Minden élethelyzetben előfordulhat, hogy úgy érezzük, fel kell adnunk azt, amibe belevágtunk. Végeláthatatlan munkaórák és befuccsolt részcélok lebegnek a szemünk előtt, míg végül feltesszük a nagy kérdést. Megéri? Talán értelmetlen amibe belefogtunk, vagy csak Kanter törvénye az, amely a világ összes helyzetében életbe lép?

Rosabeth Moss Kanter, a Harvard Business School professzora izgalmas eredménnyel rukkolt elő a közelmúltban. Kutatásaiból kiderült, hogy a világon minden tennivaló

Bukásnak tűnik a folyamat közepén.

Ráadásul Kanter törvénye a világ összes folyamatára érvényesnek tűnik. Eszerint minden helyzetben, amikor nagy elánnal belevágunk valamibe, rendkívül magas az energiaszintünk. Inspiráltak vagyunk, akarunk tenni azért, hogy sikerre vigyünk egy vállalkozást, egy kapcsolatot, esetleg egy munkahelyi projektet. Minden folyamat elér azonban egy olyan küszöböt, amikor csupán a nehézségek sorakoznak egymás után. Újabb apró kihívások és kudarcok csökkentik kitartásunkat, míg végül azt érezzük: egyszerűen nem éri meg tovább küzdenünk. Kanter szerint ez egyszerűen

Minden helyzetben ugyanígy történik.

Éppen ezért fontos, hogy megértsük a teljes folyamat működését. Amint belevágunk valamibe, készüljünk fel rá, hogy egy ponton túl csökkenni fog lelkesedésünk! Akár sorozatosan is érhetnek bennünket kudarcok,ezért tisztában kell lennünk azzal, hogy minden törvényszerűen így működik!

Nagyjából félúton fog bekövetkezni a legnagyobb kudarcélmény, mely általánosan megosztja az emberek reakcióinak tárházát. Vagy feladjunk, vagy küzdünk tovább. Kanter szerint ez utóbbi a kifizetődő megoldás, ugyanis semmit nem vittek még véghez anélkül, hogy az bukásnak ne tűnt volna a teljes folyamat valamelyik pontján. Inspirálódjunk hát a legnagyobb nevek által letett mérföldkövek (Apple, Facebook, Tesla, stb.) történeteiből! Hamar be fogjuk látni: nem vagyunk egyedül nehézségeinkkel.