A pszichedelikus szerek nem a hagyományos farmakológián keresztül hatnak, hanem olyan pszichés állapotot hoznak létre, melyben nehézségeinket könnyebben fel tudjuk dolgozni – fejtette ki Szigeti Balázs fizikus, a módosult tudatállapotot előidéző szerek kutatója a Drogriporter által szervezett kerekasztal beszélgetésen az Aurórában. Lehet-e gyógyszer az ecstasy néven ismert MDMA? A varázsgombától tényleg kiegyensúlyozottabbak leszünk? A pszichoaktív szerek jótékony hatásaira, és a „fellegekben járás” árnyoldalaira egyaránt fény derül tudósításunkban.

A téma apropójául a pszichedelikus szerek reneszánszáról szóló prágai konferencia szolgált. A szerekről vetített rövidfilmek után kezdődött a kerekasztal beszélgetés, melynek moderátora a Drogriporter képviseletében, Sárosi Péter volt. Az előadáson megosztotta véleményét és tapasztalatait Móró Levente, tudat-, álom,- és hipnóziskutató, Szigeti Balázs, a módosult tudatállapotot előidéző szerek kutatója, illetve Menkó Gábor, klinikai szakpszichológus jelölt.

Ecstasyval gyógyulhatnak a háborús veteránok

A pszichedelikus gyógyászat történelmében fontos nap lesz november 29-e – indította el a beszélgetést Szigeti Balázs. Ekkor fog összegyűlni Washingtonban a gyógyszerkészítést szabályozó két világszervezet, az Amerikai Élelmiszer – és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) és a MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies). Döntéshozataluk egyik fő témája lesz, hogy megítéljék,

mennyire hatékony gyógyszer a metiléndioxi-metamfetanim (MDMA) a poszttraumás stressz zavar (PTSD) kezelésében.

medications-257346_1920
Az MDMA-terápia lényege, hogy lehetőséget teremt a traumatizált életesemény újraírására.

Fontos kérdés ez, ugyanis statisztikai adatok bizonyítják, hogy az Amerikai Egyesült Államokban többen lettek öngyilkosok háborúból való visszatérés után, mint ahányan a csatatéren vesztették életüket. A veteránok 40%-a pszichiátriai eset, akik 40-60%-ban antidepresszáns-rezisztenssé váltak a kezelések ideje alatt, tehát a mai hagyományos pszichiátriai gyógyszeres kezeléssel szemben ellenállónak bizonyultak. Ezen a ponton lehet elsőként sikeresen alkalmazni az MDMA-terápiát.

Az MDMA-T  „love and hard drug”-nak is nevezik,

ami egyfelől magabiztos érzést ad a használónak, szociálissá teszi a mindennapi életben, ugyanakkor, ha volt vagy van az életében valamilyen nagyon fájdalmas esemény, azt ellenőrzött körülmények között képes előhívni. Így lehetősége adódik a fogyasztónak az élménnyel való pozitívabb érzelmi azonosulásra. Ahhoz, hogy az addigi negatív és fájdalmas viszonyulások felülírhatóak legyenek, a páciens aktív részvétele szükséges. Az MDMA nemcsak a PTSD kezelésében, de a pszilocibin mellett, a hospice ellátásban is hatékony kiegészítő terápiás eszköznek bizonyult – tette hozzá Móró Levente.

Hallucinogénekkel kezelhető a depresszió

Fontos említést tenni a hallucinogénekről is. A varázsgombával és az LSD-vel kapcsolatos kutatások a különböző depresszív és szorongásos tünetegyüttesekre terjednek ki. Jelentős terület ez, ugyanis

világszerte 350 millió ember szenved depresszióban,

és 20 százalékuk rezisztens a hagyományos gyógyszerekkel szemben. Egy másik pszichoaktív szer, a ketamin (sokan csak lónyugtatóként ismerik) alkalmazási lehetősége is felvetődött a mély depresszió kezelésében. Egyalkalmas terápiás beavatkozás esetén a mély szorongást és depressziót más gyógyszeres módszerekkel, vagy egyéb terápiás eszközökkel nem lehetett olyan hatékonyan kezelni, mint ketamin használatával.

A mai gyógyszeres kezelések és a pszichedelikumok alkalmazása közötti jelentős különbség, hogy míg az antidepresszánsokat, illetve különböző antipszichotikumokat akár élethosszig kell szedni, addig a pszichoaktív szerek esetében csak 2-3 használati alkalomról van szó.

fractal-991757_1280
A hallucinogén, pszichoaktív szerekkel csökkenthető a szorongás és a depresszió mértéke.

Ez azért lehetséges, mert

a pszicehelikumok nem a farmakológián keresztül hatnak.

Céljuk olyan módosult tudatállapot előidézése, mely során asszociatív gondolkodásmódba kapcsol agyunk. Így megszűnik a gondolataink korlátozása, előtörhetnek a traumatikus emlékek, élmények. Ebben az állapotban lehetőségünk adódik nehézségeink feldolgozására.

Mi a fontosabb: az út vagy a cél?

