Odafigyelsz arra, hogy mit eszel? Fontos számodra az egészséges táplálkozás? Teszel is érte, vagy csak ábrándozol róla, hogy majd egyszer te is helyesen fogsz enni? Vágyni rá, olvasni róla sokkal könnyebb, mint cselekedni. De miért van az, hogy ha megszületik az elhatározás, és végre életmódváltásba kezdünk, sokszor borzasztó nehéz, olykor lehetetlen kitartanunk? Cikksorozatunkból megtudhatod, milyen lelki tényezők húzódnak meg a rossz evési szokások mögött, milyen dolgokra érdemes odafigyelni, ha valódi tudatos táplálkozásba kezdesz.

Normálisan enni, vagyis szélsőségektől mentesen táplálkozni a mai világban egyre nehezebbnek tűnő feladat. Hiszen, annak is fontos az egészséges étkezés, aki nem fogyni akar, és szinte mindannyiunk életében elérkezik az a pillanat, amikor elkezdünk azzal foglalkozni, mit is eszünk. Sokszor leragadunk a „Mit szabad ennem? Mi fér bele a diétámba? Mi az egészséges?” kérdéseknél és ezek körül kezdenek el forogni a gondolataink. Ilyenkor kezdődnek a különböző diéták, életmódváltások, majd az azokat követő minden szabályt mellőző jutalmi időszakok. Ha nem vigyázunk, ezen próbálkozások körforgása, az életünk visszatérő és egyre meghatározóbb szereplőivé válnak.

De vajon normális, hogy ennyit foglalkozunk azzal, mit eszünk vagy hogyan nézünk ki? Sokkal fontosabb lenne azt megvizsgálnunk, hogy mi a célunk a vágyott külső elérésével, vagy az önmagunk számára előírt étkezési mód betartásával. Azaz: mit akarunk vele valójában elérni?

Miért változtatnának az emberek?

Fogyókúrás terapeutaként minden ügyfelemtől megkérdezem, hogy milyen külsőt szeretne magának. Kivétel nélkül mindenki csinosabb, formásabb, vékonyabb, feszesebb szeretne lenni. Van, aki csak pár kilótól akar megszabadulni, akad olyan, aki a jelenlegi testsúlya felét is elhagyná, a lényeg, hogy mások által vonzónak mondott alakja legyen.

A következő kérdésemen már tovább gondolkodnak, mielőtt válaszolnának „Miben változna meg az életed, ha úgy nézhetnél ki, ahogyan az előbb elmondtad?” A válaszok bár nagyon sokfélék mégis egybecsengenek: a párkapcsolati gondok megoldódását, az önértékelés javulását, fokozott önbizalmat, energikusságot, elismerést várnak a változástól, vagyis

boldogabb életet szeretnének.

sea-beach-holiday-vacation

De a boldogság nem a külsőtől függ. Még akkor sem, ha úgy érezzük: a nem megfelelő külsőnk miatt vagyunk boldogtalanok, sikertelenek. A boldogság, sikeresség, elégedettség egy-egy érzés, mely nem függhet kizárólag a külső megjelenéstől. Ám komoly befolyással lehet arra, hogy hogyan festünk.

Amilyen sokat foglalkozunk a kinézetünkkel és a táplálkozásunkkal, olyan nagymértékben vagyunk képesek figyelmen kívül hagyni az érzéseinket, érzelmeinket. Pedig

érzelmi állapotunk, lelki szükségleteink legalább olyan fontosak, mint a testi vágyaink.

Ki nem elégített lelki hiányaink a testi éhséghez hasonló érzeteket kelthetnek, úgynevezett lelki éhséggé válhatnak. A lelki éhség evéssel való csillapítása pillanatnyilag ugyan csökkenti a rossz érzésünket, de a hiány hamar visszatér, és ha nem adunk rá megfelelő lelki választ, akkor újra a testi éhség tüneteit mutathatja.

hamburger

Étellel csillapítani a lelki éhséget ugyanannyira hatástalan, mint három nap koplalás után megfesteni egy csodaszép hamburger képét, a szemet ugyan gyönyörködteti, de a testünk szenvedésén nem segít.

Épp ezért a „Mit egyek?” kérdésnél sokkal informatívabb, ha megtudjuk mi a lelki ok az éhségünk mögött. Tegyük fel minden evés előtt a „Most miért eszek? Ezt az ételt, most miért eszem meg?” kérdéseket. Felismerni, azonosítani, hogy miért kívánjuk azt a bizonyos finom falatot, többet segíthet az ételhez való egészséges és tudatos kapcsolat kialakításán, mint bármely előre meghatározott, kötött diéta.

Hogy milyen érzések és szükségletek húzódhatnak meg az éhség érzete mögött, azt a cikksorozat következő részében olvashatjátok.

Leskovics-Ortelli Andrea

Tanácsadó szakpszichológus

Fogyókúrás terapeuta