A fiatalok nagy részét érintő időszak érkezett el, a vizsgaidőszak. Ilyenkor mindenki izgatott és aggódik az elkövetkező vizsgák miatt, de vannak akik ezt az időszakot magas szintű szorongással élik meg. Nekik szeretnénk segíteni 7 stratégia ismertetésével, hogy láthassák a felhők felett a napsütést és a szorongás és stressz ne jelentsen akadályt ebben a fontos időszakban. Mindenki számára hasznos lehet, hiszen ki az, aki még nem tapasztalt vizsgaszorongást?

Nemsokára több ezer egyetemista és főiskolás fog belekezdeni a félévet lezáró vizsgaidőszakba. Amíg normális valamelyest aggódni a vizsgák miatt, addig a vizsgaszorongás extrém módon felkavarja az érzelmeket. E szorongás hatására az átélő fizikai és pszichológiai tüneteket is megtapasztalhat ezzel kapcsolatban, míg szélsőséges esetekben végül teljesen legyengülhet. Segíthet, ha ebben az időszakban a fiatalok megtanulják felismerni a vizsgaszorongás tüneteit és egyúttal igyekeznek megküzdeni velük, hiszen így kontrollt élhetnek át és képesnek érezhetik magukat arra, hogy sikeresen megküzdjenek a vizsgaidőszakkal. Ha már átéltél ilyen szorongásos élményeket a vizsgák teljesítésénél, akkor nem ismeretlen számodra ennek az érzésnek a bénító hatása. Szerencsére mostantól megtörheted a szorongás uralmát!

Az alábbi listában olvasható pár stratégia, amelyek segíthetnek, hogy kezedben tudd tartani a kontrollt a gondolataid, érzelmeid és a viselkedésed felett. Jó hír, hogy legyőzheted a vizsgaszorongásodat és ez a szemléletmódod megváltoztatásával kezdődik.

7 stratégia a vizsgaszorongással való megküzdésre

  • A szemléletmódod megváltoztatása

A stressz számodra barát vagy ellenség? A legtöbb ember azt mondaná, hogy ellenség, hiszen a stressz általában együtt jár az alváshiánnyal, a fejfájással, a szegényes étkezési szokásokkal és még sorolhatnánk. De mi lenne, ha megváltoztatnád a stresszel való kapcsolatodat és azt, amit gondolsz róla? Mi történik akkor, ha a stressz nem próbálja meg elrontani az életedet, hanem inkább segíteni akar? A probléma ott rejtőzik, hogy mi a megítélésed a stresszről: barát vagy ellenség? Ha a válasz az ellenség, akkor a stressz nagymértékben tudja rombolni az életedet, bár ezt nagy valószínűséggel te is tudod már.

A valóságban a stressz nem ellenség.

A stessz célja elérni, hogy felülmúld azt, amit éppen csinálsz. A stressz küldetése nem az, hogy romba döntsön téged, hanem hogy a fejlődésben segítsen. Tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik megértették és elfogadták a stresszt, boldogabb életet élnek és kevésbé hajlamosak a megbetegedésre, mint azok akik minimális stresszt élnek meg az életükben. Ha szeretnél változtatni a stresszre adott reakciódon, akkor csak a gondolkodásmódod megváltoztatása felé kell lépéseket tenned!

  • Az időbeosztás fontossága

Tegyük fel, hogy sok tananyagot kaptál, amelyet rövid időn belül kell feldolgoznod. Lássuk csak, hogyan is lehet ezt teljesíteni? A leghatékonyabb és legproduktívabb módja, ha előrukkolsz egy tanulási tervvel. Térképezd fel, mire van szükséged ahhoz, hogy jól teljesíts és ezután pedig oszd fel a feladatok kisebb megvalósítható részekre. Mostanra már biztosan tudod, hogy a magolás csak magasba repíti a stressz szintedet. Adj magadnak elég időt, hogy alaposan felkészülj.

Először válj szervezetté!

Kezd azzal, hogy áttekinted az anyagot, amelyet majd el kell sajátítanod, majd ezután csoportosítsd a jegyzeteidet. Végül alkoss egy idővonalat amelyen számba tudod venni az anyagokat. Adj magadnak pár napot az idővonalad végén az összes jegyzeted utolsó áttekintésére. Emlékezz, az utolsó áttekintés már csak egy átnézés és nem utolsó pillanatban történő magolás.

