Gondolkodtál már azon, miért is bánsz úgy a pénzzel, ahogy teszed? Lehet, hogy igazi spórolós vagy, és mélységes elégedettség tölt el minden egyes alkalommal, amikor szépen gyarapodó számlaegyenlegedre nézel. Vagy éppen ellenkezőleg, egy javíthatatlan impulzív vásárló vagy, aki ki akarja élvezni az élet – carpe diem! –, ezért a pillanat hevében nem törődsz azzal, hogyan fogsz kijönni a hónap végén. Cikkünkben tippeket olvashatsz arról, hogy bánhatsz ügyesebben a pénzeddel az új évben – a pénztárcád hálás lesz, ha elolvasod!

Sokan gondolják: az, ahogyan a pénzügyeinket kezeljük, gyermekkorból hozott családi mintán alapszik. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy

nem csak a tanult mintákon múlik, hogy mennyire könnyen válunk meg a pénzünktől.

Hiszen egyazon családban ugyanúgy lehetnek spórolósak és költekezők is. De ha nem az határozza meg a viszonyunkat a pénzhez, amit gyerekként láttunk magunk körül, akkor mégis mi? Kutatók szerint ezen viselkedésünk szabályozásában jelentős szerep jut az agyi működésünknek.

A Költekezők

Egy 1960-as évekbeli kísérlet során – ami Marshmallow (Pillecukor) teszt néven vált később ismertté – a Stanford egyetem kutatói óvodás korú gyerekek elé helyeztek el egy pillecukor darabot. A gyerekeknek elmondták, hogy két lehetőség közül választhatnak: vagy megeszik rögtön az édességet, vagy ha várnak pár percet, kapnak mellé még egyet. Vagyis ha képesek késleltetni az igényeik kielégítését, akkor garantált jutalomban részesülnek. A vizsgálatban részt vevő gyerekeket egészen felnőtt korukig figyelemmel kísérték, és azt találták, hogy azok, akik képesek voltak a késleltetésre, később sikeresebbnek bizonyultak az életben.

Ha igazi Költekező vagy, akkor csak nehezen tudod késleltetni az igényeid kielégítését, még akkor is, ha ez hosszú távon előnyösebb lenne számodra. Most, rögtön, kell! – akár ez is lehetne az életfilozófiád. Éppen ezért nem is jellemző rád, hogy túl sok megtakarításod lenne, de ez igazából nem is nagyon zavar téged.

A vásárlás örömet okoz neked, élvezed minden egyes pillanatát.

Az évek alatt remélhetőleg kialakítottál egy ehhez az életmódhoz passzoló rutint, ezért ez nem okoz komolyabb fennakadást a mindennapjaidban. Azonban ha arra lettél figyelmes, hogy kezdesz elmozdulni a túlköltekezés irányába, akkor valószínűleg eljött az ideje annak, hogy felülvizsgáld a költekezéssel kapcsolatos szokásaidat.

Az alábbi hat módszer segíthet kordában tartani ösztöneidet, amikor épp készülnél elveszni az év eleji leértékelések és bankkártya-csippanások erdejében:

  1. Ne fizess bankkártyával vagy hitelkártyával!

A pénzügyi világ egyik legnagyobb találmánya a bankkártya. Egy olyan fizetőeszköz, amit utána vissza is kapsz, ezáltal nem feltétlen tudatosul benned, hogy bizony fogyatkozik a pénzed. Azonban ha vizuálisan is látod, hogy szerencsétlen pénztárcád nem a legújabb Norbi update miatt lesz egyre karcsúbb, te is kétszer meg fogod gondolni, tényleg szükséged van-e arra a termékre.

  1. Rendezd rögtön a „cechet”!

„Marika, ezt a kávéd írd csak a többihez!” „Majd az este végén rendezzük!” Ismerős mondatok, ugye? Ennek a módszernek köszönhetően könnyűszerrel halmozhatunk fel jelentős tartozásokat, éppen ezért célszerű mindent rögtön kifizetnünk, így pontosan nyomon tudjuk követni, hogyan is fogyatkozik pénzünk szépen lassan.

  1. Fogalmazd meg és mondd el másoknak is a terveidet!

Első lépésként fontos, hogy kitűzzünk magunk elé rövid, közép és hosszú távú célokat, hogy mennyit szeretnénk félretenni, milyen határidővel. Ezzel tudatosítjuk magunkban a dolgot, és nagyobb figyelemmel viseltetünk iránta. Ha ezeket a célokat még el is mondjuk családtagjainknak vagy közeli barátainknak, még inkább ösztönözve leszünk arra, hogy teljesítsük ezeket az elvárásainkat. Emellett adott esetben, ha szükséges, barátaink számon is kérhetik rajtunk. Főleg, ha nem ennek megfelelően viselkedünk, és már megint horribilis összegért vásároltunk egy újabb pár cipőt a többi húsz mellé.

