Hit, szex, psziché. Mindhárom kifejezés önmagában is bőven megállja a helyét, felmerülhet azonban a kérdés, hogy hogyan függnek össze ezek egymással? A kérdés megválaszolásában Tapolyai Emőke szexológus és pasztorálpszichológus segített nekünk. Emellett olyan kérdésekre is fény derült, hogy a hit és a szexualitás hogyan férhet meg egymás mellett, vagy például hogyan kezeljük a bűntudatunkat, mely a testiségből és az intimitásból ered? A beszélgetés a Mathias Corvinus Collegium Pszichológia Iskolájának és a Mindset Vallás & Pszichológia rovatának szervezésével valósult meg. Tudósításunk következik.

A pasztorál- és a szexuálpszichológia összehangolása

Arra a kérdésre, hogy a két terület hogyan egyeztethető össze az a válasz érkezett, miszerint ,,inkább az a kérdés, hogy hogyan lehetne szétválasztani.” Az előadó a nézetét azzal indokolta, hogy a pasztorálpszichológia az ember lelkével, a szexológia pedig az ember testével foglalkozik.

A két terület ilyen módon természetszerűen összekapcsolódik.

Szerinte a keresztény felfogást úgy lehet hitelesen képviselni a szakmában, ha tényleg mélyen hisszük az elgondolásainkat. Fontos, hogy ez egy ,,mély és zsigeri meggyőződés” legyen, ennek hiányában csupán egy ,,kedves próbálkozásról” beszélünk.

A praxis jellemzői

Felmerült témaként a hívő és nem hívő kliensek kezelésének különbözősége. Az előadó kiemelte, hogy nem hívő páciensekkel nincs sok tapasztalata. A hívőknél kihangsúlyozta a hit hatalmas erejét, amely átitatja az életút során felmerülő elakadásaikat, megküzdéseiket. Azonban a legjellegzetesebb nézetük a halálra vonatkozik. Egészen más a hívő emberek gyászfeldolgozása, hiszen náluk nem ér véget a folyamat a sírnál való elköszönéskor. Hiszik, hogy az elengedés csak átmeneti. Szó esett még a legjellegzetesebb kliensproblémákról is, melyre válaszul a szakember említette a hangulatzavarokat, a depressziót (ami ,,egész csodálatos betegség” – tette hozzá, mert ,,nagyon magas a gyógyulási rátája”), a szexuális zavarok problémáit pároknál, illetve a szülő-gyermek kapcsolat terheltségeit, pl. a gyermekkori traumákat.

Forrás: Mathias Corvinus Collegium

Mi a hívő személyek szexualitáshoz való hozzáállása?

A beszélgetés során a házasság előtti szexuális élet problematikája is felmerült. Előadónk véleménye szerint olyan, mintha a kereszténység kérdése ebben a helyzetben felülkerekedne a szexualitás és a testiség megélésén. Szerinte a hívők sokszor úgy gondolnak erre a témára, mint egy ,,szörnyen mocskos, bűnös, rettenetes dologra”. Ez alapvetően rossz, mert a tabusítás mellett teológiailag sem állja meg a helyét. A pszichológus szerint Isten ajándéka a szexualitásra való képességünk és az örömszerzés mikéntje, hiszen így teremtett minket. Sőt, társat is rendelt mellénk. Egyedül annyi kikötést kaptunk, hogy a testiséget tartsuk meg a kapcsolatban, azaz ne függetlenítsük ettől vagy az elköteleződéstől. Előadónk szerint a mai keresztény fiatalság egyik legfőbb kérdése, hogy szabad vagy nem szabad házasság előtt szexuális életet élni. A kérdésfelvetés azért nem jó, mert leveszi rólunk a felelősséget azzal, hogy ilyen kizárólagosságot eredményez. Emögött pedig gyakran egy büntető istenkép is áll. Nem az lenne a fontos, hogy szabad-e, és ha igen, akkor meddig,

hanem hogy az adott fiatal hiteles legyen a választásában, és ne éljen meg belső disszonanciát a döntéshozatalkor.