  • Étkezz megfelelően!

A testednek szüksége van a jó üzemanyagra ahhoz, hogy hatékonyan tudjon dolgozni. A kutatási eredmények szerint, amikor egy ember stresszes, gyakran dönt az egyszerűség és kényelem mellett, amely általában gyorsételek fogyasztásában nyilvánul meg. Ha a vizsgán ász akarsz lenni, akkor az étrendedet inkább prémium minőségű és tápláló ételekkel kell kitöltened. Jó ha tudod, hogy vannak bizonyos ételek, amelyek hozzájárulnak a szorongás és a stressz magas szintjének létrejöttéhez. Ilyen a koffein, a finomított cukor és az alkohol is. Jobb ezeket az ételeket és italokat elkerülni a stresszes vizsgaidőszakban, hiszen ezek a szorongási szintet még jobban megnövelhetik.

  • Pihentető alvás

Fordíts elég időt az alvásra! Az alvás egy nagyszerű módja, hogy csillapítsd a szorongásodat és a stressz szintedet. Segít megnyugtatni az idegeket azáltal, hogy hagyja a testedet és az elmédet relaxálni és felfrissülni. Sajnos, amikor stresszesek vagyunk nem alszunk eleget. Egy alvással foglalkozó kutatás során kimutatták, hogy megközelítőleg a serdülők 18 százaléka ha nem alszik eleget, akkor sokkal stresszesebbnek érzi magát. Ugyanakkor a megkérdezettek 36 százaléka fáradtabbnak érezte magát, ha stresszt élt át a mindennapjaiban. Így ha egy biztos kiindulópontot szeretnél adni magadnak a jó jegyekért folytatott küzdelemben, lazíts és adj magadnak extra időt alvásra!

pexels-photo-27546 (1)
Alváshiány miatt stresszesebbnek érezhetjük magunkat, a stressz pedig alváshiányt is eredményezhet.

  • Kezdj el mozogni!

A mozgásnak nagyszerű előnyei vannak: emeli a hangulatodat, több energiád lesz általa és segít csökkenteni a stresszt. Tudva, milyen előnyös számunkra a mozgás, szinte rejtély, hogy sokan még mindig miért nem sportolnak rendszeresen. Ebben a vizsgaidőszakban biztosíts magadnak plusz időt arra, hogy felfrissítsd az elméd egy futás, séta, biciklizés vagy jóga által!

  • Éld meg a pillanatot!

Fontos, hogy legyen időd a napodban arra, hogy újracsoportosítsd és összerendezd a gondolataidat, valamint a jelen pillanatának megélésére fókuszálj! Ennek a képességét mindfulnessnek nevezzük. Gyakran azzal kötjük le aktuális figyelmünket, hogy a jövőbeli eseményeken gondolkozunk (vajon sikerülni fog-e a vizsga), ám ennek következtében elfelejtünk figyelmet szentelni annak, hogy mi történik az orrunk előtt.

Különítsünk el időt a napjainkban arra, hogy megfigyeljük mi is történik az életünkben.

Menjünk ki és hallgassuk meg a hangokat, amelyek kitöltik a levegőt. Nézzük meg a körülöttünk lévő természet színeit, érezzük a szellőt, ahogy gyengén hozzáér az arcunkhoz, lélegezzük be a friss levegő illatát és érezzük a nap melegét, ahogy átölel minket.

Adjunk magunknak időt, hogy jelen legyünk a pillanatban! Ez nem csak felfrissíti az érzékeinket, de meg is nyugtat minket.

  • Gondoskodj magadról!

Az életben meg kell teremtenünk magunk számára egy kis „én időt”. A pozitív gondolkozás sokat segíthet. Fontos, hogy emlékezzünk arra, a stressz nem feltétlenül egy ellenség: segíthet is, hogy az életünk mozgalmasabb szakaszain sikeresen túljussunk.

Ahogy ezeket a sorokat végigolvastad, már láthatod is, hogy egy sikeres és könnyed vizsgaidőszak áll előtted, amelyhez nagyon sok sikert kívánunk!