Nemcsak azt tapasztalhattuk a világjárvány és karantén hatására, hogy gyakrabban és élénkebben álmodunk, hanem sokaknál megjelentek a koronavírussal kapcsolatos álmok is. Ezek között van néhány ismétlődő, gyakran felbukkanó téma. Cikkünkben ezeket vesszük sorra.

Nem meglepő, hogy a jelenlegi időszakban sokan álmodnak a koronavírushoz köthető dolgokkal: a világjárvány ott van a mindennapjainkban, számtalan módon hatással van az életünkre, így aktívan foglalkozunk a témával. A koronavírussal kapcsolatos álmokban visszatükröződik mindaz a szorongás, amelyet a járvány kapcsán megélünk. Egy online felmérés szerint, amit Amerikában végeztek nemrég, közel 2500 ember bevonásával, az emberek egy jelentős része jobban megjegyzi most az álmait, mint korábban. Ez főleg a fiatalokra (18-34 évesek) jellemző, náluk az idősekhez (55+) képest kétszer olyan magas azoknak az aránya, akik több álmukra emlékeznek, mint ezelőtt. Emellett a résztvevők egy része arról is beszámolt, hogy koronavírussal kapcsolatos álmai vannak. Ez átlagosan az emberek 7%-ánál jelent meg, de itt is nagyobb arányban fordult elő a fiataloknál. Lássuk, miről is szóltak ezek az álmok a leggyakrabban:

  • Elkapom a vírust, félek, hogy megfertőződhetek

Az álmokban felbukkanó egyik fő téma a megbetegedés volt. Ebben a kategóriában olyan álmokról számoltak be a résztvevők, hogy „elkaptam, és mindenkitől el kellett zárnom magam”, vagy „valaki túl közel jött hozzám, és kiakadtam rá”. Ide tartozhatnak azok az álmok is, amikor valamilyen publikus helyen vagyunk, és attól félünk, ott megfertőződünk, vagy más emberek közelsége okoz szorongást.

  • Egy szerettünk kapja el a vírust

Egy másik felbukkanó téma volt, hogy szeretteinket, családunkat féltjük a betegségtől. Egy résztvevő például azt álmodta, hogy „egy szerettem elkapta, és csak egy ablakon keresztül láthattam”. Ebben a kategóriában gyakori motívumok az elszigeteltség, hogy nem tudunk ott lenni a másikkal, az egyedüllét, a frusztráció és a szomorúság.

  • Nem kapok levegőt

A vírus tünetei is gyakran megjelentek a felmérésben résztvevők álmaiban, így például a légzési nehézség. „Azt álmodtam, hogy nem kapok elég levegőt”, vagy „felébredtem, és nem kaptam levegőt, olyan volt, mintha megtelne a tüdőm”.

  • Munkahelyi, anyagi gondok

Az egzisztenciális szorongás szintén visszatérő motívum volt az álmokban. Volt, aki azt álmodta, hogy elveszíti a munkáját, más pedig, hogy emiatt nem tud megélni. De ugyanitt a megváltozott munkakörülményekkel kapcsolatos problémák is megjelentek. „Azt álmodtam, hogy a virtuális meeting alatt a kollégáim nem tudtak egyszerre a gyerekeikkel is törődni”.

  • Apokalipszis

A világvége fantáziák is felbukkantak az álmokban. Erről külön is lehetne írni, annyira érdekes, ahogy a történelem során mindig visszatértek az apokalipszissel kapcsolatos látomások, álmok, amelyeket számos vallási hagyomány megőrzött. Ez is azt mutatja, hogy nagyon érzékenyek vagyunk a globális fenyegetésekre, mélyen észleljük azt, amikor a világunk rendje felborul, és ez gyakran visszatükröződik az álmainkban. Az egyik résztvevőnek például egy ilyen, nagyon színes és kidolgozott világvége-álma volt: „hajléktalan voltam, éhes, és féltem. A világon mindenki beteg volt, a koronavírus mutálódott, és zombivá változtatta az embereket. Úgy próbáltak megölni, hogy hozzám érnek. De még akkor sem lett volna esélyem túlélni, ha nem érnek hozzám. Pont azelőtt ébredtem fel, hogy belehaltam az éhségbe.”

  • A vírus, mint a normális élet része

Végül pedig néhány álomban felbukkant a helyzet elfogadása, a vírus bekerülése a mindennapokba. Ilyen volt például az egyik résztvevő álma: „az egyik barátunk kisbabájának szülinapját ünnepeltük. Ahelyett, hogy személyesen mentünk volna oda, mindenki előtt volt egy számítógép valamilyen FaceTime-szerű applikációval, amin keresztül láthattuk egymást. Így, online ünnepeltük a szülinapot a járvány miatt.” Egy másik résztvevő pedig azt álmodta, hogy „kinyitottam egy fiókot, és találtam benne egy csomó maszkot. Nagyon örültem neki.”

***

Téged is rémálmok gyötörnek, nehezen tudsz megküzdeni a vírus miatt kialakult szorongással? Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, fordulj Terápiás & Tanácsadó Központunk szakembereihez. Most ki sem kell mozdulnod a négy fal közül! Vedd igénybe online pszichológiai tanácsadásunkat.

Felhasznált irodalom Kelly Bulkeley Ph.D. (2020). Common Themes in Dreams About the Pandemic. Psychology Today, 2020.04.12. Kelly Bulkeley Ph.D. (2020). People May Be Remembering More Dreams During the Pandemic. Psychology Today, 2020.04.09.