan viszonyul a Biblia a váláshoz? A kereszténység a házasságot egy örök, megbonthatatlan kapcsolatnak tekinti, amely egy életen át jelen van a partnerek között. Sokan gondolhatják azt, hogy Isten megveti, elítéli a válást, viszont ez nem így van.

A Biblia elfogadható válási oknak tekinti a hűtlenséget és a bántalmazást. 

Dr. Andreas Köstenberger, az Újszövetség és a Bibliai Teológia tudományos főmunkatársa ezt az állítást azzal egészítette ki, hogy ösztönözni kell a párokat a megbocsátásra, megbékélésre, amennyiben ez lehetséges. De a válás valóban megengedett, főleg azoknál a házasságtörőknél, akik folytatják a megcsalások sorozatát. 

Maga Ferenc Pápa szerint is ;"Vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a válás. Néha szükséges annak érdekében, hogy a gyengébbik nem vagy a kisgyermek ne sérüljön tovább az arrogancia, erőszak, megalázás, kizsákmányolás vagy akár a közöny miatt" - mondta. 

A hűtlenségnek testi-lelki romboló ereje van 
Amikor minden összeszakad: Lelkünk újjáépítése a válás után 

A válás egy hosszú ideig elhúzódó jogi procedúra,  komoly feszültséggel teli időszak. Különböző kutatások arra mutattak rá, hogy egy válás kiheverése egy-két évet is felölelhet. Dr. Ann Gold Buscho, klinikai szakpszichológus néhány olyan elemre hívta fel a figyelmet, amik segítségével könnyebben át tudunk lendülni a nehéz időszakokon. 

  • Elfogadás: Senki sem úgy megy neki egy házasságnak, hogy biztosan csúfos válás lesz a vége. Ám ha ez mégis megtörténik, akkor fontos a tudatosítás, ami az első lépés a gyógyuláshoz. 
  • Érzelmek feldolgozása: Fontos az együttműködés az olyan emberekkel, akikben megbízunk, szívesen fordulunk hozzájuk tanácsért, vagy esetlegesen egy terapeutához, aki segít feldolgozni a bennünk munkálkodó kérdéseket. 
  • Megbocsátás: Ez az egyik legnehezebb emberi cselekedet: megbocsátani és bocsánatot kérni. Bocsássunk meg magunknak, hogy bekövetkezett a válás, illetve partnerünknek is, aki esetleges hűtlenséget, bántást, sebeket okozott. Nem feltétlenül kell szemtől szembe megtenni ezeket, sokszor egy el nem küldött levél, napló sokat tud segíteni a feszültség oldásában. 

Felhasznált irodalom: 

https://www.christianitytoday.com/ct/2016/april-web-only/when-does-bible-allow-divorce.html

https://www.divorcenet.com/resources/divorce-and-religion.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2857783/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/better-divorce/201911/5-steps-recover-divorce