Pszichedelikus készítmények használata esetén ego-szétesés történik – folytatta Menkó Gábor. Ettől nem szabad megijedni. Hiszen épp az a cél, hogy olyan mélyre tudjon menni a páciens, ahol lehetősége van személyisége szétesett részeit megvizsgálni, majd újra összerakni azokat. Az ilyen

utazások lényege, hogy a páciens megtalálja ÖNmagát,

újból felépüljön. Ehhez számos falat át kell törni és rémisztőnek tűnő belső mélységeket kell bejárni. Vannak, akik akár 20-25 gramm varázsgombát is elfogyasztanak, melytől olyan mélyre kerülhetnek, ahol akár a „poklok poklát” is megjárhatják. Azonban a kutatások szerint küszöbalatti mennyiség fogyasztása esetén a páciensek javuló közérzetről számoltak be: csökkent a szorongásuk, több energiájuk volt.

Az ayahuasca pszichoaktív főzet, erősen hallicinogén szer, mely használatát sámán felügyeli és irányítja a belső mélységeinkbe való utazásunkat.
Az ayahuasca főzet Dél-Amerikában honos növényekből áll, használatát sámán felügyeli, és irányítja a belső mélységeinkbe való utazásunkat.

Az ayahuasca (pszichoaktív amazóniai növényi főzet, sámán által vezetett szertartások alkalmával használandó, testi-lelki megtisztulásra) hatásmechanizmusáról folytatódott a beszélgetés. A szerről érdemes tudni, hogy erősen hallucinogén. A vizualizációt és misztikus élményeket sokszor kiemelték, akik már használták, ám nem feltétlenül csak erről szól a szer. Hangsúlyos szerepe van a belső, fizikai tisztulásban is, amelyet a szer erős hashajtó és hányinger-keltő hatása okoz. Működése során víziókat lát a használó, melyekbe belemegy, tisztázza magában azokat. Később egyre más természetű látomások jönnek, más-más célt szolgálva, míg a hatás múlásával megszűnnek a látomások. Hagyományos, sámán által felügyelt és irányított közegben a szer használata biztonságos.

A fejlődést és a változást nemcsak a kívánt cél elérése, hanem maga az út megélése is kiválthatja.

Érdemes a használat után relaxációval és meditációval kombinált terápiát alkalmazni, ebbe bevinni a kapott élményeket, hogy lehessen velük dolgozni.

Rászokhatunk?

A legális szerek a legaddiktívabbak (alkohol, nikotin). A dohányzásról és alkoholról való leszokást, sőt a heroin- és ópiátfüggők elvonókúráját is segíti az Afrikában honos iboga bokor gyökeréből és kérgéből kinyert pszicehedelikus készítmény, az ibogain.

Szemben a legális addiktív szerekkel, a pszichedelikumok használata nem okoz függőséget ellenőrzött körülmények között.
Szemben a legális, addiktív szerekkel, a pszichedelikumok használata nem okoz függőséget ellenőrzött körülmények között.

Lesznek-e pszichedelikumok a gyógyszertárakban?

Bár nagyságrendileg 100 millió dollárba kerül egy gyógyszer előállítása, 1-2 alkalmas kiegészítésként az ibogaine is, mint a leszokást elősegítő szer, alkalmazható lehetne függők pszichoterápiáját támogató kezelésként.

Pszilocibint használók olyan életre szóló misztikus élményeket éltek át, melyekről utánkövetéses vizsgálatokban, mint életük 5 legjobb élménye közé tartozó eseményről számoltak be. A résztvevők elmondása szerint ez az élmény életminőség javulást eredményeztek náluk.

Talán egyszer a tudomány utoléri a természetet.

Noha az MDMA-val kapcsolatos kutatások állnak a legközelebb ahhoz, hogy a szer gyógyászatilag engedélyezett legyen, meg kell hagyni,  társadalmi elfogadottsága igen problémás. Továbbá, mivel amfetamin származék, számolni kell addiktív potenciállal is. A gyógyászatban ennek a veszélyforrásnak a mérlegelésére placebo-kontroll vizsgálatokat folytatnak.

A pszichedelikumok legalizálása felé vezető út első lépése, hogy gyógyszert kell készíteni belőlük.
A pszichedelikumok legalizálása felé vezető út első lépése, hogy gyógyszert kell készíteni belőlük.

A szerekről kialakított társadalmi szintű vélekedéseket és hatásukkal kapcsolatos ellenérzéseket úgy próbálják meg átformálni a kutatók, hogy először igyekeznek orvosilag igazolni azok jótékony hatását. Az első lépés a legalizáció felé, hogy gyógyszert kell csinálni belőlük, csakúgy, ahogyan az orvosi marihuánával sikeresen tették.

 

Ajánlott olvasmány:

Carhart-Harris, R. L., Leech, R., Hellyer, P. J., Shanahan, M., Feilding, A., Tagliazucchi, E., ... & Nutt, D. (2015). The entropic brain: a theory of conscious states informed by neuroimaging research with psychedelic drugs.Psychoanalytical neuroscience: Exploring psychoanalytic concepts with neuroscientific methods, 140.