Több kultúrában a délután alvás – vagy szieszta – a napirend része, van, ahol még az üzletek is bezárnak egy pár órára ebéd után. Más helyeken viszont inkább rossz hírnévnek örvend, mert a lustasággal asszociálják. Lássuk, mit mond róla a tudomány!

Egy új kutatás szerint azok a felnőttek, akik alszanak délután, jobban teljesítenek szellemileg a nap későbbi részében. A kínai kutatásban több mint 2000, 60 év feletti embert vizsgáltak a mentális és fizikai fittségüket mérve. A résztvevők mintegy háromegyede rendszeresen szunyókált délután, míg a negyedük nem.

A délutáni alvók magasabb pontszámot értek el a Mini Mental State Exam (MMSE) demencia szűrővizsgálaton, amely méri a téri-vizuális készségek, a figyelemfennatartás, a problémamegoldás, a munkamemória, a helyfelismerés és a beszéd folyékonyságának szintjét.

A szundikálók az utóbbi három kategóriában különösen jól teljesítettek: jobban működött a memóriájuk, folyékonyabban beszéltek, és jobban felismerték a helyeket is. A kutatók szerint azért, mert az alvásnak különösen fontos szerepe van a tanulásban és a memória működésében.

A délutáni alvás segít megszűrni, kiválogatni, és törölni a fölösleges információkat az agyunkból, így ismét nő a memóriakapacitás a nap második felére.

Ez különösen fontos, ha arra gondolunk, mennyi ingerrel találkozunk a napunk során, mennyi különböző információt kell feldolgoznunk, és ez milyen megterhelő az agyunk számára. A délutáni alvás tehát felér egy törléssel és újraindítással.

Egy másik kutatás szerint a délutáni szunyókálás javítja a hangulatunkat, feltölt energiával, növeli a produktivitást, és csökkenti a szorongást és feszültséget. Nem mindegy azonban, hogy mikor és mennyit alszunk: Katherine Hall alvásszakértő szerint a délutáni pihenés ideális ideje 1 és 3 óra között van, az időtartama pedig 10 és 30 perc közé esik. Ha egy órát is van időnk aludni, az pedig már a tanulásban is segít, mert ez idő alatt az agyunk elkezdi az emlékeinket eltárolni a hosszú távú memóriánkban.

Azonban ha rendszeresen egy óránál tovább alszunk délután, az az éjszakai alvás rossz minőségére, ezzel együtt pedig súlyosabb kimerültségre utalhat, ezért nem is olyan frissítő, mint a normál éjszakai alvás mellett megejtett rövidebb pihenő a nap közepén. 

Felhasznált irodalom

Afternoon Naps Can Boost Your Mental Agility — Here’s Why – Healthline

Han Chai, Ning Su, Wei Li, Xia Li, Shifu Xiao, Lin Sun (2020). Relationship between afternoon napping and cognitive function in the ageing Chinese population. General Psychiatry, Volume 34, Issue 1.