  1. Időnként azért jutalmazd meg magad!

Legyünk őszinték: spórolni nem könnyű, és ha nem vagy ilyen típus, akkor igencsak szenvedős a dolog. Éppen ezért nagyon fontos, hogy amikor elérünk egy-egy kitűzött célt,

veregessük vállon magunkat és engedélyezzünk magunknak egy kis pénzköltést –

természetesen csak racionális keretek között.

  1. Állj meg egy másodpercre, és tedd fel a nagy kérdést!

Nem, nem lánykérésre szeretnék buzdítani bárkit is. Hanem arra, hogy minden alkalommal, amikor már elködösült tekintettel pakolod tele a bevásárlókosarat, állj meg és kérdezd meg magadtól: tényleg szükségem van erre? Ehhez nagyon fontos, hogy képes legyél különbséget tenni aközött, mi az, amit éppen akarsz, és mi az, amire valóban szükséged is van. Mert sokszor sajnos a kettő nem ugyanaz.

  1. Mindig a jövőbe nézz!

A jelenfókusz helyett érdemes a jövőbe tekinteni inkább, hogy arra összpontosítsunk, milyen kiadások várnak még ránk a későbbiekben. Lakbért kell majd fizetni, tandíjat a gyereknek vagy jó lenne egy szép kis összeget félretenni a nyugdíjas évekre. Ezek mind segítenek abban, hogy megfontoltabban költsük a pénzünket.

A Spórolósok

Egy másik híressé vált kísérletben felnőtteket állítottak választás elé: vagy kapnak most 50 dollárt, vagy egy év múlva 100 dollárt. A kutatók legnagyobb meglepetésére a legtöbb résztvevő az azonnali 50 dollárt választotta. A Spórolósok azok a kivételek, akik képesek voltak elnyomni az azonnali kielégülést presszionáló ösztöneiket, és kivárni a 100 dolláros jutalmat.

A spórolás legnagyobb veszélye, hogy mivel nagyobb örömet okoz a bankszámlánk egyenlegeként virító csinos összeg, ezért

könnyűszerrel lemondunk valóban szükséges dolgokról:

orvosi ellátásról, biztosításról vagy akár a fűtésről. Amíg sok embernek örömöt okoz, ha megvásárolnak egy-egy szép vagy hasznos dolgot, a Spórolósnak igazi kínszenvedést okoz, ha valamiért pénzt kell kiadnia. De mi segíthet egy kicsit lazítani a szigorúságodon, ha egy vérbeli Spórolós vagy?

  1. Fizess készpénzzel!

Amikor arra kerül a sor, hogy valami olyanra kell pénzt kiadnod, ami valójában örömet okozna neked, ha van rá lehetőséged, bankkártya helyett fizess inkább készpénzzel. Így láthatod, mennyi összeg marad továbbra is a számládon, a kezedben lévő összeg pedig fedezi a szükséges költségeket. Ez megnyugvással tölt el, és ezért könnyebben rábírod magad a fizetésre.

  1. Fogalmazd meg és mondd el másoknak is a terveidet!

Ahogy a Költekezőknél, ebben az esetben is segíthet ez a módszer. Ha hangosan kimondod, mik a terveid, mire szeretnél áldozni a pénzedből, könnyebben tudatosíthatod magadban ennek szükségességét. Érdemes megszabni magadnak egy határidőt is, hogy ne halogathasd addig a dolgot, amíg végül aktualitását veszti.

  1. Tekints jutalomként a vásárlásra!

Ez elsőre bizonyára nagyon bizarr és idegen gondolatként fog hatni, de próbáld meg úgy szemlélni a vásárlásaidat, mint olyan jó befektetéseket, amik a jövőben még nagyobb értéket fognak képviselni.

  1. Gondolj a jövőre!

Szintén egy olyan módszer, amit már olvashattunk az előzőekben, azonban itt egészen másra kell helyezned a fókuszt. Érdemes olyan szemmel néznünk egy-egy kiadásra, hogy nem fogunk-e később azon bánkódni, hogy nem élveztük ki azt a bizonyos dolgot csak azért, mert inkább fogunkhoz vertük a garast – igazából ok nélkül?

A pénzügyi jelenünk és jövőnk sajnos sokszor nem csak a mi saját döntéseinken múlik, de szerencsére akad jó pár olyan tényezője, amiket mi magunk alakíthatunk. A legfontosabb, legyünk akár Költekezők, akár Spórolósok, hogy tudatosítsuk, hogyan kezeljük pénzügyeinket, és ha ennek menete extrém irányba tolódik el, képesek legyünk változtatni rajta. Illetve a lényeg, hogy

a pénzünk boldoggá tegyen minket.

Akár azzal, hogy nyugodtan alszunk el este, mert tudjuk, hogy biztos háttér áll mögöttünk, vagy azzal, hogy számunkra értékes dolgokra költjük el.

Felhasznált szakirodalom: Suzanne Kearns: The Psychology of Money – How Saving and Spending Habits are Programmed in Your Brain

•••

Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://youtu.be/z-htXgkYeeE