Mikor jön el az ideje a szexuális érdeklődésnek?

Tapolyai Emőke szerint nem igaz, hogy manapság egyre korábbra tolódik a szexuális érés. Inkább csak a szex hozzáférhetősége változott meg mindkét nem számára. A legsúlyosabb következménye ennek, hogy a fiatalság identitásának központi kérdésévé vált a testi kapcsolatok megtapasztalása. Önmagukat eszerint definiálják, a befogadási kényszer pedig nagyon magas. Gyakran arról van szó, hogy vajon mások elég „vagánynak” látják-e őket, és ez alapján bekerülhetnek-e egy társas csoportba. Ez azonban még nem minden. További következménye ennek, hogy az identitás többi eleme elvész. Kevesebb hangsúlyt kapnak pl. az érzelmi megnyilvánulások, melyek a serdülő életkorban kulcsfontosságúak lennének.

Fontos, hogy egy tinédzser verbálisan is ki tudja fejezni az érzelmeit a másik nem felé.

Például tudjon elhívni másokat randizni vagy tudjon bocsánatot kérni adott helyzetekben. A korai érdeklődés és a téma hozzáférhetősége eredményezheti még többet között az egyre fiatalabb aszexuálisok megjelenését.

Forrás: Mathias Corvinus Collegium

Az online társkeresés pozitív és negatív oldalai

A szexualitás mellett a társkeresés online változata is terítékre került a beszélgetés során. A társkeresés online platformjai hasznosak lehetnek, különösen most amikor korlátozódtak a személyes találkozásaink. Előadónk szerinte ezek használata viszont két szélsőséges módot képes felvenni. Az egyik esetben a felek ,,végiglevelezik az életüket”, de soha nem találkoznak. A másik változatban pedig hamarabb jutnak el a szexuális együttlétig, mint bármi másig a kapcsolatban. Hozzátette, hogy a skála közepe lenne egészséges, amikor online ismerkedünk. Felmerült még a fiatalabb generációk párválasztása is, azaz hogy a kínálatnak köszönhetően a mennyiség a minőség rovására megy-e. Válaszként megjelent a fogyasztói társadalom térnyerése. Igazából nem a mennyiséggel vannak problémák, hanem azzal, ahogyan párt választunk. A fiatalabb korosztály csakis a tökéleteset szeretné, csakis olyan párt, amilyet ő megálmodott magának.

A tökéletesség keresése mögött az önvédelem áll, szeretnénk a fájdalmunkat csillapítani, és elkerülni a sebeket.

Viszont nagyon jól tudjuk hogyan működnek a fájdalomcsillapítók. Egyre inkább hozzászokunk, és egyre inkább növelnünk kell az adagot. Tapolyai Emőke ezzel a hasonlattal fejezte ki tehát, hogy itt csap át a kérdés mennyiségivé. El kell fogadnunk, hogy senki sem tökéletes, el kell fogadnunk egymás tökéletlenségeit.

Milyen veszélyeket rejt magában a pornófogyasztás?

Sokakban biztos, hogy már felmerült a kérdés, hogy a szexualitásról alkotott elképzeléseinket befolyásolhatja-e a pornó negatív értelemben. A válasz az, hogy igen, méghozzá nagyon súlyosan. A szakember szerint a pornó fogyasztása azokat az embereket jellemzi a leginkább, akiknek nincsenek valós kapcsolataik, viszont a szexuális feszültségüket szeretnék levezetni. ,,Akinek egészséges kapcsolatai vannak nincs szüksége pornóra” – hangzott el a vélemény, majd Tapolyai Emőke hozzátette, hogy a pornó kiválthatja a kapcsolatot is.

Mivel itt fikcióról beszélünk (ami valóságnak tűnik), ezért félő, hogy a saját szexuális élet magasabb elvárásait is magával hozza a pornófilmek fogyasztása. Emellett a pornófüggőség napjaink egyik legkomolyabb szenvedélybetegsége. Kezelése kizárólagos, csak a teljes megvonás működik, gyógyulási folyamata az alkoholizmuséhoz hasonlít.