Ejtőernyős ugrás, sziklamászás, szörfözés vagy szabadtüdős merülés: az extrém sportok világában egyetlen apró hibáért is az életünkkel fizethetünk. Mégis egyre többen hódolnak szenvedéllyel ezeknek a sportoknak. Mi viszi rá az embereket, hogy ilyen irreális kockázatot vállaljanak? Az extrém sportot űzők motivációinak jártunk utána.

A klasszikus extrém sportok mellett egyre többen vállalkoznak arra, hogy normális sportokat is extrém módon űzzenek: az ultrafutók, a Földkerülő vitorlázók, a 8000 méteres csúcsokat meghódító hegymászók mind magasabb szintre emelték kedvenc sportjaikat. A külső szemlélő számára felesleges kockázatvállalásnak tűnhet egy ilyen életveszélyes küldetés. Sokan a hátrahagyott családot, barátokat kifogásolják, mások szerint egyszerű exhibicionizmusról van szó. Az egyik legelterjedtebb nézet szerint az extrém sportolók valójában öngyilkosjelöltek, és adrenalinfüggőségük hátterében a halálvágy áll. Egyesek azt állítják, egyszerű függőségről van szó, mint egy szerhasználó esetében, egy külső szemlélő számára pedig a gyors és erős élvezetek hajszolásának tűnhet az extrém sportolás. Egy 2017-es kutatás azonban mindezeket megcáfolta.

Eggyé válni az eszközzel

Eric Brymer és Robert Schweitzer Phenomenology and the Extreme Sport Experience című könyvében arra keresi a választ, mi motiválja az extrém sportolókat – és most az extrém sport alatt tényleg azokat a tevékenységeket értik, amik során egy kisebb baleset vagy hiba is halállal végződhet. Számos sportoló bevonásával igyekeztek közelebb férkőzni a jelenséghez, ami azért nem könnyű, mert az extrém sport közben átélt élményeket hasonlóan nehéz szavakba önteni, mint mondjuk a szerelem érzését. Ez a példa azért is helytálló, mert Brymer megfigyelte, az extrém sportolók soha nem akarják „legyőzni a sziklát” vagy „harcot vívni az elemekkel”, hanem sokkal inkább

„részévé válnak” a környezetnek,

aprólékosan megfigyelik és együttműködnek vele.

Halálkísértés helyett sokkal inkább a környezet megismerésének vágya, saját határaik tágítása jelenti az extrém sportolók motivációját.

Mindemellett az igazi extrém sportolók komoly szakértői is a műfajnak. Hosszú évek alázatos munkájával megtanulnak mindent, amit az adott témában lehet, rengeteg tapasztalat áll a hátuk mögött. Teszik ezt éppen azért, mert veszélyes terepen tevékenykednek. A siklórepülőnek ismernie kell a szél áramlatait, az időjárás változásait ahhoz, hogy ne legyen valóban öngyilkos küldetés egy-egy napja. Emellett az extrém sportolók saját fizikai és mentális korlátaikkal is pontosan tisztában vannak, és napról napra fejlesztik ezeket. Brymerék kutatásából

esztelen veszélykeresés helyett sokkal inkább a tudatos, alázatos felkészülés képe rajzolódik ki

az extrém sportok fókuszaként.

Kockázatvállalás vagy transzcendens élmény?

A kockázatvállalás a bizonytalanságról szól, arról, hogy nincs befolyásunk az események felett. Az extrém sportolók viszont kontrollálják a helyzetet, amennyire csak lehet. A legtöbben arról számolnak be, hogy a legveszélyesebb pillanatokban is végtelen békét, nyugalmat élnek át. Az idő lelassul, észlelésük kiélesedik, meg tudják figyelni környezetük minden részletét. Sokan egyfajta transzcendentális élményről számolnak be: az eggyé válás a környezettel és az emberi képességek új szintre emelése az, ami annyira vonzóvá teszi számukra az adott sportot.

A fenti leírásokból az is világosan látszik, hogy e veszélyes sportok űzése során sokkal könnyebb elérni a flow állapotát is: hiszen épp a veszélyből fakadóan muszáj belemerülnie a tevékenységbe ahhoz, hogy teljes tudását latba vethesse saját biztonsága érdekében.

Társadalmi hasznosság

Számos, a pozitív pszichológia központjában álló értéket képviselnek az extrém sportok. A kreativitás, az alázat, a spiritualitás és a harmónia megélése mind gazdagítja életünket. Arról nem is beszélve, hogy sok sportoló nemcsak hobbiját, de hivatását is megtalálja kedvenc tevékenységében, így egy olyan értékes életet él, aminek során magát is fejlesztheti és másoknak is átadhatja megszerzett tudását. Ezt könnyen megtapasztalhatjuk mi is, ha valamilyen extrém sportnak a biztonságosabb verzióját választjuk. Nem kell kockára tennünk életünket, hogy megtapasztaljuk a falmászás élményét, hiszen mászótermekben biztosítókötéllel mászhatunk. Az extrém vízi sportok is csak extrém időjárási körülmények között veszélyesek, kezdőként kis szélben, kis hullámokban is hódolhatunk a vitorlázás vagy a szörfözés élményének. Ha ennél extrémebb élményre vágyunk, akkor a tandemugrással megtapasztalhatjuk a repülés élményét – miközben egy képzett oktató figyel a megfelelő földet érésre. Az extrém sportokon keresztül mi is megtapasztalhatjuk a flow magával ragadó élményét, és egészen új perspektívát nyerhetünk – vagy ki tudja, lehet, hogy új szenvedélyünket találjuk meg bennük!

 

Felhasznált irodalom: Eric Brymer, Robert Schweitzer: Phenomenology and the Extreme Sport Experience (2017) Eric Brymer, Lindsay G. Oades: Extreme sports: A positive transformation in courage and humility (2009) Eric Brymer, S. H. Mackenzie: Psychology and the Extreme Sport Experience (2017)