Készüljünk fel tudatosan azokra a normatív krízisekre, amelyekkel a várandósság alatt, illetve a gyermekünk születését követően szembesülhetünk.

Milyen fejlődési úton válik egy párból család és mit tegyünk, ha nehézségeket, párkapcsolati elakadásokat tapasztalunk ebben az életszakaszban?

A fenti kérdések minden párkapcsolatban felmerülhetnek a gyermekvállalást megelőző időszakban, illetve a babavárás során, még a gyermek születése előtt. A várandósság természetes változást hordoz magában, ugyanakkor az örömök mellett addig nem ismert kihívások elé állíthatja a kapcsolatunkat. Párunkkal való interakcióink során időről időre megjelenő, jellemző reakciókkal találkozhatunk. Olykor egy-egy ártatlannak tűnő téma is heves érzelmi választ eredményezhet bármely fél részéről, ami könnyen konfliktusok kialakulásához vezethet.

Miért és hogyan érdemes felkészülni a párkapcsolat változásaira?

Akárcsak egyéni esetekben, párok és családok kapcsán is jellemző, hogy csak akkor fordulnak segítségért, amikor már nagy a baj – azaz a konfliktusok oly mértékben elhatalmasodtak az egyes személyek felett, hogy egyedül már nem találják a kifelé vezető utat. Szakértő pszichológusaink tapasztalata alapján jobb mindezt megelőzni, és tudatosan felkészülni azokra a normatív krízisekre, amelyek a párkapcsolat fejlődésének kihívásaiként jelentkezhetnek.

Ahhoz, hogy jobban megértsük saját magunk, a párunk, és ezáltal a párkapcsolatunk működését, érdemes beazonosítanunk az eredeti családunkból hozott mintáinkat, melynek tudatosításával képesek lehetünk az újonnan létrejövő családunk saját, jól működő szokásainak kialakításra.

Alkalmainkon rendszerszemléletű megközelítéssel dolgozunk, melynek segítségével jobban megérthetjük a különböző folyamatokat és az esetleges elakadásokra is felkészülhetünk. A csoportmunka során elsősorban a gyermek születése utáni nehézségekre fókuszálunk, illetve ezekre keresünk közös megoldási lehetőségeket pszichoedukációval és egyéb kommunikációs eszközökkel.

A csoportot Bán Flóra Dominika és Kovács Fanni pszichológusok vezetik.

Kinek ajánljuk?

Neked és párodnak, ha gyermekvállaláson gondolkodtok és szeretnétek teljeskörűen felkészülni az előttetek álló időszakra, valamint a benneteket érintő változásokra. Várunk titeket, ha mélyebben megértenétek a párkapcsolati működéseteket, hozott családi mintáitokat. Segítségetekre leszünk kommunikációs eszköztáratok bővítésében, illetve a kellő önismeret elérésében is

Jelentkezz itt!

A csoport részletes leírása megtekinthető itt.