Február 27-én közzétették azt az interjút, melyet 2019-ben Nelson Castro argentin orvos-újságíró készített Ferenc pápával, az egyházfők egészségéről szóló könyvéhez. Az interjúban egy nagyon fontos mozzanatot találhatunk: az egyházfő ugyanis elmesélte, ő maga is járt terápiára, mely segítette a szorongásai legyőzésében. Az erre vonatkozó interjúrészleteket hoztuk el most nektek.

A beszélgetésben Ferenc pápa visszatekintett arra, hogyan segített számára a terápia a szorongással való megküzdésben, amikor Argentínában a jezsuita rend tartományfőnöki pozícióját töltötte be:

„A jezsuiták elöljárójaként, a diktatúra szörnyű időszakában – amikor embereket kellett rejtegetnem, hogy kijuttassam őket az országból, megmentve ezzel az életüket – olyan helyzetekkel találtam magam szemben, amelyekkel nem tudtam, hogyan küzdhetek meg” – mondta Ferenc pápa.

Elmondása szerint ekkoriban fél éven keresztül, heti rendszerességgel járt pszichiáterhez.

„A fél év során a pszichiáter segített abban, hogy az akkori félelmek kezelésére módot találjak. Képzeljétek el, mit jelent egy embert egy pokróc alatt az autóban elrejtve három katonai ellenőrzési ponton átjuttatni (...) hatalmas feszültség volt bennem” – fejtette ki a Katolikus Egyház vezetője.

„A pszichiáterrel végzett terápia segített abban is, hogy megtaláljam magam, megtanuljam kezelni a szorongásomat, és elkerüljem, hogy sietve hozzam meg a döntéseimet.

A döntési folyamat mindig összetett. A pszichiátertől kapott tanácsok és megfigyelések nagyon hasznosak voltak… A tanításai még ma is nagyon hasznosak.”

Ferenc pápa elmondása szerint szorongását „megszelídítették”, összehasonlítva a fiatalabb korában tapasztaltakkal, amelyet „szorongó neurózisnak” és „mindent most megtenni akarónak” nevezett. A pápa azt is elmondta, hogy megtanulta a szorongások kezelésének különböző módjait.

„Tudnod kell, hogyan kell megfékezni. Amikor olyan helyzettel szembesülök, amely szorongást vált ki belőlem, igyekszem rövidre zárni. Erre több módszerem is van. Ezek közül az egyik, hogy Bach-ot hallgatok. Ez lenyugtat és segít, hogy a problémákat megfelelőbb módon analizáljam. Bevallom, hogy az évek során sikerült lelkemben gátat vetni a szorongásnak. Veszélyes és káros lenne számomra, ha szorongásos állapotban döntenék” – tette hozzá az egyházfő.

Kiemelte azt is, szerinte fontos, hogy lelkipásztori szolgálatuk során a papok megértsék a pszichológiát:

„Meggyőződésem, hogy minden papnak ismernie kell az ember pszichológiáját. Vannak, akik az évek tapasztalata által ezeket az emberi folyamatokat maguktól is megértik, de a pszichológiai tanulmányok elengedhetetlenek a papok számára.” 

Az egyházfő az interjúban arra a kérdésre is választ adott, hogy szokott-e gondolni a halálra. Azt válaszolta, igen, de egyáltalán nem fél tőle. Azt is hozzátette, hogy hivatalban lévő vagy nyugalmazott pápaként, de Rómában képzeli el a halálát, nem szeretne visszatérni Argentínába.

Az interjúból megtudhatjuk tehát, hogy Ferenc pápa szerint a pszichológia tudománya fontos szerepet kell kapjon, ami nagy jelentőségű kijelentés, hiszen előrevetíti, hogy a vallás és a pszichológia területei egyre közelebb kerülhetnek majd egymáshoz.


Forrás:

https://www.lanacion.com.ar/opinion/entrevista-con-el-papa-a-las-neurosis-hay-que-cebarles-mate-nid26022021/