Vacsorát készíteni egy hosszú nap után? Valljuk be, ez egy újabb felesleges házimunkának tűnhet, amit szívesen elkerülnénk. Ha azonban figyelmünket az étel elkészítésére fókuszáljuk, változtathatunk ezen a hozzáálláson. Összegyűjtöttünk néhány javaslatot, hogyan is érdemes nekivágni.  

 1. Kikapcsolni a munkahelyi gondolatokat

Ha szokásoddá válik a munka utáni főzés, akkor ezt elkezded összekapcsolni azzal, hogy „otthoni üzemmódba” állítod az agyad.  Ez a pszichológiai leválás azt jelenti, hogy távol maradsz a munkától mind fizikailag, mind pedig mentálisan. Ez a képesség – hogy „lekapcsolódsz” a munkáról nap végén – olyan jelenségekkel jár együtt, mint pl.

 • az élettel való elégedettség növekedése
 • pszichológiai feszültség csökkenése
 • jobb kapcsolatok az otthoniakkal
 • nagyobb elköteleződés a másnapi munkában.

Tulajdonképpen bármi, ami kikapcsol, megadja ezt a hatást. Ám a főzés különösen alkalmas erre, és azzal ellentétben, hogy egyből behuppanunk a tévé elé, ez egy egészséges elfoglaltság is, amit könnyen alakíthatunk az igényeink szerint.

 1. Szünetet adni az agyadnak

A kutatások azt mutatják, hogy azok, akiknek a munkája bonyolult döntések meghozatalát igényli, akiken könyörtelen az időnyomás, vagy akiknek iszonyatosan hosszúak a munkaóráik, nehéznek találják, hogy ne gondoljanak továbbra is a munkára, amint hazaérnek. Ha mentálisan kimerültnek érzed magad, könnyen lehet, hogy értékelni fogod a főzést egy olyan recepttel, amit éppen most találtál, vagy már egy ideje ismerős és a fejedben van. Mindkét esetben: a mentális munka nagy része már megvan.

„Minden döntés, amit napközben hozol, energiát igényel, mivel mérlegeled az opciókat, azok kimenetelét, majd kiválasztod a cselekvési irányokat” – mondja Jamie Malone, amerikai tanácsadó szakpszichológus. „Az a lehetőség, hogy a döntések már meg vannak hozva számodra, lehetővé teszi, hogy nyugodt lehess végre, ha ez az érzés a nap folyamán ki is maradt” – teszi hozzá.

Képesek lehetünk teljesen elmerülni a jelen pillanatban, és megtapasztalni ételeink sokszínűségét

 1. Táplálni a kreativitásod

Vannak, akiknek a munkájuk során az unalom, a monotonitás és a kevés kihívás az, ami stresszt jelent. Ha mentálisan elfojtva érzed magad a munkahelyeden, akkor élvezheted a konyha által nyújtott lehetőségeket egy új recept kitalálásával vagy egy régi felújításával.

„Néhányan kifejezetten élvezik azt a kreativitást, amit a konyhában való kísérletezés ad számukra” – mondja  Malone.  „Kulcsfontosságú, hogy ismerjük önmagunkat, felmérjük az aktuális hangulatunkat, beállítódásunkat. Éppen a jelenlegi igényeinknek megfelelően közelítsünk a főzéshez, akár mint kreatív elfoglaltság, akár mint recept alapján megírt tevékenység” – hangsúlyozza.

4. Átirányítani a figyelmed

A mindfulness gyakorlása egy másik tudományosan bizonyított útja annak, hogy a munka utáni stressznek ellene menjünk. A mindfulness során figyelmünket éppen arra fókuszáljuk, ami most történik, amit megtapasztalunk itt és most. Érzékeink számára a konyha gazdag lehetőségek tárháza ilyen szempontból.

Amikor ilyen beállítódással főzünk, képesek lehetünk teljesen elmerülni a jelen pillanatban, és megtapasztalni, milyen a zöldségek sokszínűsége, a gyümölcsök édes íze, a frissen sült kenyér csábító aromája, a zöldségek repetitív felaprítása vagy a tésztagyúrás.

Ha a munkával kapcsolatos gondolatok és érzések felmerülnek benned, vedd észre, de próbáld meg elengedni ezeket. Ha így teszel, akkor nem fogsz újra és újra rágódni valamin, ami aznap történt, vagy aggódni azon, mi történhet holnap.

 1. Élvezni a munkád gyümölcsét

Kutatások szerint ha képesek vagyunk arra, hogy érezzük saját kiválóságunkat (feelings of mastery), ez is segíthet abban, hogy felfrissüljünk a megterhelő munka után. A mesteri érzés elnyeréséhez az szükséges, hogy egy olyan képességben legyünk egyre jobbak,  ami kihívás is számunkra. Attól függetlenül, hogy kezdő vagy tapasztalt szakács vagy, mindig lehet valami újat tanulni.

Amikor a mesterien elsajátított készségeid egy ízletes, tápláló, otthon elkészített ételt eredményeznek, akkor ez a tapasztalat rendkívül örömteli, hálás érzést tud nyújtani, és ezzel még a családodnak is jót teszel.

Élvezd a munkád gyümölcsét

 1. Recept az újrakezdéshez

Habár a főzés remek módja lehet a munka utáni relaxációnak és újraszerveződésnek, nem mindig könnyű beleillesztenünk egy sűrű időbeosztásba. Amikor pl. várnak a gyerekek, valószínűleg másként fog összeállni a tennivalói listánk: iskola utáni különórák, házi feladatok, fürdetés, alvás előtti rutinok… A főzés ilyenkor inkább tűnik egy feladatnak, mintsem élvezhető aktivitásnak.

Amikor kötelességgé válik, te is gyakran érezheted magad bosszúsnak, hogy meg kell csinálnod, és bűntudat merülhet fel benned, ha nem csinálod – ez pedig nem a legjobb hozzáállás, ha lazítani szeretnél.

Éppen ezért íme néhány tipp, hogy egy pozitívabb attitüddel állj neki legközelebb:

 • Ne komplikáld túl!

Ha várnak az éhes szájak, de félsz attól, hogy valami olyasmibe kezdj bele, ami túl munkaigényes vagy hosszú időt vesz el: ne bonyolítsd túl. Ha idő szűkében vagy, a gyors és könnyű ételek elkészíthetőek kb. 30 perc alatt.

 • Legyen B terved!

Valószínűleg lesznek olyan esték, amikor a főzés egyszerűen nem fog beleférni az időbeosztásodba. Ha mégis fontosnak tartod az egészséges étkezést, legyen egy terved arra, mit fogsz tenni ilyenkor – pl. felmelegítesz korábban lefagyasztott ételt, megállsz hazafelé venni valamit, vagy rendelsz étteremből valami egészségeset.

 • Légy elszánt!

Amikor főzöl, tudd, hogy miért éri meg számodra az erőfeszítés. Talán csökkenteni szeretnéd a kémiai adalékanyagokat vagy a felesleges cukorbevitelt.  Talán spórolni szeretnél. Vagy egész egyszerűen szereted az általad elkészített ételek ízét (ami kutatások szerint segít arra motiválni, hogy egészségesebben egyél). Bármi legyen is a te személyes motivációd a főzésre, emlékeztesd magad erre!

 • Fogalmazd újra a főzést!

Inkább hobbi, mintsem házimunka. Érezd jól magad közben: kapcsolj zenét, beszélgess a partnereddel. Nem kell hozzá sok időnek eltelnie, és várni fogod, hogy munka után beszabadulj a konyhába.